StoryEditor

Nečas klepne po prstoch úplatkárom

14.02.2012, 18:09
Českej vláde došla trpezlivosť s korupciou, kvôli ktorej štát prichádza ročne o miliardy korún.

Premiér Petr Nečas preto včera predstavil novú protikorupčnú akciu. Chce ňou bojovať proti rozkrádaniu štátnych peňazí tým, že sa pokúsi zastaviť podvody okolo financovania politických strán a podplácanie pri verejných zákazkách. „S čistým svedomím hovorím, že v boji proti korupcii sme v porovnaní s minulými vládami dosiahli viditeľný pokrok," pochválil sa premiér pred médiami. Dodal, že jedným z najdôležitejších cieľov jeho vlády bude sprehľadnenie financovania politických strán a sprísnenie trestov pre verejne činných predstaviteľov, ktorí sa dopustia korupcie.

Stropy peňažných balíkov
Nečas vyhlásil, že nové opatrenia prinesú štátu úspory desiatok miliárd korún. Doteraz česká vláda odklepla už asi 40 bodov protikorupčnej stratégie vrátane nedávno novelizovaného zákona o verejných zákazkách.

Najbližšou víziou podľa šéfa ODS bude určenie finančného stropu pre predvolebné kampane. Vláda chce limity kampaní prerokovať už od budúceho týždňa a platiť by mohli na jeseň. "Určenie finančného stropu môže skutočne pomôcť. Nevyhnutné je však na to vytvoriť spoľahlivý mechanizmus, ktorý bude kontrolovať nielen politické strany, ale aj ich kampane s priznanými a nepriznanými výdavkami," povedal pre HN český politológ Jiří Pehe.

 

 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 15:54