StoryEditor

USA rozhneval tajný rozhovor Obamu

28.03.2012, 00:00
Budeme zhovievaví, sľúbil so zapnutým mikrofónom šéf Bieleho domu Medvedevovi.

Americký prezident Barack Obama si vyrobil poriadne nepríjemnosti. Na jadrovom summite v Soule unikol jeho súkromný rozhovor s dosluhujúcim šéfom Kremľa Dmitrijom Medvedevom. Obama mu sľubuje, že Američania po jesenných prezidentských voľbách uzavrú sporné otázky k spokojnosti Rusov. „Čo sa týka vecí okolo protiraketovej obrany, tak to sa dá vyriešiť. Po voľbách budem mať viac priestoru,“ hovorí šéf Bieleho domu odchádzajúcemu ruskému prezidentovi. Ani jeden z nich si však nevšimol, že mikrofóny po konferencii zostali zapnuté a ich slová nahrávajú novinári.

Tieto neverejné výroky rozpútali ostrú kritiku republikánov. Obamu obviňujú zo zrady národných záujmov. „Rozhovorom sa okamžite začali zaoberať svetové médiá, ktoré jeho obsah komentovali veľmi negatívne. Ohlas republikánov sa dal čakať, chcú z toho vyťažiť maximum. Obamu to môže stáť hlasy nerozhodných voličov,“ povedal pre HN šéf Slovenskej atlantickej komisie a bývalý veľvyslanec v USA Rastislav Káčer.

Dôverný rozhovor
Keď sa skončilo približne 90-minútové vystúpenie Obamu a Medvedeva počas soulského summitu o jadrovej bezpečnosti, chcel ešte americký prezident svojmu kolegovi medzi štyrmi očami niečo povedať. V tlačovom centre, kde mali ruskí a americkí novinári rozmiestnené kamery a mikrofóny, vysvetľoval, prečo je v súčasnosti ťažké dohodnúť sa na sporných témach. Obamu totiž čakajú v novembri prezidentské voľby a väčšie ústupky voči Moskve by sa doma mohli obrátiť proti nemu.

Slová oboch prezidentov následne odvysielala americká televízia CBS a postupne ich prebrali tlačové agentúry i médiá. Obama sľúbil Medvedevovi, že Amerika bude voči Moskve zhovievavá. Ruský prezident reagoval, že to odkáže premiérovi Vladimirovi Putinovi, ktorý sa v máji vracia do Kremľa. „Vášmu odkazu úplne rozumiem. Budete mať priestor,“ odpovedal sprisahanecky Medvedev.

Smeč pre republikánov
Informácií sa okamžite chytili Obamovi republikánski oponenti. Tí už dlhodobo kritizovali prezidentovo zmiernenie vzťahov voči Rusku. Podľa odborníkov to bolo jednostranné, pretože ruská strana ústupky neopätovala. „Ak sa prezident Spojených štátov rozpráva s ruským vodcom a hovorí mu, že po voľbách bude pružnejší, tak je to znepokojivé,“ reagoval na zverejnené záznamy líder republikánov Mitt Romney.

Americké plány protiraketovej obrany skomplikovali vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou, a to aj napriek Obamovmu reštartu vzťahov medzi bývalými nepriateľmi z čias studenej vojny. Republikáni americkému prezidentovi vyčítali, že je príliš otvorený ústupkom voči Rusku. „Cez podobné uniknuté materiály zisťujeme, že bez istej dávky pokrytectva a hry voči voličovi sa nevedia títo lídri zaobísť. Je to štandardná súčasť predvolebnej kampane,“ dodal Káčer.

Čo si povedal Obama s Medvedevom

O: Čo sa týka tých tém, hlavne protiraketovej obrany, tak to sa dá vyriešiť. Ale je dôležité, aby mi na to nechal priestor.
M: Jasné, chápem. Vášmu odkazu úplne rozumiem. Budete mať priestor.
O: Toto sú moje posledné voľby. Po nich budem mať viac pružnosti.
M: Rozumiem. Odovzdám túto informáciu Vladimirovi.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 19:42