StoryEditor

Klaus ukončil špekulácie. Do politiky sa nevráti

28.08.2013, 14:10
Bývalý český prezident oznámil, že v parlamentných voľbách sa nechystá kandidovať.

Svoj návrat do politiky podmieňoval bývalý prezident Václav Klaus predovšetkým záujmom politickej scény. Tej sa mu dostalo, keď po jeho návrate začali volať napríklad Boris Šťastný či Jiří Janeček, ktorí následne dokonca opustili rady ODS.

V stredu však Klaus oznámil, že v nadchádzajúcich voľbách kandidovať nebude. Vraj nie je dostatok času vytvoriť subjekt, ktorý by spĺňal jeho očakávania.

"Po veľmi intenzívnej práci a desiatkach stretnutí a rokovaní som zistil, že v krátkom čase, ktorý do volieb zostáva, možno síce vytvoriť volebný subjekt, ktorý by určitým spôsobom mohol uspieť, ale nespĺňal by predstavy, s ktorými sa v politike pohybujem, a ktorý by aj pri prípadnom volebnom úspechu mohol v politike dlhodobo štandardne pôsobiť. Preto som sa, po dlhom a bolestnom rozhodovaní, rozhodol v týchto voľbách nekandidovať, "píše Klaus vo vyhlásení na svojom webe.

Kvôli kandidatúre sa v poslednej dobe schádzal so svojimi priaznivcami. "V posledných dňoch, najmä po dramatických udalostiach minulých týždňov a mesiacov, som sa spolu s radom podobne uvažujúcich ľudí vážne zaoberal pokusom využiť októbrové parlamentné voľby k svojmu opätovnému vstupu do každodennej politiky," uviedol Klaus.

O Klausov návrat sa usilovala okrem iného šéfka suverenity Jana Bobošíková. Okrem Šťastného a Janečku sa k nemu hlásil aj exprimátor Prahy Pavel Bém.

"K rôznym špekuláciám chcem jasne povedať, že najviac pozitívneho v tomto pokuse o rýchle vytvorenie nového politického subjektu vykonala Jana Bobošíková. Našiel som v nej najväčšiu ochotu hľadať riešenie, ktoré by mohlo integrovať veľmi rôznorodú skupinu ľudí obdobne cítiacich vážnu situáciu našej krajiny a tragický stav našej politickej scény," doplnil Klaus.

"Som si vedomý toho, že som tým vzbudil nemalé očakávania, o čom svedčí veľké množstvo pozitívnych reakcií ako ľudí zvnútra dnešnej politiky, tak aj bežných občanov. Všetkým z nich za to ďakujem," dodal exprezident.

Vyhlásenie Václava Klausa

 

ihned.cz

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 22:21