StoryEditor

Európa nám finančne pomôže, sľúbil Kličko Ukrajincom

02.02.2014, 17:48
Autor:
tasr, stltasr, stl

Lídri ukrajinskej opozície, ktorí sa vrátili z bezpečnostnej konferencie v Mníchove do Kyjeva s deklarovanou podporou predstaviteľov EÚ a Západu, sa dnes prihovorili desaťtisícom demonštrantom na Námestí nezávislosti, ktorých ubezpečovali, že v prípade získania moci budú schopní zabezpečiť pre Ukrajinu zahraničnú hospodársku pomoc.

Presuňte sa z ulice

Predstavitelia opozície podľa agentúry Reuters zopakovali výzvu na úplnú zmenu vedenia krajiny s tým, že sa spoliehajú na medzinárodných sprostredkovateľov pri rokovaní so súčasnou vládou a na dohodu s ňou o ústavnom obmedzení prezidentských právomocí. Líder opozičnej strany UDAR Vitalij Kličko vyzval stúpencov opozície, aby vytvárali susedské hliadky s cieľom vytesniť z protestného hnutia násilnícke skupiny. "Demokratické sily by mali preniesť protesty z ulice do svojich miestnych samospráv," konštatoval v príhovore Kličko, ktorého citovala agentúra DPA.

"Náš zámer je vrátiť sa k ústave z roku 2004, rozdeleniu moci rovnomerne medzi prezidenta, parlament a vládu, a vytvorenie novej vlády, no najdôležitejšie pre vyriešenie krízy sú predčasné prezidentské i parlamentné voľby," povedal podľa rozhlasovej stanice Slobodná Európa Kličko zástupu okolo 50.000 demonštrantov.Arsenij Jaceňuk, líder strany Vlasť (Baťkivščyna), vyzval úrady na prepustenie 116 zadržiavaných demonštrantov, ako aj expremiérky Julie Tymošenkovej, odsúdenej predsedníčky strany a na opätovné prehodnotenie súdnych procesov s ňou. Prezident Janukovyč v piatok podpísal zákon o prepustení demonštrantov, ale pod podmienkou, že protestujúci uvoľnia obsadené vládne budovy v Kyjeve i v regiónoch.

Ani cent pre Janukovyča

"Západným partnerom sme povedali, že potrebujeme skutočnú finančnú pomoc na to, aby sme Ukrajinu dostali z krízy. Ale, keď vravíme "my", tak máme na mysli ukrajinský ľud a ani cent nemôže ísť na Janukovyčov režim," povedal Jaceňuk podľa agentúry Reuters. Protestujúci žiadajúci odstúpenie prezidenta Janukovyča sa dnes v Kyjeve zišli na jednej z najväčších demonštrácii za posledné týždne. Ukrajinský prezident medzitým prostredníctvom svojej kancelárie oznámil, že sa vráti do práce v pondelok po niekoľkých dňoch práceneschopnosti súvisiacimi s ochorením dýchacích ciest. "Po podstúpení potrebnej liečby sa prezident Ukrajiny cíti dobre a jeho zdravotný stav je uspokojivý," citovala z dnešného oznámenia na jeho webovej stránke agentúra Reuters.

 

01 - Modified: 2006-01-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Poľsku odhalili úplatných policajtov
01 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa) 02 - Modified: 2024-05-03 10:03:43 - Feat.: - Title: Ukrajincom sa s obilím darí. Rusi sú na nich prikrátki aj vďaka dvom krajinám z Únie 03 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 04 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou 05 - Modified: 2024-05-01 17:17:12 - Feat.: - Title: Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalších päť obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 21:22