StoryEditor

Debakel a katastrofa. V Nemecku padla jedna z najsilnejších strán

23.09.2013, 16:50
Autor:
iHNed.cziHNed.cz
Kedysi ho považovali za hviezdu nemeckej politiky, teraz Philipp Rösler končí na čele FDP po volebnom fiasku.

Bola to hviezda nemeckej politiky. Mladý a úspešný lekár Philipp Rösler (na snímke so svojou ženou Wiebke), šéf FDP, býval sympatickou tvárou vládnej koalície. Keď popoludní vhadzoval svoj ​​volebný lístok do urny, sebavedome sa usmieval. Bolo na ňom síce poznať napätie, ale veril, že ešte jeho strana nakoniec získa dostatočnú podporu pre vstup do parlamentu .

Lenže každý šťastný príbeh raz končí. A pre FDP definitívne skončil práve v nedeľu večer. Pred voľbami sa síce nečakal žiadny zázračný výsledok, podľa prieskumov ale hranicu piatich percent liberáli prekonať mohli.

"Je to najsmutnejšia hodina FDP," priznal po oznámení predbežných výsledkov v nedeľu večer stranícky líder Rösler. Horšie to pre FDP ani dopadnúť nemohlo. Nakoniec získala iba 4,8 percenta hlasov. Pre tradičnú liberálnu stranu to znamená, že sa po prvý raz od vzniku Spolkovej republiky v roku 1949 nedostala do spolkového snemu. Strana, ktorá sa po 46 rokov podieľala na vládnych koalíciách v Nemecku, zažíva jednoznačne najhorší debakel v dejinách.

 

Kúzlo Angely a nenápaditá kampaň

Rainer Bruederle, šéf parlamentného klubu FDP, ešte pred siedmou hodinou večer hlásal, že sa musí počkať na konečné výsledky. Sám už ale najskôr neveril, že by sa strane mohlo podariť do parlamentu dostať. S vyčerpaným výrazom oznámil, že ako najvyšší kandidát strany prevezme za tragický výsledok zodpovednosť. Je vidieť, že na taký debakel nebol muž, ktorý nedávno oslávil svojich 40 rokov pôsobení v FDP, pripravený.

Podobne ako Bruederle naznačil aj Rösler, že z vedenia strany odstúpi. Neodpustil si však poznámku, že stranu prevzal v ťažkej situácii.

V pondelok už Rösler oznámil svoju rezignáciu a podľa týždenníka Spiegel ho bude nasledovať celé najvyššie vedenie strany .

Rösler na volebnej "párty" FDP dlho na nič nečakal a hneď po ôsmej hodine sa so svojou ženou Wiebke otočil a z akcie zmizol . V očiach niektorých z tých, ktorí v ​​Berlínskom kongresovom centre zostali, boli vidieť slzy.

Strana doplatila na svoju neschopnosť presadiť sa vo vládnej koalícii voči CDU / CSU a kúzlu kancelárky Angely Merkelovej. Tvrdú ranu liberálom však zasadila aj nová konzervatívna strana AFD, ktorá dokázala získať časť voličov FDP. A nakoniec prázdna a nenápaditá predvolebná kampaň len dokonali podmienky pre najslabší výsledok v dejinách tejto strany.

Miesto liberálov euroskeptici?

Na rad tak najskôr príde tretí muž strany Christian Lindner. "Strana sa musí nanovo nájsť. Nemecko potrebuje liberálnu stranu, akú FDP tradične predstavovala," povedal večer do televíznych kamier, zatiaľ čo ostatní spolustraníci sa pred nimi skôr vyhýbali. Zdá sa, že cestu bude hľadať najskôr práve Lindner. Ako to dopadne a kto sa postaví do čela porazenej strany, prerokuje v pondelok dopoludnia grémium FDP.

Otázka, či je po týchto voľbách a svojom debakli liberálne FDP definitívne "odpísaná,"  Nemecko teraz zaujíma. Nie je totiž jasné, do akej miery sa podarí novej euroskeptickej strane AFD pokračovať a prípadne nahradiť FDP .

"FDP má šancu sa do parlamentu v najbližších voľbách zasa vrátiť . Ale je otázka , či túto šancu využije," hovorí Renate Koecher z Inštitútu pre demoskopii Allensbach.

Autor: Pavla Francová

01 - Modified: 2005-06-19 21:10:16 - Feat.: 0 - Title: Pôžičky pre učiteľov: žiadostí ubúda
01 - Modified: 2021-10-13 11:26:57 - Feat.: - Title: Na sviatky môže prísť dočasné sprísnenie opatrení, hovorí Klus pre HN 02 - Modified: 2021-10-06 10:24:36 - Feat.: - Title: "Katastrofa demokracie." Voľby v Berlíne sa nepodarili, hlasovali cudzinci aj deti 03 - Modified: 2021-10-01 14:23:35 - Feat.: - Title: Casting na nemeckého kancelára. Vládnuť bude ten, kto pochopí novú dobu 04 - Modified: 2017-11-29 10:36:54 - Feat.: - Title: Pre Merkelovú bude kľúčová ekonomika. Chce dosiahnuť nulovú nezamestnanosť 05 - Modified: 2017-11-10 05:45:28 - Feat.: - Title: Nemecko je bližšie k predčasným voľbám. Podpora možnej koalície klesá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 00:02