StoryEditor

Clintonovú vystrieda vo funkcii šéfa diplomacie John Kerry

01.02.2013, 13:35
Obamova vláda dnes dostane nového ministra zahraničia, bude ním známy senátor.

Dnešok je pre Hillary Clintonovú posledným dňom vo funkcii ministerky zahraničných vecí USA. Večerným zložením prísahy ju v úrade nahradí senátor John Kerry (na snímke), ktorý v roku 2004 neúspešne kandidoval na prezidenta. Šéf Bieleho domu Barack Obama po obhájení svojho prezidentského mandátu obmiení aj niektorých ďalších ľudí vo svojej vláde.

Niekoľkonásobný senátor

Nastupujúci minister zahraničia 69-ročný John Kerry je veteránom vietnamskej vojny, ktorého korene siahajú až na Moravu. Jeho pradedo totiž pochádzal z českého mestečka Horní Benešov.

Do senátorského kresla bol zvolený celkom päťkrát. „To, čo som zažil na cestách po Spojených štátoch ako senátor štátu Massachusetts, ma na zahraničné cesty vo funkcii ministra zahraničia pripravilo viac ako návšteva akejkoľvek svetovej metropoly. Práca senátora mi bude chýbať,“ povedal Kerry.

Prezidentská kandidatúra

Hillary Clintonová nalietala vo funkcii ministerky zahraničia takmer 1,6 milióna kilometrov a navštívila rekordných 112 krajín. Teraz však vo Washingtone nastal čas sa rozlúčiť. Hoci sa chce na nejaký čas stiahnuť z verejného života, stále viac sa špekuluje o jej možnej prezidentskej kandidatúre v roku 2016.

„Po štyroch rokoch vo funkcii je moja viera v náš národ a našu budúcnosť ešte silnejšia. Verím, že môj nasledovník a jeho nasledovníci povedú krajinu tak, ako tomu bolo doteraz - šikovne, neúnavne a s odvahou. S cieľom zabezpečiť mierovejší, bezpečnejší a slobodnejší svet.“

Prezident Obama po svojom obhájení mandátu obmieňa niektorých členov tímu. Do čela ministerstva obrany napríklad navrhol bývalého republikánskeho senátora Chucka Hagela.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 20:51