StoryEditor

Nečas má novú zbraň na lobistov

02.04.2012, 00:00
Česká vláda Petra Nečasa sa rozhodla bojovať proti korupcii a klientelizmu.

Plánuje zaviesť povinnú registráciu ľudí, ktorí sa chcú zaoberať lobingov v politike. Medzi opatreniami je aj možnosť vzniku verejného diára verejných funkcionárov, ktorí by na internete museli zverejňovať a denne aktualizovať všetky svoje schôdzky.

Pripravovaný nový zákon je reakciou na nedávno zverejnené odpočúvania podnikateľa Romana Janouška, ktorý mal niekoľko rokov obrovský vplyv na pražskom magistráte. Podľa najnovšej nahrávky bol tiež napojený aj na Bezpečnostnú informačnú službu, z ktorej dostával citlivé informácie, a bol v priamom kontakte aj s jej najvyšším vedením. Nečas si dal preto od expertov vypracovať súbor opatrení, ktoré by mali zabrániť vplyvu podnikateľov na rozhodovanie politikov. „Takýto zákon mala vláda zaviesť už dávno, podstata problému sa však naďalej nevyrieši. Politici sa len snažia odviesť pozornosť od škandálov, ktoré hýbu českou politikou,“ povedal pre HN politológ Jiří Pehe.

Lobisti pod dohľadom
Súbor protikorupčných opatrení prichádza v čase narastajúcej kauzy takzvanej českej gorily. Jej hlavný aktér, vplyvný podnikateľ Janoušek, mal cez bývalého primátora Pavla Béma riadiť predaj majetku na pražskom magistráte. Najnovšie informácie zistené z ďalšej uniknutej nahrávky načrtávajú aj to, že Janoušek riešil zotrvanie šéfa tajnej služby v úrade. Český server Euro.cz uviedol, že v nahrávke sa vplyvný lobista sťažoval na nedostatočné vzdelanie šéfa Bezpečnostnej informačnej služby Jiřího Langa, ktorý mal titul bakalára.

Po zverejnených telefonických rozhovoroch Janouška a Béma vládni odborníci navrhujú, aby mali lobisti povinnosť registrovať sa na príslušnom novovzniknutom úrade. Tomu by mali pravidelne oznamovať, kedy a u koho lobovali, a tiež predkladať výročnú finančnú správu. Takýto zoznam by bol neverejný a odovzdával by sa až po ukončení stretnutia. Inštitúcia, ktorá by kontrolovala lobistické schôdzky, by tiež mala spravovať register lobistov a riešiť prípadné porušenie zákona.

Zákon už o rok
Materiál z dielne vicepremiérky Karolíny Peake zo strany Veci verejné pripomína aj snahu o vznik Úradu pre verejný dohľad nad financovaním politických strán a hnutí, ktorý by sa mal starať aj o problematiku lobingu. Materiál tiež odporúča do budúceho zákona zakotviť pravidlo o dočasnom zákaze výkonu lobingu na obdobie dvoch rokov pre bývalých politických a štátnych úradníkov. Pravidlo má zabrániť „javu otáčavých dverí“, keď sa títo ľudia ihneď po odchode z funkcií stávajú lobistami. Zvažované je aj zavedenie takzvanej legislatívnej stopy, prostredníctvom ktorej by bolo možné zistiť, na ktorých zákonoch či novelách sa lobisti podieľali. Ak Nečasova vláda materiál schváli a bude vypracovaná konkrétna podoba zákona, norma by mohla začať platiť už v júli budúceho roku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 00:11