StoryEditor

Sponzori separatistov minuli na vzburu milióny. Tá stvorí ďalších boháčov

09.06.2014, 10:55
Autor:
iDnesiDnes
Povstanie na východe Ukrajiny stálo sponzorov separatistov takmer dvesto miliónov eur.

Povstanie na východe Ukrajiny stálo sponzorov separatistov takmer dvesto miliónov eur. K takejto sume dospeli experti oslovení ukrajinskou verziou časopisu Forbes. Naopak podľa ruských médií vojenské ťaženie proti separatistom prospieva hlavne ukrajinským oligarchom, ktorí sa v čase krízy priživujú na armádnych zákazkách.

Ukrajinské úrady podľa Forbesu tvrdia, že sa im prísun financií separatistom už podarilo výrazne obmedziť. U ruských občanov totiž zhabali státisícové aj miliónové sumy, ktoré prevážali na východ Ukrajiny. Značné sumy však k rebelom prúdia priamo z Ukrajiny, vraj prostredníctvom pravoslávneho svjatogirského kláštora pri Donecku, prezývaného v médiách aj ako "základňa diverzantov". Minister vnútra Arsen Avakov sa však k tejto otázke podľa časopisu nevyjadril.

Tristo dolárov pre žoldnierov

"Skonfiškované sumy predstavujú len malú časť reálneho financovania ozbrojencov. Podľa odhadov len dva mesiace podpory vojnového konfliktu na východe krajiny stáli viac ako 248 miliónov dolárov, a to sú započítané len minimálne potrebné prostriedky na výplaty ozbrojencom, na zaplatenie účasti miestnych obyvateľov na demonštráciách, na výzbroj a na výcvikové základne," napísal Forbes.

Medzi 15 až 20 tisícmi rebelov vraj pôsobí aj päť tisícoviek "turistov" z Ruska, teda kozákov, Čečencov, ale aj príslušníkov niekdajších ukrajinských elitných policajných jednotiek Alfa a Berkut z anektovaného Krymu. Vraj to môžu byť dobrovoľníci aj príslušníci rôznych gangov alebo súkromných firiem, postupujúcich na rozkaz zhora.

Podľa námestníka ukrajinského ministra vnútra dostávajú údajne žoldnieri okolo tristo dolárov na deň, výplata veliteľov podľa bývalého šéfa ukrajinskej rozviedky Mykola Melnyk môže dosahovať desaťtisícov dolárov mesačne.

Platí sa aj proruským demonštrantom

Ďalšie sumy sú potom potrebné na zaplatenie podpory demonštrantov z radov miestnych obyvateľov, ktorí vraj za odplatu protestnými akciami blokujú akcie armády či slúžai vzbúrencom ako "živý štít", na zbrane či na udržiavanie výcvikovej základne separatistov, ležiacej vraj podľa ukrajinskej rozviedky u Rostova na Done .

"Vojna na Ukrajine zrodí ďalších päť či šesť miliardárov," tvrdí naopak populárny ruský denník Argumenty i faktami s odvolaním na politológa Vadima Denisenka. Podľa neho konflikt podnecujú ukrajinskí oligarchovia, ktorí na vojne zarábajú. Napríklad nákupy palív pre ukrajinské jednotky od začiatku konfliktu stúpli o "najmenej 250 percent" a najväčším dodávateľom je vraj firma dnepropetrovského gubernátora Igora Kolomojského, ktorý preslávil sľuby vyplatiť desať tisíc dolárov za každého chyteného ruského sabotéra.

Denisenko tvrdí, že nie náhodou tesne pred vyhlásením zákaziek vznikali v Kyjeve nové firmy a parlament zjednodušil procedúry okolo štátnych nákupov, aby sa armádne zákazky dali vybaviť za pár dní. Súťaží sa vraj často zúčastňuje jediný záujemca a dodávatelia oleja, mäsa či liekov pre vojakov sú aj v radoch poslancov.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-06-19 11:36:33 - Feat.: 0 - Title: SR si chce požičať od EIB 50 mil. EUR na výstavbu diaľnice Sverepec-Vrtižer
01 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 02 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 04 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 14:45