StoryEditor

Pápež ukončil návštevu Kuby ostrou kritikou

30.03.2012, 00:00
Pápež Benedikt XVI. sa rozlúčil s Kubou ostrou kritikou na adresu amerického embarga.

  Ekonomické obmedzenia, ktoré zaviedli Spojené štáty ešte pred pol storočím, budú mať podľa neho tvrdý dosah najmä na obyčajných ľudí. „Situácia na Kube sa bude zhoršovať, pretože obchodné obmedzenia prichádzajúce zvonka dopadajú negatívne na obyvateľstvo,“ povedal pápež pred odletom do Európy na havanskom letisku.
Predtým kritizovali embargo aj bratia Raúl a Fidel Castrovci, ktorí sa stretli s pápežom.

Horúce témy
Podľa agentúry AP sa Benedikt XVI. snažil na Kube opatrne presadzovať témy, ktoré sú pre tamojší komunistický režim veľmi citlivé. Zvolil na to vznešené, neurčité slová, ktoré nechávajú veľký priestor na interpretáciu. Minulý týždeň pred príchodom do Mexika, ktoré bolo prvou zastávkou jeho amerického turné, hovoril o nefunkčnosti marxistickej ideológie v súčasnosti. Havana však s odpoveďou dlho neotáľala. Minister hospodárstva a plánovania Marino Murillo uviedol, že na Kube žiadne politické reformy nebudú.

Vrcholom pápežovej trojdňovej návštevy Kuby bola stredajšia omša na Námestí revolúcie v Havane. Po nej sa stretol s bývalým vodcom komunistického režimu Fidelom Castrom. Ten na stretnutie prišiel s početnou ochrankou v zelenom športovom Mercedese. Žartovali chvíľu o svojom veku, a potom sa Castro spýtal, čo robí pápež. Benedikt mu opísal chod svojho úradu, hovoril o zahraničných cestách a tiež o službe cirkvi. „Stretnutie pápeža s Fidelom potvrdilo jeho snahu zbližovať katolícku cirkev s režimom. Nešlo o znak podpory komunizmu na Kube, ale o podporu ľudí, ktorým chýba sloboda,“ povedal pre HN expert na región Latinskej Ameriky Ivan Kováč.

Neoblomný Castro
Historickú návštevu Kuby začal Benedikt XVI. v pondelok po niekoľkodňovom turné v Mexiku. Cestu uskutočňuje v čase rastúceho napätia na komunistickom ostrove, pripomína agentúra DPA. Kubánsky prezident Raúl Castro síce odštartoval hospodárske reformy, ale kategoricky odmieta požiadavky aj z cirkevných kruhov na širšie spoločenské a politické zmeny.

Protesty, ktoré sa na Kube uskutočnili pred pápežovou návštevou, režim potlačil. Podľa informácií opozície minulý víkend a začiatkom týždňa zatkli desiatky disidentov. S tými sa Benedikt nestretol. Do Ríma sa vrátil včera predpoludním.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 02:06