StoryEditor

Na Kryme pristálo dvetisíc ruských vojakov

28.02.2014, 06:32
Autor:
tasr, stltasr, stl
Ozbrojenci v uniformách ruskej Čiernomorskej flotily obkľúčili stanovište ukrajinskej pohraničnej stráže v meste Balaklava.

 

Spojené štáty vyzvali Rusko, aby sa stiahlo z Krymu. Zároveň volajú po naliehavej medzinárodnej sprostredkovateľskej misii. Podľa agentúry Reuters to oznámila v New Yorku veľvyslankyňa USA v OSN Samantha Powerová. Bezpečnostná rada sa kvôli situácii na Ukrajine zišla k mimoriadnym konzultáciám.

2000 ruských vojakov na Kryme

Do krymského správneho strediska Simferopole bolo dnes letecky prepravených viac ako 2000 ruských vojakov. "Sme dnes svedkami invázie ruskej armády ... Vzdušný priestor (na Kryme) je uzatvorený kvôli pristávaniu veľkého počtu ruských lietadiel a vrtuľníkov," povedal podľa agentúry AFP zástupca ukrajinského prezidenta na Kryme Serhij Kunicyn.

Ukrajina požiadala o vydanie Janukovyča

Ukrajina oficiálne požiadala Rusko o vydanie Viktora Janukovyča, ktorý v súčasnosti býva na ruskom území. Zvrhnutý ukrajinský prezident je obvinený z hromadnej vraždy.

 

 

Krym je takmer bez telefónneho spojenia

Ozbrojení muži obsadili pobočku ukrajinskej telekomunikačnej spoločnosti Ukrtelecom v Sevastopole. "Odrezali tým od telefónneho spojenia a internetu 80 percent miestnej populácie," zdieľa Rádio slobodná Európa príspevok od jedného z užívateľov sociálnej siete Twitter.

Ukrajinská pohraničná stráž v obkľúčení

Najmenej 20 mužov v uniformách ruskej Čiernomorskej flotily a s automatickými puškami dnes obkľúčilo stanovište ukrajinskej pohraničnej stráže v meste Balaklava. Vznikla tak napätá patová situácia neďaleko prístavného mesta Sevastopol na polostrove Krym.

Reportér agentúry v oblasti Balaklava videl, že vo vnútri pohraničného stanovišťa boli zatvorení ukrajinskí pohraniční policajti v prilbách a s výzbrojou na boj proti výtržníkom. Kovová brána bola tiež zatvorená a kovové policajné štíty stáli za oknami opreté ako ochrana.

Vojak, ktorý sa Reutersu predstavil iba ako príslušník Čiernomorskej flotily, povedal: "Sme tu... aby sa už neopakoval Majdan."

Ruskí vojaci obsadili dve letiská na Kryme

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov tvrdí, že ruskí vojaci obsadili dve letiská na Kryme. Podľa agentúry Reuters to na svojom konte na Facebooku označil za "ozbrojenú inváziu a okupáciu".

Avakov spresnil, že pri obsadení letiska v blízkosti prístavného mesta Sevastopol na juhu Krymského polostrova ozbrojencami, ktorých označil za príslušníkov ruského námorníctva, nedošlo k žiadnemu krviprelievaniu.

Ozbrojení muži, podľa Avakova ruskí vojaci, údajne tiež ovládli aj medzinárodné letisko v krymskom meste Simferopol - takisto bez potýčok.

"To, čo sa stalo, považujem za ozbrojenú inváziu a okupáciu a porušenie všetkých medzinárodných dohôd a noriem," uviedol Avakov prostredníctvom sociálnej siete Facebook.

Ruské vrtuľníky nad Krymom

Vyše desať ruských vojenských vrtuľníkov preniklo dnes do ukrajinského vzdušného priestoru nad Krymom, informovala ukrajinská pohraničná stráž.

Taktiež uviedla, že ruskí vojaci zablokovali jednotku pohraničníkov v Sevastopole, kde sa nachádza ruská Čiernomorská flotila. Tá ešte skôr poprela, že by bola zapletená do obsadenia vojenského letiska pri Sevastopole.

Vyhlásenie výnimočného stavu na Kryme je jednou zo zvažovaných možností, vyhlásil tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Parubij.

Volanie po diplomatickom riešení

"Predovšetkým treba povedať, že ozbrojenci letiská celkom nekontrolujú, obkolesili ich. Nedošlo k žiadnym bojom s pohraničnými silami. Ale je to skutočne nebezpečná situácia. Nie je však jasné, či ide o ruských vojakov, pretože Rusko nič také nepotvrdilo. Sú tam vojaci v ruských uniformách," konštatoval Mykola Riabčuk pre TASR krátko po incidente.

Rusko však podľa neho len predstiera, že s tým nemá nič spoločného, že je to lokálna iniciatíva. "Ale myslím si, že ukrajinská vláda by nemala a ani by nepoužila silu. Malo by sa to riešiť diplomatickou cestou. Rusko pravdepodobne očakáva ukrajinskú intervenciu. Je to podľa mňa provokácia. Ide o snahu vyprovokovať konflikt s cieľom zatiahnuť Ukrajinu do nejakej vojenskej operácie."

Vývoj na Ukrajine vyvoláva znepokojenie vo svete. Európska komisia dnes uviedla, že situácia na ukrajinskom polostrove Krym, kde ozbrojenci údajne obsadili dve letiská, potrebuje politické riešenie a zároveň vyzvala všetky strany na umiernenosť a zdržanlivosť. Nemecká kancelárka Angela Merkelová apelovala dnes na Rusko, aby rešpektovalo územnú celistvosť Ukrajiny. "Vývoj udalostí v nej vyvoláva veľké obavy," citovala agentúra DPA Merkelovej hovorkyňu Christiane Wirtzovú.

Nejasné obsadenie letiska

Predstavitelia letiska v Simferopole podľa ruských agentúr popreli informácie o jeho obsadení. Tvrdia, že letisko funguje v normálnom režime a jeho prevádzka nebola narušená. Podľa agentúry ITAR-TASS sa ale po obvode letiska nachádzajú ozbrojenci v maskáčoch. Na letisku v Simferopole medzitým pristálo lietadlo s ruskými a zahraničnými novinármi a turistami, píše ITAR-TASS.

Agenúra Interfax píše, že ruskí vojaci prišli na letisko Beľbek zastaviť príchod bližšie nešpecifikovaných "bojovníkov".

Letisko v meste Simferopol, regionálnej metropole Krymu, predtým podľa ruskej agentúry RIA Novosti poprelo informácie o svojom obsadení a uviedlo, že funguje v normálnom režime.

Agentúra AP predtým informovala, že približne 50 ozbrojených mužov vo vojenských uniformách dorazilo na letisko v troch nákladných automobiloch bez poznávacích značiek. Následne obkľúčili terminál vnútroštátnych letov a postupne prenikli aj do ostatných častí letiska.

Pod ruskou vlajkou

Muži mali podobnú výzbroj ako členovia 100-člennej skupiny ozbrojencov, ktorí vo štvrtok vtrhli do krymského parlamentu a na jeho budovu vyvesili ruskú štátnu zástavu. Ako potvrdila stanica Russia Today, letisko pokračuje v prevádzke.

Samostatná skupina ľudí sa podľa svedkov, ktorých citovala agentúra Reuters, blížila smerom k letisku, pričom niektorí z nich niesli vlajku ruských námorných síl. Neďaleké mesto Sevastopol je domovským prístavom časti ruskej Čiernomorskej flotily.

Putin zvažuje pomoc

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok nariadil vláde, aby zvážila humanitárnu pomoc ruskojazyčnému ukrajinskému regiónu Krym, ako aj dialóg so Západom o finančnej pomoci Ukrajine. Išlo o prvé oficiálne vyhlásenie ruskej hlavy štátu k politickej kríze Kyjeva, informovala tlačová agentúra AP.

Krok ohlásil Putinov hovorca Dmitrij Peskov vo vyhlásení, ktoré zverejnili ruské tlačové agentúry. Pomoc Krymu by malo poskytnúť niekoľko ruských administratívnych oblastí. Iné detaily Kremeľ bezprostredne nezverejnil.

Po tom, ako Západ vyzval Moskvu, aby sa pripojila k spoločnej snahe odvrátiť platobnú neschopnosť Ukrajiny, Putin požiadal vládu, aby o záležitosti rokovala s Medzinárodným menovým fondom (MMF) a ďalšími relevantnými inštitúciami.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč utiekol z Kyjeva po eskalácii protivládnych protestov opozičných stúpencov. Nepokoje vyvolalo jeho rozhodnutie nepristúpiť k asociačnej dohode s EÚ a zároveň nadviazať užšie vzťahy s Moskvou.

 

01 - Modified: 2006-02-09 15:33:00 - Feat.: 0 - Title: VSE ukončila v Kechneci 1. fázu projektu za 200 miliónov Sk
01 - Modified: 2024-05-04 06:35:29 - Feat.: - Title: Rusko hlási ukrajinský raketový útok na Krym 02 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa) 03 - Modified: 2024-05-03 10:03:43 - Feat.: - Title: Ukrajincom sa s obilím darí. Rusi sú na nich prikrátki aj vďaka dvom krajinám z Únie 04 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 05 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 13:02