StoryEditor

Murdochov muž prekvapil celú Ameriku

08.02.2012, 18:09
Republikánske primárky v troch štátoch USA suverénne ovládol Rick Santorum.

O veľké prekvapenie v primárkach amerických republikánov sa postaral bývalý senátor Pensylvánie Rick Santorum. Tento muž spájaný s mediálnym magnátom Rupertom Murdochom v utorňajšom hlasovaní v troch amerických štátoch prevalcoval doterajšieho favorita Mitta Romneyho.

Svojím triumfom v Colorade, Minnesote a Missouri sa Santorum okamžite stal hlavným Romneyho rivalom. To, že republikáni majú dvoch silných kandidátov, sa im však nakoniec môže vypomstiť. „Demokratovi Barackovi Obamovi nahráva fakt, že republikáni nemajú jednotného silného kandidáta, ktorý by sa proti nemu postavil. Hlasy sú roztrieštené medzi niekoľkých republikánov, ktorí si striedajú víťazstvá,“ povedal pre HN americký profesor z Harvardovej univerzity Stephen Ansolabehere.

Trojité víťazstvo
Najnovší volebný úspech nečakane vystrelil konzervatívneho Santoruma do úlohy jedného z favoritov primárok. Z nich vyjde kandidát, ktorý začiatkom novembra bude s Obamom bojovať o Biely dom.

V štáte Missouri získal Santorum dokonca absolútnu väčšinu hlasov – 55 percent. Romney za ním zaostal o celých 30 percent.

Odborníci tvrdia, že Santorum vyhral vďaka prevahe konzervatívnych voličov, ktorých názory reprezentuje. Tento 53-ročný politik je známy práve svojimi kontroverznými vyjadreniami. Ostro vystupuje proti homosexuálom a potratom. Ameriku tiež šokoval vyhláseniami, že ako prezident okamžite nariadi bombardovanie Iránu, ak Teherán nesprístupní svetu svoje jadrové zariadenia. „Santorum je veľmi odlišný v porovnaní s ostatnými kandidátmi. Má silnú základňu medzi evanjelickými katolíkmi a vyhovuje tým, ktorí odmietajú mormónsku vieru,“ povedal profesor Ansolabehere. Mnohí ľudia totiž nechcú voliť Mitta Romneyho práve kvôli tomu, že pochádza z mormónskeho prostredia.

Ďalšia výrazná šanca pre Santoruma bude počas takzvaného volebného „superutorka“. Republikánski kandidáti sa budú šiesteho marca biť o hlasy voličov až v desiatich amerických štátoch.

Murdochov človek
Postava Ricka Santoruma je o to zaujímavejšia, že ho podporuje kontroverzný magnát Rupert Murdoch. Austrálsko-britský mediálny žralok sa zviditeľnil tým, že si zničil povesť škandálom s odpočúvaním tisícok mobilov obetí vo Veľkej Británii. Úzke vzťahy Santoruma s Murdochom dokazuje aj to, že ešte do marca minulého roka bol republikán plateným poradcom magnátovej televíznej spoločnosti Fox News. „Som rád, že Santorumovi stúpa obľuba medzi voličmi. Je jediným kandidátom so skutočnou víziou. Všetky jeho debaty ukázali na princípy, dôslednosť a skromnosť, akú nedosahuje žiadny z jeho súperov,“ napísal na sociálnej sieti Twitter magnát deň pred januárovým štartom maratónu primárok v štáte Iowa.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 15:51