StoryEditor

Kerry rokoval s ruským ministrom

11.03.2014, 09:37
Autor:
tasr, stltasr, stl

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes svojmu americkému partnerovi Johnovi Kerrymu povedal, že akékoľvek riešenie ukrajinskej krízy musí brať do úvahy záujmy všetkých Ukrajincov vo všetkých regiónoch a že musí byť rešpektované právo obyvateľov Krymu rozhodnúť o svojej budúcnosti.

Informovalo o tom ruské ministerstvo zahraničných vecí, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters.

Kerry a Lavrov "si vymenili názory na konkréte návrhy Ruska a USA, ako zabezpečiť občiansky mier a harmóniu" na Ukrajine, uviedlo ruské ministerstvo vo vyhlásení.

Neinformovalo, či ministri dospeli k nejakej dohode, dodalo však, že v rozhovoroch budú pokračovať.

Krym schválil deklaráciu nezávislosti
Krymský parlament schválil deklaráciu o nezávislosti na Ukrajine, ktorá je kľúčová pre konanie referenda o pripojení Krymu k Rusku, ktoré je plánované na nedeľu 16. marca.

"Tento dokument je veľmi dôležitý ako pre referendum, tak pre možné pripojenie Krymu k Rusku," povedal predstaviteľ krymského parlamentu agentúre RIA-Novosti.

 

Deklarácia o nezávislosti, ktorú prijali krymskí poslanci, naznačuje, že po nedeľňajšom referende sa autonómna republika stane nezávislým štátom, ktorý následne do Ruska vstúpi na základe medzištátnej zmluvy.

Deklarácia sa odvoláva na rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora OSN o Kosove z 22. júla 2010 "ako na fakt, že jednostranne vyhlásená nezávislosť časti štátu nenarušuje nejaké normy medzinárodného práva". Pripomína tiež Chartu OSN a ďalšie medzinárodné dokumenty stanovujúce právo na sebaurčenie národov.

Janukovyč hovorí o občianskej vojne

Nové vedenie Ukrajiny sa pokúša rozpútať občiansku vojnu, vyhlásil dnes zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Na tlačovej konferencii v ruskom Rostove na Done zdôraznil, že je stále legitímnym prezidentom a hlavným veliteľom ozbrojených síl Ukrajiny. „Neukončil som predčasne svoju úradnú moc, som nažive, nebol som prepustený z úradu na základe procedúry, ktorú stanovuje ukrajinská ústava.“

Janukovyč pripomenul, že Spojené štáty a niekoľko ďalších krajín o ňom vravia, že legitimitu stratil útekom z krajiny. "Opakujem, nikam som neutiekol. Keď radikáli začali obsadzovať vládne zariadenia a prezidentskú administratívu, keď sa nezákonne chopili moci, bol som v Charkove, potom v Donecku, potom na Kryme. V čase prevratu som neopustil územie Ukrajiny. Hneď ako to okolnosti dovolia, určite sa vrátim do Kyjeva. Prezidentské voľby naplánované na 25. mája sú absolútne nelegitímne, nezákonné, nie sú v súlade s článkom 103 Ústavy Ukrajiny," citovala Janukovyča agentúra RIA Novosti.

Svojim oponentom ďalej odkázal: "Vaše konanie spôsobilo, že Krym sa odštepuje. Prežijeme tento zmätok, ľuďom sa vyjasní, krajina povstane a zjednotí sa."

Janukovyč tvrdí, že za oponou "údajne kompetentnej vlády" pôsobí banda "neonacistov a fašistov, ktorá chce vybudovať armádu pod vlajkou Banderu a rozpútať občiansku vojnu".

"Chcem sa opýtať ochrancov týchto temných síl na Západe: Ste slepí? Stratili ste pamäť, Už ste zabudli, čo je to fašizmus? Som však presvedčený, že dôstojníci a vojaci Ukrajiny to vedia na rozdiel od vás, ministrov vážených európskych krajín... na rozdiel od darebákov, ktorí na Majdane prikázali strieľať do vlastných. Vojaci a dôstojníci chápu, za kým stojíte, a nebudú plniť vaše zločinné rozkazy."

Janukovyč pripomenul, že zákony USA zakazujú poskytovať finančnú pomoc vláde akéhokoľvek štátu, ktorého zákonne zvolený prezident bol zosadený "vo vojenskom prevrate alebo iným nezákonným rozhodnutím". 

"Mám preto v úmysle obrátiť sa na Kongres, Senát a Najvyšší súd USA s naliehavým návrhom na právne posúdenie konania vlády tejto krajiny. Na základe vlastných zákonov nemáte právo prideľovať peniaze banditom," odkázal.

Išlo o už druhý prejav Janukovyča od úteku z Kyjeva v noci z 21. na 22. februára. Prvú tlačovú konferenciu mal 28. februára - takisto v Rostove na Done.

01 - Modified: 2006-02-22 09:58:00 - Feat.: 0 - Title: V okrese Topoľčany trvá tretí stupeň povodňovej aktivity
01 - Modified: 2024-05-04 06:35:29 - Feat.: - Title: Rusko hlási ukrajinský raketový útok na Krym 02 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa) 03 - Modified: 2024-05-03 10:03:43 - Feat.: - Title: Ukrajincom sa s obilím darí. Rusi sú na nich prikrátki aj vďaka dvom krajinám z Únie 04 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 05 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 19:45