StoryEditor

Juncker rozhádal úniu. Británia sa vyhráža odchodom

01.06.2014, 10:03
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Zvolenie Junckera za šéfa Európskej komisie môže spôsobiť odchod Británie z Európskej únie.

"Príliš federalistický" luxemburský expremiér Jean Claude-Juncker môže byť prvým šéfom Európskej komisie, ktorému z EÚ odíde niektorý z členských štátov. Aspoň pokiaľ by Briti dodržali varovanie, že Úniu opustia,ak Nemecko Junckera na tento vplyvný post presadí. 

Junckera na post šéfa Európskej komisie - telesa, ktoré má výhradné právo navrhovať európske zákony - jasne podporuje nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Lenže štáty Únie sa v tomto bode rozchádzajú. Okrem Britov sú proti jeho menovaniu premiéri Maďarska, Švédska či Holandska. A nemecký denník Bild am Sonntag dodáva, že aj Francúzsko, ktorého prezident François Hollande by podľa denníka v čele Európskej komisie najradšej videl Francúza, najlepšie exministra financií Pierra Moscoviciho​​. 

Existujúci šéf Európskej komisie José Manuel Barroso už kandidovať nemôže. Druhý mandát mu vyprší tento rok.
Odpor britskej vlády, vedenej konzervatívcami na čele s premiérom Davidom Cameronom, môže súvisieť aj s víťazstvom eurokritickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) v eurovoľbách. Briti sú tradične k moci kontinentálnej Európy rezervovaní. A premiér Cameron bojuje s UKIP o euroskeptického britského voliča. 

Britský ministerský predseda tak v sobotu podľa nemeckého spravodajského magazínu Spiegel pohrozil možným odchodom Británie z EÚ, ak by luxemburský expremiér zasadol v kresle nového šéfa Európskej komisie. Juncker je podľa Camerona príliš federalistický a mohol by zhatiť nádeje na zreformovanie vzťahov Británie k EÚ.

Juncker na to reagoval vyhlásením, že by sa Európa nemala nechať vydierať. Vyzval svojich podporovateľov, aby pri svojom rozhodovaní nepodliehali tlaku menšiny. V rozhovore s nedeľníkom Bild am Sonntag vyhlásil, že ho v EÚ podporuje široká väčšina prezidentov a premiérov.

"V Európskej rade ma podporuje široká väčšina kresťanskodemokratických a socialistických hláv štátov a šéfov vlád," povedal kandidát európskych kresťanských demokratov na šéfa únijnej exekutívy. Práve strany združené v kresťanskodemokratickej frakcii zvíťazili vo voľbách do Európskeho parlamentu. 

Juncker zostáva optimistom, že sa v polovici júla predsedom Európskej komisie predsa len stane. Predsedu Komisie menuje práve Európska rada (teda prezidenti a premiéri), vo funkcii ho musí potvrdiť europarlament. Ak by bol Juncker nominovaný proti vôli napríklad Britov, znamenalo by to porušenie nepísaného pravidla, že takto zásadné rozhodnutia sa prijímajú jednomyseľne.
 

01 - Modified: 2006-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo ponúkajú
01 - Modified: 2024-05-01 17:03:15 - Feat.: - Title: Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde 02 - Modified: 2024-05-01 15:55:10 - Feat.: - Title: Škótska vláda uspela v hlasovaní o nedôvere 03 - Modified: 2024-05-01 05:58:00 - Feat.: - Title: V Británii budú súdiť mužov obvinených zo spílenia ikonického javora 04 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 05 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 11:05