StoryEditor

Putin s Medvedevom si odkladanie kandidatúry užívali

26.09.2011, 14:29

Rozhovor pre HN s expertom na Rusko Odrejom Soukupom.

V sobotu oznámil na zjazde vládnej strany Jednotné Rusko ruský prezident Dmitrij Medvedev, že Vladimír Putin bude kandidovať za prezidenta. Bolo takéto skoré oznámenie Putinovej kandidatúry prekvapením?

Vladimí Putin z politiky nikam neodišiel a ani sa nechystal odísť. On sám kedysi vyhlásil, že zostane v politike do roku 2020. Nikto však netušil, v akej funkcii. Bolo zjavné, že toto rozhodnutie padlo skutočne medzi Putinom a Medvedevom. Nikto ďalší do toho nezasahoval. A ani netušil, ako to všetko napokon dopadne. Varianty boli rôzne. Hovorilo sa aj o ministrovi financií Alexejovi Kudrinovi, že by mohol byť premiérom. To čo sa skutočne odohráva medzi Putinom a Medvedevom nemáme šancu vôbec zistiť. A oni si to vlastne užívajú mätením ľudí a odkladaním kandidatúry. Medzi Putinom a Medvedevom necítiť žiadnu rivalitu. Medvedev nie je vôbec zúfalý z toho, že musí opustiť prezidentské kreslo. Rivalita je skôr na úrovni vzdialeného okolia. Oni sami sa však cítia v tom politickom modely, ktorý si vytvorili, pomerne komfortne.

Je pre Rusko zlá správa, že sa Putin dostane s najväčšou pravdepodobnosťou späť do kresla prezidenta? Alebo sa v podstate nič nezmení, keďže sa hovorilo, že Medvedev stál len v Putinovom tieni?

Medvedev nie je vyslovene Putinova bábka, ale jeho právomoci sú nesmierne obmedzené. Všetky kľúčové rozhodnutia robil Putin. Medvedev mohol len prichádzať s nejakými návrhmi, ale konečné slovo mal vždy Putin. V tomto smere sa radikálne tón ruskej politiky nezmení. Putinova kandidátka nie je dobrá správa pre tých, ktorí dúfali, že Rusko sa môže pomerne rýchlo dostať zo závislosti na cenách ropy a plynu. Návrat Putina je krach nádejí na rýchlu modernizáciu a externizáciu Ruska. Na druhú stranu je to dobrá správa pre trhy. Rusko bude stabilné, lebo ho bude riadiť rovnaký človek. Nič zásadné sa zatiaľ v krajine nemení. Pretože nech bude Putin sedieť na akomkoľvek kresle, bude rozhodovať alebo spolurozhodovať o všetkom, čo sa Ruska týka.

Putin len potvrdil dlhodobé špekulácie, že sa rôznymi kurióznymi spôsobmi snažil dostať do médií a rozbehnúť tak nepriamo prezidentskú kampaň. Funguje na Rusov ešte stále obraz supermuža?

Určite áno. Veľká väčšina Rusov sa o politiku zaujíma len do takej miery, že si večer pozrú televízne správy. Pre týchto ľudí obraz supermuža stále funguje. Kampaň je výrazná a jemu sa podarilo dostať do takej pozície, že hoci nám sa vyťahovanie anfory z mora zdá vtipné, na Rusov to zaberá. Ukázalo sa tiež, že akokoľvek sa Medvedev snažil vymýšľať, akým originálnym nápadom sa dostať do televízie, nezafungovalo to. U väčšiny Rusov je Medvedev považovaný za príliš slabého a mäkkého politika, ktorý je dobrý len na pekné reči. Nemá však imidž človeka, ktorý reálne o niečom rozhoduje. Čo naopak Putin rozhodne má.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 17:42