StoryEditor

Pred súd sa má postaviť nemecký kat z Grécka

21.03.2012, 23:00
Zločiny nacizmu. Po 70 rokoch sa otvára prípad vojnovej masakry známej z filmu Mandolína kapitána Corelliho.

Taliani žiadajú od Nemcov takmer po 70 rokoch spravodlivosť. Za hromadnú popravu talianskych dôstojníkov na gréckom ostrove Kefalénia počas druhej svetovej vojny sa chystajú postaviť pred súd 89-ročného nacistického desiatnika Alfreda Storka.

Krvavý príbeh okupácie ostrova vykreslil hollywoodsky film Mandolína kapitána Corelliho s Nicolasom Cageom v hlavnej úlohe. Dráma masakry tisícok talianskych vojakov nemeckými nacistami v septembri 1943 dodnes vyvoláva spory medzi oboma krajinami. „Súdiť vojnových zločincov, hoci aj vo veľmi vysokom veku, má obrovský význam, pretože na hľadanie spravodlivosti nie je nikdy neskoro. Najzložitejšie je však v takýchto prípadoch nájsť dôkazy a dolapiť ich,“ povedal pre HN historik Dušan Kováč.

Spravodlivosť po rokoch
Vojenská prokuratúra v Ríme vyzvala súdy, aby začali proces s bývalým nemeckým vojakom Storkom, ktorý mal nariadiť popravu takmer 120 talianskych vojakov počas okupácie Kefalónie. Taliani hľadali proti nemu dôkazy celé roky. Usvedčuje ho až objavená nahrávka s údajným priznaním, že bol členom popravných čiat. „Máme dôkazy. Chceme, aby ho súdili,“ vyhlásil v miestnych médiách rímsky prokurátor Marco De Paolis.

Storkova masakra bola však na Kefalónii len jednou epizódou uprostred omnoho hroznejších jatiek. Tie rozpútala kapitulácia Talianska, ktorá viedla k masakre päťtisíc talianskych vojakov nemeckou armádou. Nemci sa totiž nedokázali zmieriť s tým, že prišli o dovtedajšieho spojenca.

Počty mŕtvych
V priebehu nasledujúcich ôsmich dní prišlo o život v priamom boji 1 500 Talianov, ďalších päťtisíc Nemci zastrelili v zajatí. Približne tritisíc sa ich utopilo v mori po stroskotaní lode, ktorá ich viezla do nacistických koncentračných táboroch.

Niekoľko vojnových zločincov sa svojho rozsudku nikdy nedočkalo. Na rozhorčenie Talianov, nemecký súd neposlal za mreže 86-ročného bývalého poručíka Othmara Muhlhausera, ktorý bol obvinený z vraždy talianskeho generála Antonia Gandiniho a stoviek vojakov na Kefalónii. Muhlhauser však v roku 2009 zomrel a napriek tomu, že sa priznal, trestu sa nikdy nedočkal. 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 20:46