StoryEditor

Na majdanských barikádach sa rodí nový odboj voči Rusku

19.03.2014, 06:39
Autor:
tasr, stltasr, stl

Časť barikád zostane na kyjevskom Majdane zrejme navždy – na pamiatku, ale aj pre istotu, ak by nová vláda prestala plniť sľuby. Najnovšie sa ale na námestí hovorí o hrozbe vojenskej intervencie zo strany Ruska, uviedol pre TASR člen skupiny Nová éra. Opísal ju ako občiansky spolok, ktorý sa pripravuje na boj s Rusmi.

"Krym nám už zobrali. De facto už Krym prijali do Ruskej federácie. My sme ho ešte nikomu nevydali a oni ho už prijali. Sú tam vojská bez označenia, všetci ale vedia, že sú to ruskí vojaci," konštatoval nemenovaný mladý muž v maskáčoch so sadrou na ruke, ktorého vedenie Novej éry splnomocnilo na rozhovor.

"Ja osobne nie je som momentálne pripravený bojovať, bol som zranený. Mnohí z našich bojovníkov však chcú ísť na Krym, ale ešte nie sú dostatočné pripravení. Absolvujeme rôznu prípravu. Máme inštruktorov - bývalých vojakov. Sú medzi nimi niekdajší výsadkári, jeden z nich je dokonca kapitán, a máme aj bojovníkov zo špeciálnych jednotiek. Našich chlapcov cvičia na polygóne, učia ich strieľať, učia ich taktiku, boj bez zbrane, boj s chladnými zbraňami, teda s nožmi. Do jedného mesiaca by mali byť pripravení na nejaké diverzné akcie na Kryme. Podľa našich zdrojov sú tam elitné ruské špeciálne jednotky, rozviedka, špeciálne jednotky pre boj s partizánmi. Vyslali proti miestnym ľuďom najlepšie jednotky ruskej armády," vysvetlil.

Nová éra, ako poznamenal, sa skladá z 30 bojovníkov. Každý deň sa ale hlásia dvaja, traja záujemcovia. Ďalších 15 ľudí organizácii pomáha, sú medzi nimi právnici, advokáti, politológovia aj novinári.

Podobných skupín je podľa neho na Majdane teraz už zhruba desať, pretože domobrana sa pomaly rozpúšťa. Vznikla totiž Národná garda, ktorú ale neopísal príliš pozitívne. "Každý, kto chce brániť vlasť, vstúpi do gardy. Avšak podľa našich zdrojov v garde poskytujú výcvik práve tí, proti ktorým ľudia predtým bojovali. Sú tam bývalí príslušníci polície a vojsk ministerstva vnútra. Pre niektorých je neprijateľné, aby podstúpili výcvik pod vedením týchto inštruktorov. Ďalšia vec je, že ich vôbec necvičia v tom, čo je potrebné. Jeden z mojich priateľov vstúpil do Národnej gardy. Hovoril, že už tretí deň sa učí pochodovať. Ak by bol na to čas, nech tam pochodujú, ale s Ruskom sme už takmer vo vojne. Vojna môže vypuknúť každým dňom. Bojovníkov je potrebné naučiť zaobchádzať so zbraňou, aby sa vedeli ubrániť," zdôraznil.

Zaspomínal aj na februárové zrážky s políciou. Keď ho spútavali, zlomili mu dva prsty na ľavej ruke. Vzali ho na policajnú stanicu, potom na súd a napokon uväznili. Po úteku prezidenta Viktora Janukovyča z krajiny ho pustili na slobodu a trest mu zahladili. Za mrežami bol tri dni, mal si odsedieť dva mesiace.

Posťažoval sa aj na nové vedenie Ukrajiny. Hoci prezident Oleksandr Turčynov a premiér Arsenij Jaceňuk sa podľa neho tešia istej dôvere medzi ľuďmi, neplatí to pre všetkých štátnych činovníkov. "Mnohí sú vo funkciách, na ktoré nemajú príslušné vzdelanie. Napríklad mnoho civilistov dostalo pozície vo vedení polície. Taktiež existuje ešte mnoho funkcionárov polície a iných orgánov, ktorí pomáhali Janukovyčovi v boji proti národu. Zatiaľ sa na nich akosi zabudlo." Majdan ale podľa neho očakáva, že prebehne lustrácia aj stredných kádrov – náčelníkov regionálnej polície a ich zástupcov či príslušníkov "skorumpovanej" colnej polície.

"Oficiálne sa nehovorí o tom, ako dlho budú barikády na Majdane. Osobne si myslím, že ešte tak dva týždne. Časť z Majdanu ale zostane na svojom mieste ako pamiatka na udalosti. Taktiež, ak vláda začne robiť niečo nezákonné, bude kradnúť a ponižovať národ, vrátime sa na ten kúsok Majdanu a opäť ho rozšírime," dodal člen Novej éry.

(Osobitný spravodajca TASR Jozef Scheiner) cve

 

Upozornenie: TASR ponúka k správe videozáznam.

 

01 - Modified: 2006-03-03 17:58:00 - Feat.: 0 - Title: Chorobnosť na chrípku sa naďalej udržuje pod očakávanou úrovňou
01 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa) 02 - Modified: 2024-05-03 10:03:43 - Feat.: - Title: Ukrajincom sa s obilím darí. Rusi sú na nich prikrátki aj vďaka dvom krajinám z Únie 03 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 04 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou 05 - Modified: 2024-05-01 17:17:12 - Feat.: - Title: Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalších päť obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 17:48