StoryEditor

Ukrajina je na nohách. Kličko chce zmenu systému

02.12.2013, 20:06
Autor:
tasr, stltasr, stl

Masové protesty voči zmrazeniu procesu približovania sa k Európskej únii dnes pokračovali nielen v Kyjeve, ale aj ďalších ukrajinských mestách.

Líder opozičnej strany UDAR, svetový šampión v boxe Vitalij Kličko vyzval v predvečer hlasovania na parlamentnej pôde na zosadenie súčasnej vlády. "Nechceme vymeniť iba nejakých ministrov, ale zmeniť politický systém," cituje jeho slová tlačová agentúra DPA.


Čítajte viac: Postreh HN: Ukrajina dostáva druhú šancu


Predsedovi ukrajinskej vlády Mykolovi Azarovovi a jeho kabinetu hrozí v utorok vyjadrenie nedôvery zákonodarcami. Platí to vo zvýšenej miere po tom, čo poslanci jedného z výborov zákonodarného zboru odporučili poslancom hlasovať v utorok za vyjadrenie nedôvery vláde.

Azarov vyzval v Kyjeve pri stretnutí so západnými diplomatmi tak EÚ, ako aj USA, aby ďalej nepodnecovali nálady v krajine, v ktorej sa situácia podľa jeho slov stala nekontrolovateľnou. Protesty, ako formuloval, nesú medzičasom "znaky štátneho prevratu". "To je veľmi vážna vec, ale my sme trpezliví," povedal podľa DPA.

Situácia v uliciach Kyjeva, kde tisícky demonštrantov zablokovali sídlo vlády a spôsobili totálny dopravný chaos, vyvoláva čoraz väčšiu pozornosť a znepokojenie aj v zahraničí, a to nielen v Moskve.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý vývoj na Ukrajine pozorne sleduje, vyzval zo sídla svetovej organizácie v New Yorku všetkých zúčastnených na zdržanlivosť, nepoužívanie násilia, rešpektovanie demokratických princípov slobody zhromažďovania a slobody prejavu. Súčasne apeloval na konfliktné strany, aby začali pokojný dialóg.

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová varovala dnes ukrajinské vedenie pred použitím násilia voči pokojným demonštrantom a vyzvala zodpovedných, aby chránili právo občanov na pokojné demonštrácie.

Pred ďalším použitím sily voči demonštrantom varovali Ukrajinu dnes aj Poľsko a pobaltské štáty.

Poľský premiér Donald Tusk vo Varšave, kde rokovala aj Rada pre národnú bezpečnosť, zdôraznil, že hra o budúcnosť Ukrajiny nesmie skončiť dramatickým finále.

Najvyšší poľský predstaviteľ, prezident Bronislaw Komorowski tiež netajil obavy v súvislosti s najnovším vývojom v bývalej sovietskej republike, avšak pripomenul aj pokrok, ktorý Ukrajina dosiahla v oblasti legislatívy a volebného práva.

Šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski s odvolaním sa na správy od svojho ukrajinského rezortného kolegu Leonida Košaru informoval, že vláda v Kyjeve neplánuje vyhlásenie výnimočného stavu.

Použitie násilia voči ukrajinským demonštrantom odsúdili aj Estónsko, Litva a Lotyšsko. Litva si predvolala na rezort zahraničných vecí vo Vilniuse ukrajinského veľvyslanca, ktorému tam tlmočili znepokojenie z použitia násilia voči pokojným demonštrantom. Litva a Európa pozorne sledujú vývoj na Ukrajine, konštatovala najvyššia predstaviteľka pobaltskej republiky Dalia Grybauskaite.

Vedenie troch západoukrajinských oblastí, Ľvovskej, Ivano-Frankivskej a Ternopiľskej, sa dnes pripojilo k opozíciou v nedeľu vyhlásenému generálnemu štrajku. Za odchod prezidenta Janukovyča a vlády premiéra Azarova sa dnes vyslovili aj Nezávislé odbory baníkov z Donbasu s tým, že sú pripravené pripojiť sa k štrajku.

Už od predpoludnia sa demonštrovalo dnes aj v metropole Zakarpatskej Ukrajiny - Užhorode. Účastníci demonštrácie požadovali odchod najvyšších ústavných činiteľov krajiny a pokračovanie procesu európskej integrácie krajiny.

 

 

01 - Modified: 2005-10-06 15:10:00 - Feat.: 0 - Title: SE vyrobili v septembri 2 047 GWh elektriny, obchodný plán splnili na 114,9 %
01 - Modified: 2024-05-14 19:17:47 - Feat.: - Title: Ministri z pobaltských krajín a Islandu idú do Tbilisi kvôli zákonu o zahraničnom vplyve 02 - Modified: 2024-05-13 14:05:43 - Feat.: - Title: Charkovská ofenzíva: Prvá línia tam nebola, Rusi proste vošli. Bol to podvod, zúri ukrajinský vojak 03 - Modified: 2024-05-13 11:53:58 - Feat.: - Title: "Toto je len začiatok." Málo obrancov a pomalá podpora, Rusko trpezlivo odhaľuje ukrajinské slabiny 04 - Modified: 2024-05-12 16:52:26 - Feat.: - Title: Sever Charkovskej oblasti je takmer nepretržite pod paľbou, uviedol miestny gubernátor 05 - Modified: 2024-05-12 16:08:10 - Feat.: - Title: Z trosiek zrútenej obytnej budovy v Belgorode vytiahli šesť tiel, medzi obeťami sú aj deti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. máj 2024 23:26