StoryEditor

Rusko opäť rozdeľuje Berlín, tvrdí Der Spiegel

23.11.2014, 15:59
Autor:
TASRTASR

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier poprel pre internetové vydanie magazínu Der Spiegel špekulácie o tom, že má na vývoj na Ukrajine iný názor, ako spolková kancelárka Angela Merkelová a poznamenal, že podobné tvrdenia "sú za vlasy pritiahnuté".

Nemecké magazín však v najnovšom vydaní píše, že rok po vypuknutí krízy na Ukrajine jestvuje sotva nádej na zvrátenie procesu anexie polostrova Krym Ruskou federáciou a odtrhnutia východoukrajinských oblastí sužovaných bojovými operáciami. Momentálne nikto nevie čo robiť, všetkým sa minuli nápady, vyplýva z materiálu Der Spiegel. Podľa rovnakého zdroja sa kríza ocitla na mŕtvom bode a vo veľmi nebezpečnej fáze. Práve v tomto období došlo podľa týždenníka k trhlinám v postoji nemeckej vlády, čo sa môže ešte viac prejaviť na utorkovom rokovaní lídrov koaličných strán.

Periodikum pripomína nedávne vystúpenie Angely Merkelovej v austrálskom Sydney, kde hovorila o pošľapávaní medzinárodného práva ruským vedením, pričom to interpretuje aj posolstvo uzatvárajúce 12 mesiacov diplomatického úsilia šéfky spolkovej vlády. Podľa názoru nemeckej kancelárky treba ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi aj verejne signalizovať, čo si myslí Západ o jeho aktivitách súvisiacich s krízou na Ukrajine. Merkelová sa domnieva, že Putin, ak vôbec, reaguje iba na jasné formulácie.

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier sa naopak domnieva, že Moskvu neslobodno provokovať, pretože ju to zaženie ešte viac do obrannej ulity a sťaží to spoluprácu s Ruskom v iných záležitostiach, napríklad pri rokovaniach o iránskom jadrovom programe.

Kým Merkelová hovorila o tom, že neslobodno byť priveľmi zmierlivý, Steinmeier zasa krátko pred nedávnou návštevou v Moskve konštatoval v Bruseli, že verejné vyjadrenia by nemali zablokovať možnosti prispieť k zmierneniu konfliktu.

Der Spiegel súčasne pripomenul, že to bol práve šéf nemeckej diplomacie, ktorý varoval pred uvalením sankcií na ďalších ruských občanov a napriek ostrému nesúhlasu Litvy, Estónska a Poľska napokon presadil, že sa sankcie rozšírili iba na ukrajinských separatistov.

Podľa magazínu sledujú vo viacerých európskych metropolách s obavami odlišné názory Úradu nemeckej kancelárky a rezortu zahraničných vecí v Berlíne.

Aj líder Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer sa už nechal pred blížiacimi sa utorkovými konzultáciami koaličných predstaviteľov počuť, že od nich očakáva jasnú odpoveď sociálnej demokracie, či stojí za kurzom spolkovej kancelárky Angely Merkelovej, a to bez ohľadu na skúsenosti renomovaného diplomata, akým je Frank-Walter Steinmeier. Jeho od kancelárky odlišná zahraničná politika by totiž bola mimoriadne nebezpečná, dodal Seehofer.

01 - Modified: 2007-01-03 12:57:01 - Feat.: 0 - Title: EK zaostruje na práva cestujúcich v lietadlách
01 - Modified: 2024-04-25 07:45:06 - Feat.: - Title: J&T Real Estate dobýja ďalší zahraničný trh. Do centra Berlína mieri s novým projektom, byty nebude predávať 02 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty 03 - Modified: 2024-04-23 04:29:35 - Feat.: - Title: Nájdu riešenie aj v zložitých situáciách: Toto sú najdiplomatickejšie znamenia zverokruhu 04 - Modified: 2024-04-12 04:48:59 - Feat.: - Title: Po útoku Hamasu Berlín finančne podporí preživších holokaust žijúcich v Izraeli 05 - Modified: 2024-03-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Prezident lobista, prečo nie?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 16:59