StoryEditor

Na proteste v Drážďanoch mali pre Merkelovú šibenicu, Nemci sú zdesení

13.10.2015, 15:22

Priaznivci nemeckého hnutia Pegida priniesli na pondelkovú demonštráciu v Drážďanoch šibenicu s menom kancelárky Angely Merkelovej a vicekancelára Sigmara Gabriela. Medzi nemeckými politikmi to vyvolalo veľké pobúrenie a prokuratúra začala celú záležitosť prešetrovať.

V Drážďanoch protestovalo v pondelok večer približne 9 tisíc ľudí proti príchodu migrantov do Nemecka a proti vládnej azylovej politike. Demonštranti podobne ako v minulých týždňoch skandovali heslá zamerané proti Merkelovej a proti tlači, píše portál iDNES.cz.

Podľa reportérky MF DNES množstvo ľudí prinieslo transparenty so sloganmi proti imigračnej politike nemeckej vlády. Nad davom bolo vidieť nápisy ako "Merkel muss weg" či "Zradcovia vlasti". Medzi demonštrantmi prevažovali seniori a sociálne slabí občania, v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi ubudlo holohlavých mladíkov v bomberách, uviedla reportérka.

Jeden z protestujúcich prišiel aj so šibenicou, z ktorej vedľa oprátky viseli nápisy "Rezervované pre Angelu mamku Merkelovú" a "Rezervované pre Sigmara svorku Gabriela", ktoré odkazovali na to, ako nemecká tlač prezýva kancelárku, a na to, ako vicekancelár v minulosti označil krajne pravicových odporcov utečencov.

Medzi nemeckými politikmi vyvolala demonštrácia so šibenicou vlnu pobúrenia. "Toto je neprípustné! Toto teda majú byť tí znepokojení občania?" Reagovala na Twitteri Manuela Schwesigová, sociálnodemokratická ministerka pre rodinu.

Šéf poslancov kancelárkinej konzervatívnej únie CDU/CSU Peter Tauber v televízii n-tv označil tento druh protestu za neprijateľný, podľa neho to zachádza za hranice slobody slova.

Aj ďalší nemeckí používatelia Twitteru protest so šibenicou kritizovali. Hovoria pritom o Pegide ako o "lynčujúcom dave", niektorí sa ironicky spytujú, či šibenica je tým kresťanským symbolom, ktorý chce Pegida chrániť pred islamizáciou.

Pondelková demonštrácia Pegidy bola najväčšia od konca januára, kedy sa po rozkole v jej vedení začal záujem o hnutie vytrácať. Predák Pegidy Lutz Bachmann obvinil na protestnom zhromaždení nemeckú vládu, že svojou azylovou politikou vedie Európsku úniu do občianskej vojny, a požadoval odmietnutie všetkých žiadateľov o azyl. Tatjana Festerlingová, ktorá v lete za Pegidu neúspešne kandidovala na primátorku Drážďan, vyzývala, aby sa Sasko kvôli vládnej azylovej politike odtrhlo od Nemecka.

01 - Modified: 2007-10-11 13:01:48 - Feat.: 0 - Title: Ministerstvo kultúry bude hospodáriť s 5,1 miliardy
01 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 02 - Modified: 2022-03-24 08:17:28 - Feat.: - Title: Rozprávkové mesto alebo zelené peklo? Nemecký Tübingen je rajom ekoaktivistov a nočnou morou McDonaldu 03 - Modified: 2022-02-19 16:57:35 - Feat.: - Title: Francúzsko svojich občanov vyzvalo, aby bezodkladne opustili východ Ukrajiny 04 - Modified: 2022-02-17 05:11:05 - Feat.: - Title: Scholz a Biden vyzvali Rusko, aby prijalo "skutočné kroky" k deeskalácii napätia 05 - Modified: 2022-01-09 07:58:56 - Feat.: - Title: Kanibal z Nemecka dostal doživotie. Bývalý učiteľ vraždil, aby realizoval svoje fantázie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 11:05