StoryEditor

Washington Post: Fico a Babiš sú noví priatelia Ruska. Najbohatší Slovák sa ostro ohradil

28.10.2015, 13:25
Kritička píše, že títo politici sa vezú na "protiúnijnej vlne", ktorá sa šíri Európou, ale k podpore Ruska majú aj osobné dôvody.

Minister financií Andrej Babiš sa v liste, ktorý zverejnil americký denník The Washington Post (WP), ohradil proti článku, v ktorom je zaradený medzi proruskych politikov.

Autorka článku Anne Applebaumová takto o najbohatšom Slovákovi podľa magazínu Forbes pred niekoľkými dňami napísala v príspevku s názvom „Nový druh priateľov Ruska.“ V článku sa píše aj o premiérovi Robertovi Ficovi ako o „priateľovi Ruska.“ Autorka uviedla ako dôvod fakt, že sa slovenský premiér vyjadril o západných sankciách voči Rusku, že „sú zbytočné.“

Applebaumová uviedla, že vychádza z fóra Dialóg civilizácií, ktorý sa konal na ostrove Rodos. Medzi jeho účastníkmi bol minulý rok český prezident Miloš Zeman a tento rok jeho predchodca Václav Klaus. Applebaumová účastníkov zaradila k ľuďom, ktorí súhlasia s protizápadným pohľadom na svet ruskej elity, a zaoberá sa dôvodmi, prečo sa k Rusku obracajú ďalší politici.

„Vezú sa na protiúnijnej vlne“

V Babišovom prípade uvádza jeho kritický postoj voči protiruským sankciám, ktorý Babiš vyjadril minulý rok, a potom nedávny výrok k utečencom. Utečenecká kríza je podľa neho väčšou hrozbou než Rusko.

Kritička píše, že všetci títo politici sa vezú na "protiúnijnej vlne", ktorá sa šíri Európou, ale k podpore Ruska majú aj osobné dôvody. Zemanov poradca bol donedávna konateľom českej pobočky ruskej spoločnosti Lukoil, Babiš čoby najbohatší Slovák má vlastné firmy, ktoré odoberajú veľkú časť ruského plynu, uvádza sa v článku.

K tomu Babiš vo svojej reakcii napísal: "Bol som opísaný ako proruský politik s tým, že mojou motiváciou môže byť závislosť mojich firiem na ruskom zemnom plyne. Nech nie je pochýb: Moja politika, rovnako ako politika mojej strany, je jasne prozápadná a podporujúca NATO . Členstvo v Európskej únii je pre Českú republiku prospešné a my chceme, aby to tak bolo aj naďalej".

Babiš: Nemám priateľov v Rusku

Babiš ďalej pokračuje, že skepsa k účinnosti sankcií proti Rusku a na únijnej utečeneckej politike spadá do európskeho dialógu. Nikdy vraj nebude presadzovať proruskú orientáciu. Česká republika je a musí zostať prozápadná, transatlanticky orientovaná a pevná európska krajina, píše ďalej vo svojej reakcii Babiš.

Minister financií sa pozastavuje nad tým, že je spájaný so Zemanom a Klausom, za ktorých vlád sa podľa Babiša rozvinula korupcia a klientelizmus, čo ho viedlo k tomu, aby vstúpil do politiky.

"Táto korupcia a klientelizmus sú v záujme Ruska. Tí páni sa možno zúčastnili proruských konferencií, ale ja nie. Obaja sa možno zúčastňujú na akciách na ruskom veľvyslanectve, ale ja nie. Ja nejazdím do Ruska Vladimira Putina a nemám tam priateľov," píše Babiš. Odmieta aj závislosť svojich podnikov na Rusku, ktoré vraj odoberajú plyn od nemeckých spoločností.

The Washington Post článok Applebaumovej zverejnil 16. októbra a Babiš naň reagoval o týždeň neskôr.


 

01 - Modified: 2007-10-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Euro a cena potravín
01 - Modified: 2024-05-05 19:52:37 - Feat.: - Title: Mediálna platforma Voice of Europe bude na sankčnom zozname Európskej únie. Mala ovplyvňovať politikov 02 - Modified: 2024-05-01 19:55:51 - Feat.: - Title: USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov. Týkajú sa aj Slovenska 03 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 14:27