StoryEditor

Nemecko zavedie utečenecké preukazy. Majú zabrániť podvodom s identitou

09.12.2015, 15:43
Autor:
ČTKČTK

Jednotný preukaz pre žiadateľov o azyl s podrobnými informáciami o identite aj s odtlačkami prstov chce od leta budúceho roka zaviesť nemecká vláda. V stredu schválila príslušný vládny návrh zákona, ktorý by mali v januári prerokovať obe komory parlamentu. Krok by mal výrazne urýchliť azylové konanie, píše idnes.cz.

Jednotný preukaz by mal nielen zrýchliť registráciu, ale zjednodušiť by mal aj výmenu dát medzi úradmi jednotlivých spolkových krajín. Zavedenie preukazu by malo zároveň predísť podvodom s falošnou identitou.

Registrácia doteraz v Nemecku prebieha pomocou takzvaného EASY systému, na základe ktorého sa migranti prideľujú jednotlivým spolkovým krajinám. Systém však môže zahŕňať aj osoby, ktoré boli zaregistrované dvakrát na rôznych miestach, a nemusia preto zachytávať úplne presný obraz skutočnosti.

Značné problémy sa vyskytli v minulosti tiež v komunikácii medzi jednotlivými úradmi starajúcimi sa o migrantov.

"Preukaz prichádzajúceho" by mal byť vybavený bezpečnostnými prvkami, aby sa zabránilo jeho falšovaniu. Zahrnutá by v ňom mala byť totožnosť, krajina pôvodu migranta, kontaktné údaje, odtlačky prstov, ale napríklad aj údaje o zdravotnom stave, očkovanie či informácie o vzdelaní a kvalifikácii. Posledné dva údaje by mali pomôcť urýchliť integráciu na pracovnom trhu.

Do Nemecka v utorok oficiálne dorazil tohtoročný miliónty migrant. Len v novembri bolo v krajine novo zaregistrovaných viac ako 200-tisíc utečencov. Za celý minulý rok ich nemecké úrady zaregistrovali vyše 230-tisíc.

Grécky zásah pri meste Indomeni
Grécka polícia v stredu zasiahla proti stovkám migrantov, ktorí dlhodobo protestujú proti uzavretiu hraníc s Macedónskom. Približne štyri stovky policajtov zo zásahových jednotiek ráno začali vypratávať okolie severogréckeho pohraničného mesta Indomeni, kde sa hromadili nespokojní migranti.

Tí už niekoľko týždňov protestujú proti tomu, že sa Macedónsko rozhodlo púšťať na svoje územie a tým aj ďalej do Európskej únie len ľudí z Afganistanu, Iraku a Sýrie, zatiaľ čo ostatní zostávajú na hraniciach.

Asi 1 500 migrantov, medzi ktorými boli prevažne ľudia z Iránu, Pakistanu či afrických krajín, policajti prinútili nastúpiť do zhruba troch desiatok autobusov, ktoré policajné vozidlá odprevadili na ceste k Aténam. Tam by podľa predstáv úradov mali títo migranti zažiadať o grécky azyl.

Desiatka ľudí bola podľa AP zatknutá, pretože sa vzpierala nútenému nástupu do autobusu. Krátko bolo zadržaných rovnako niekoľko novinárov a fotografov.

Ľudia utekajúci pred voľbou

Grécko leží na začiatku takzvanej balkánskej cesty, ktorá prúdi do Európy najviac ľudí utekajúcich pred vojnou, prenasledovaním či zlou ekonomickou situáciou.

Po uzavretí macedónskej hranice sa situácia na hraniciach veľmi vyhrotila a vláda pred niekoľkými dňami oznámila nutnosť policajného zásahu.

K tragédii pri ceste migrantov na grécke územie v stredu došlo vo východnej oblasti Egejského mora, kde sa potopil drevený čln s 50 ľuďmi na palube. Podľa údajov gréckej pobrežnej stráže najmenej dvanásť ľudí vrátane šiestich detí zomrelo a rovnaký počet je nezvestných.

Podľa ľudí, ktorí prežili, čln začal naberať vodu krátko potom, čo vyplával z Turecka. Po nezvestných teraz pátrajú pri pobreží ostrova Farmakonissi gréckej lode a vrtuľník, rovnako ako plavidlo európskej pohraničnej agentúry Frontex.


 

01 - Modified: 2007-12-03 13:35:45 - Feat.: 0 - Title: Slovenský tiger preskočil okolité krajiny
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 03 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 04 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 01:28