StoryEditor

Energetická kríza núti Nemcov rozbehnúť atómky

09.02.2012, 18:35
Kvôli neutíchajúcim tuhým mrazom hrozí v Európe energetický kolaps.

V mnohých európskych krajinách riešia problémy so zásobovaním elektrinou a zemným plynom. Mrazivé počasie dokonca donútilo nemeckú vládu vrátiť sa k atómovkam. Naštartovanie odstavených jadrových elektrární by malo vyriešiť problém s extrémne stúpajúcou spotrebou energie v krajine, keďže Nemci vykurujú svoje domy intenzívnejšie než zvyčajne. Po marcovej havárii v japonskej elektrárni Fukušima kancelárka Angela Merkelová nariadila postupne zatvoriť všetky atómovky v krajine. Teraz svoj postoj prehodnotila, pretože Nemecko muselo už po druhýkrát počas tejto zimy nakúpiť prúd zo susedného Rakúska. 

Srbská vláda oznámila, že jej energetický systém je preťažený, pretože zvýšená spotreba elektriny prekračuje limity siete. „Musíme spotrebu znížiť o desať percent, aby sme sa vyhli veľkým problémom až úplnému kolapsu. Srbsko prekonalo všetky historické rekordy v spotrebe a výrobe elektriny,“ uviedol zástupca vlády Petar Skundrič. Belehrad už pripravuje pre krajinu celonárodnú mimoriadnu dovolenku. Okrem energetického šetrenia je problémom aj to, že v rôznych častiach Srbska odrezal sneh a ľad od okolitého sveta množstvo ľudí žijúcich na dedinách. 

V Bosne sú tisícky ľudí bez prúdu a tepla po tom, čo sneh a ľad zničil rozvody elektriny. Chorvátska ropná a plynárenská spoločnosť INA obmedzila ťažbu kvôli zlému počasiu a silnému vetru v Jadranskom mori. Priemysel Chorvátska preto podľa tamojších médií utrpí veľké straty. Rekordnú spotrebu plynu okrem Talianska a ďalších krajín hlási aj Belgicko.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 17:22