StoryEditor

Republikáni štartujú boj o Biely dom

02.01.2012, 18:33
Republikánskym favoritom na súpera Baracka Obamu je Mitt Romney (na snímke).

V Amerike sa dnes začína boj o Biely dom, ktorý vyvrcholí začiatkom novembra prezidentskými voľbami. Republikáni spúšťajú v štáte Iowa sériu primárnych volieb, ktoré sa počas niekoľkých mesiacov uskutočnia po celých Spojených štátoch. Primárky rozhodnú o tom, ktorý republikán sa v novembri postaví do volieb proti súčasnému demokratickému prezidentovi Barackovi Obamovi.

Iowa je pritom špecifická tým, že podľa historických štatistík vyjdú z víťazov primárok v tomto štáte koneční kandidáti volieb. U republikánov je jednoznačným favoritom Mitt Romney. Bývalý guvernér štátu Massachusetts má podľa expertov predpoklady na to, aby Obamu poslal z Bieleho domu preč. „Obama v nadchádzajúcich voľbách nemusí uspieť. Nepodarilo sa mu totiž vysvetliť svoju politiku jasným spôsobom, ktorý by pochopil americký ľud. To je jeden z dôvodov, prečo sú s ním Američania nespokojní,“ povedal pre HN americký analytik Ross Baker.

Tento Obamov nedostatok by podľa neho mohol vo svoj prospech využiť práve republikán Romney, ktorý má vo voľbách veľké ambície.

Predbehol Obamu
V prospech účastníka republikánskych primárok z roku 2008 Romneyho hovoria aj najnovšie predvolebné výsledky zverejnené v denníku The New York Post. Podľa nich Romney dokonca vedie nad šéfom Bieleho domu, ktorého predbehol o šesť percent. Denník uvádza, že Romneyho podporuje 45 percent amerických voličov, zatiaľ čo súčasného prezidenta len 39 percent. Ide o najväčší náskok, aký Obamov súper dosiaľ dosiahol.

 

 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. máj 2024 20:23