StoryEditor

Ukrajina pustí do krajiny ruský konvoj. Vozidlá už smerujú k hraniciam

17.08.2014, 11:06
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Ukrajinské médiá sa však obávajú, že colným vybavením kamiónov problémy neskončia.

Ukrajinská ministerka sociálnych vecí Ljudmyla Denisovová podpísala dohodu, vďaka ktorej môže ruský konvoj prekročiť hranice. Príjemcom 1856 ton humanitárnej pomoci je oficiálne Červený kríž. Prvých šestnásť vozidiel už vyšlo smerom k hraničnému prechodu Izvaryne, zatiaľ ho však neplánujú prekročiť.

"Príjemcom humanitárneho nákladu je misia Medzinárodného výboru Červeného kríža. Náklad prevezú na Ukrajinu cez hraničný prechod Doneck," píše sa v dokumente. Doneck je malá ruská pohraničná obec, na druhej strane hranice sa nachádza ukrajinský prechod Izvaryne, ktorý je pod kontrolou východoukrajinských vzbúrencov.

Ukrajinské úrady ruský konvoj cez hranice do sobotňajšieho večera nechceli pustiť s odôvodnením, že im chýbajú dôležité dokumenty o povahe prevážaného materiálu.

Ruská agentúra ITAR-TASS v nedeľu dopoludnia informovala, že prvých šestnásť nákladných automobilov ruskej značky Kamaz už opustilo dočasné stanovište pri Donecku a blíži sa k hraničnému prechodu.

Po ceste je to k nemu z dediny asi osem kilometrov. Posádka však podľa ruských zdrojov zatiaľ neplánuje hranice prekročiť, vozidlá by mali zatiaľ zostať na ruskej strane.

Agentúra ITAR-TASS uvádza, že Červený kríž v sobotu zaslal do Kyjeva záverečnú správu z kontroly nákladu, ktorú vykonali jeho zamestnanci. Ministerka Denisovová dostala zoznam vecí, ktoré vozidlá prevážajú. Hmotnost celého nákladu podľa Červeného kríža zodpovedá zoznamu, ktorý Moskva dodala, kamióny teda podľa všetkého neprevážajú žiadny kontraband. Zo strany MVČK správu potvrdil Pascal Cutty, šéf regionálnej delegácie Červeného kríža pre Rusko, Bielorusko, Ukrajinu a Moldavsko.

"Dohodli sme sa na kontrole nákladu a príprave kamiónov, aby sme mohli humanitárnu pomoc konečne dopraviť na východ Ukrajiny. V tejto fáze dohovárame technické, finančné a administratívne detaily. Ale ako sa pohneme z miesta, potrebujeme bezpečnostné garancie od všetkých strán konfliktu," citoval Cuttyho ukrajinský Piaty kanál.

Akonáhle sa podľa neho Rusko, Kyjev aj povstalci za bezpečnosť konvoja zaručia, je Červený kríž pripravený hranice prekročiť. Ukrajinské médiá sa však obávajú, že colným vybavením kamiónov problémy neskončia.

Do mesta Luhansk, ktoré má byť hlavným príjemcom pomoci, je to z prechodu Doneck-Izvaryne asi 60 kilometrov. Cesta prechádza z veľkej časti povstaleckým územím, až pred Luhanskom je prvé armádne kontrolné stanovište v obci Novosvitlivka. Samotné mesto, ktoré malo v mierových časoch takmer pol milióna obyvateľov, ovládajú vzbúrenci. Oddiely ukrajinskej armády operujú na predmestiach.

01 - Modified: 2006-09-19 12:47:00 - Feat.: 0 - Title: Iránska vesmírna turistka žne ostrú kritiku i chválu
01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 14:44