StoryEditor

Armádu po referende prehlásime za okupantov, povedal vodca separatistov

11.05.2014, 09:52
Autor:
tasr, stltasr, stl
Organizátori referenda v Doneckej aj v Luhanskej oblasti vyhlásili, že hlasovanie bude platné pri akejkoľvek účasti.

Pri streľbe do davu pri Donecku zomrel najmenej jeden človek. Separatisti vinia zo z akcie ukrajinskú národnú gardu, tá to odmietla. Vodca doneckých separatistov vyhlásil, že po vyhlásení výsledkov referenda o nezávislosti regiónu sformuje vlastné úrady a ukrajinských vojakov bude považovať za okupantov. 

Podľa predsedu volebnej komisie Romana Ljagina hlasovalo za samostatnosť Doneckej oblasti v nedeľňajšom referende vyše 89 percent ľudí, uviedli agentúry AFP a DPA. Účasť voličov podľa Ljagina dosiahla takmer 75 percent. 


V Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny sa dnes začalo referendum o štatúte regiónov, informovala agentúra RIA Novosti.

Obyvatelia budú odpovedať na otázku, či podporujú "akt o štátnej samostatnosti" svojich regiónov, ktoré sa v apríli vyhlásili za Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku.

Predseda ústrednej volebnej komisie Doneckej ľudovej republiky Roman Ľagin uviedol, že "všetko ide podľa plánu, žiadne poplašné signály momentálne neboli hlásené".


Zoznamy "niekedy" skontrolujú
HPodľa portálu Kyiv Post niektorí komisári ľuďom povoľujú, aby hlasovali viackrát. Jeden volebný lístok vhodia údajne do urny sami za seba, ostatné potom mene svojich príbuzných, ktorí nedorazili. Stačí predložiť ich doklady.

Reportéri BBC potom hovorili s ľuďmi, ktorí hlasovali v iných miestnostiach, než kam podľa svojho bydliska spadali. Údajne stačilo len ukázať občiansky preukaz. Nikto pritom neriešil, že je dotyčný zapísaný na stálom zozname voličov v inej miestnosti a vo finále tak nemusia hlasovať len raz. Organizátori hlasovanie v Mariupole vraj novinárom sľúbili, že zoznamy voličov z rôznych staníc "niekedy" porovnajú.


Zastrašujú ľudí
Z Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, kde sa dnes koná referendum o štatúte regiónu, hlásia problémy s bezpečnosťou, informovala agentúra ITAR-TASS.

Predstaviteľ tlačového strediska pre otázky referenda Vasilij Nikitin tvrdí, že "ozbrojení ľudia, istá 'Národná garda', zastrašujú ľudí v okrese a presúvajú vojenskú techniku z jednej lokality do druhej". Volebnú účasť v takzvanej Luhanskej ľudovej republike však označil za vysokú.

Podobne aj spolupredseda vlády samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin. "Pred volebnými miestnosťami sú obrovské rady. Ľudia chcú hlasovať," uviedol.


Účasť nezaváži
Organizátori referenda v Doneckej oblasti vytlačili vyše tri milióny hlasovacích lístkov a vyhlásili, že hlasovanie bude platné bez ohľadu na počet zúčastnených voličov.

V Luhanskej oblasti vytlačili okolo 1,7 milióna hlasovacích lístkov. "Ľudový gubernátor" oblasti Valerij Bolotov taktiež potvrdil, že referendum bude platné pri akejkoľvek účasti. Po krvavých udalostiach v Odese, Slovjansku či Kramatorsku však očakáva účasť okolo 90 percent.

Hlasovanie sa koná v podmienkach pokračujúcej špeciálnej operácie ukrajinských vládnych síl proti stúpencom federalizácie na východe krajiny, pripomenula agentúra ITAR-TASS.


Komunisti sa sťažujú
Komunistická strana Ukrajiny nedostala pozvánku k takzvanému okrúhlemu stolu o národnej jednote, informoval dnes tajomník strany Georgij Bujko. Dočasný ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk podľa neho navrhol termín schôdzky na 14. mája.

"Jaceňuk rád rozpráva, ale my nevidíme žiadne činy," konštatoval Bujko. Dialóg tak podľa jeho slov nie je možný, keďže komunistická frakcia bola "ilegálne vylúčená" z diskusií v parlamente.

Bujko taktiež poukázal na nevyhnutnosť "okamžite zastaviť protiteroristickú operáciu na východe, ktorú ľudia opisujú ako trestnú". Dodal, že ilegálne skupiny, ktoré z kyjevského Majdanu zaplavujú celú krajinu, by mali byť odzbrojené ešte pred akýmkoľvek dialógom v parlamente.

Premiér Jaceňuk oznámil plán usporiadať okrúhly stôl o vyriešení krízy v piatok. Podrobnosti o tom, kto sa na schôdzke zúčastní, však neuviedol, informovala agentúra ITAR-TASS.


Američania kritizujú Rusko
Krátko pred začiatkom kontroverzného referenda o nezávislosti na východe Ukrajiny Spojené štáty kritizovali Rusko za jeho pasivitu voči tamojším separatistom. Ruský prezident Vladimir Putin nepodporil svoju výzvu na odloženie referenda žiadnymi činmi, vyhlásila dnes v noci hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová.

Podľa Američanov Moskva nevyužila svoj vplyv na východoukrajinských separatistov, aby im zabránila v usporiadaní referenda. Putin pritom ešte v stredu verejne vyzval na preloženie plebiscitu.

Hlasovanie bude prebiehať dnes od 8.00 h do 22.00 h miestneho času (7.00 h SELČ - 21.00 h SELČ). Hlasy sa budú sčítavať v 53 volebných miestnostiach naprieč separatistickými oblasťami Doneck a Luhansk.

Oficiálni predstavitelia rusky hovoriacich oblastí považujú referendum o odtrhnutí od Kyjeva za nelegálne. S proruskými separatistami v oblasti však sympatizujú napríklad aj policajti, pripomína DPA.


Moldavsko zhabalo ruskému vicepremiérovi petíciu o Podnestersku
Moldavské úrady dnes oznámili, že znemožnili podpredsedovi ruskej vlády Dmitrijovi Rogozinovi opustiť krajinu s petíciou vyzývajúcou Moskvu na uznanie separatistického regiónu Podnestersko.

Moldavské ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že úrady zhabali Rogozinovi škatule s podpismi na letisku v Kišiňove.

Ruský vicepremiér navštívil moldavský separatistický región Podnestersko v piatok pri príležitosti osláv Dňa víťazstva nad fašizmom. Ponúkol podporu regiónu, kde pôsobí 1500 ruských vojakov, a kritizoval moldavskú vládu za snahu o užšie vzťahy s Európskou úniou.

Podnestersko sa odtrhlo od Moldavska v 90. rokov 20. storočia. Medzinárodné spoločenstvo však jeho nezávislosť neuznalo.

Agentúra AP uviedla, Rogozinovi pri sobotňajšom návrate do Moskvy neumožnilo Rumunsko vstup do svojho vzdušného priestoru. Ruský politik preto pohrozil, že nabudúce poletí bombardérom.

01 - Modified: 2006-05-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mladých Slovákov chcú najmä v Anglicku
01 - Modified: 2024-05-08 15:10:47 - Feat.: - Title: Ukrajinský parlament schválil zákon, ktorý umožňuje väzňom slúžiť v armáde 02 - Modified: 2024-05-08 13:10:43 - Feat.: - Title: Ukrajinský oligarcha Kolomojskij je podozrivý z prípravy pokusu o vraždu 03 - Modified: 2024-05-08 12:26:52 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že jeho sily dobyli ďalšie dve dediny na Ukrajine 04 - Modified: 2024-05-07 13:48:53 - Feat.: - Title: Ukrajina preveruje možnú účasť KĽDR na dodávkach balistických striel Rusku 05 - Modified: 2024-05-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy do útoku? Americkí bezpečnostní analytici sa sporia, kedy má Ukrajina prejsť do protiofenzívy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 03:11