StoryEditor

Berezovského smrť rozhádala prokuratúru a vyšetrovateľov

25.03.2013, 10:53
Autor:
TASRTASR

Ruská generálna prokuratúra dnes oznámila, že bude naďalej podnikať kroky, ktorých cieľom je návrat aktív nezákonne získaných ruským oligarchom Borisom Berezovským, ktorého v sobotu našli mŕtveho v jeho dome v Anglicku.

Námestník generálneho prokurátora Alexander Zviagincev podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že Berezovskij bol obvinený z celého radu závažných ekonomických trestných činov. Spresnil, že ruský trestný zákonník v podobných prípadoch počíta s možnosťou konfiškácie majetku. Generálna prokuratúra bude preto naďalej podnikať kroky zamerané na návrat aktív, ktoré Berezovskij a jeho spoločníci získali trestnou činnosťou a legalizovali v zahraničí.

Krátko po medializácii Berezovského smrti však Vyšetrovací výbor Ruskej federácie oznámil, že po tom, ako britské úrady oficiálne potvrdia jeho smrť, trestné stíhania voči jeho osobe môžu byť vo všetkých prípadoch zastavené, ak s tým rodina bude súhlasiť.

Bývalý námestník generálneho riaditeľa spoločnosti Aeroflot Nikolaj Gluškov tvrdí, že jeho priateľa Berezovského niekto zadusil. V blízkosti tela sa našiel šál, vyhlásil Gluškov a dodal, že neverí, že Berezovského smrť by mohla byť samovraždou.

Britské médiá totiž špekulovali, že Berezovskij, ktorý mal veľké finančné problémy a liečil sa na depresiu, mohol spáchať samovraždu.

Vylúčila to však Marina Litvinenková, vdova po zavraždenom bývalom dôstojníkovi ruskej Federálnej bezpečnostnej služby Alexandrovi Litvinenkovi, ktorá v rozhovore pre ruské médiá vyhlásila, že Berezovského zdravotný stav sa v poslednom období zlepšil a začal sa zaujímať o svojich priateľov.

Mŕtve telo 67-ročného veľkopodnikateľa objavil v sobotu jeden z jeho zamestnancov, ktorý bol jedinou ďalšou osobou v dome, uviedla televízia Sky News s odvolaním sa na vyhlásenie polície.

Zamestnanec si začal robiť starosti o zdravie Berezovského, ktorého nevidel od večera predchádzajúceho dňa. Privolal preto záchranku a potom násilne otvoril zvnútra zamknuté kúpeľňové dvere. Berezovského smrť následne konštatoval jeden z pracovníkov záchrannej služby.

Vyšetrovatelia pri zverejnení týchto informácií súčasne varovali pred špekuláciami o príčinách úmrtia, až pokým nebudú známe výsledky pitvy, čo potrvá niekoľko dní. Dovtedy bude Berezovského smrť oficiálne považovaná za "neobjasnenú".

Berezovskij patril v 80. a 90. rokoch k ľuďom, ktorí v bývalom Sovietskom zväze počas privatizácií bánk, ropných a leteckých spoločností a médií získali obrovský majetok a vplyv. Bol veľkým priateľom vtedajšieho prezidenta Borisa Jeľcina.

Od roku 2000, keď ušiel z Ruska do Británie, kde žil pod menom Platon Yelenin, sa stal jedným z najostrejších kritikov Jeľcinovho nástupcu Vladimira Putina. V roku 2003 získal v Británii politický azyl.

V Rusku bol v neprítomnosti odsúdený na 13 rokov väzenia za vytunelovanie automobilky AvtoVaz. Súdne vyšetrovanie voči nemu sa viedlo ešte aj v ďalších kauzách týkajúcich sa korupcie, prania špinavých peňazí a pokusu o prevrat. Z korupcie a prania peňazí bol obvinený aj v Brazílii a vo Švajčiarsku.

V roku 2008 magazín Forbes odhadol, že Berezovského majetok má hodnotu približne 1,3 miliardy dolárov. Ku koncu života sa však jeho majetkové pomery výrazne zhoršili, takže musel časť majetku rozpredávať, aby mal na splatenie dlhov.

01 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu 02 - Modified: 2023-01-10 17:35:06 - Feat.: - Title: Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty 03 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 04 - Modified: 2022-05-04 09:05:46 - Feat.: - Title: Výnimka pre Slovensko a Maďarsko. Ruskú ropu budeme môcť nakupovať dlhšie ako ostatní 05 - Modified: 2022-04-20 09:55:09 - Feat.: - Title: Nechcené proroctvo: Sovieti v rozprávke z roku 1973 označujú "Z" za symbol fašizmu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 09:13