StoryEditor

Baťovi dediči mieria na Slovensko. Žiadajú odškodné

03.09.2013, 15:18
Autor:
ihned.czihned.cz
Ide o majetok za viac ako miliardu eur.

Slovensko tento rok v apríli zrušilo trest dlhoročného väzenia a prepadnutie majetku. Ten dal slovenský súd v roku 1947 Janovi Antonínovi Baťovi v neprítomnosti. Hodnota majetku podľa dedičov je viac ako miliardu eur. Potomkovia legendárneho podnikateľa sa o odškodné súdia aj v Česku .

Dediči Jana Antonína Baťu už tento mesiac na Slovensku požiadajú o odškodné za majetok zabavený na základe Benešových dekrétov. Na Slovensko prídu riešiť majetkové záležitosti aj vnuk a vnučka slávneho podnikateľa.

Dediči po Baťovi podľa už v týchto dňoch podali formálnu žiadosť o vyplatenie odškodného. Jeho výšku však určí až slovenské ministerstvo financií. Právny zástupca dedičov Tomáš Pecina odhaduje hodnotu majetku na viac ako miliardu eur.

Pod Baťov koncern patrilo na Slovensku veľké množstvo podnikov. Vybudoval tu priemyselné centrá Partizánskeho, Svitu, Nových Zámkov a Bošian. Prostredníctvom akciovej spoločnosti vlastnil aj Bojnický zámok . Súčasťou Baťovho koncernu boli aj objekty v obci Pravenec a letisko Poprad. Naopak podnik Gumáreň Púchov, o ktorom sa pôvodne hovorilo ako o majetku Baťovcov, súčasťou koncernu nebol .

V najbližších dňoch preto na Slovensko prídu vnuk a vnučka Jána Antonína Baťu John Nash a Maria Barrosová. V Česku sa päť potomkov Jána Antonína Baťu domáha náhrady škody vo výške 56 miliónov českých korún.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 20:47