StoryEditor

S odpočúvaním šéfov vlád je koniec, vyhlásil Obama

18.01.2014, 10:05

Barack Obama predstavil plán na zmeny v činnosti amerických tajných služieb. NSA podľa neho nebude odpočúvať najvyšších predstaviteľov spojeneckých krajín a obmedzí zhromažďovanie informácií o telefonátoch Američanov. Povedal to v piatok americký prezident Barack Obama v dlho očakávanom prejave o zmenách v práci špionážnych agentúr.

Zmeny vyvolalo odhalenie bývalého spolupracovníka NSA Edwarda Snowdena o rozsahu špionážnych programov, ktorá vyvolala pobúrenie v USA aj v zahraničí. Podľa zverejnených informácií Američania nesledovali len telefonickú komunikáciu svojich občanov, ale aj viacerých zahraničných politikov, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Naposledy denník The Guardian napísal, že NSA denne zbiera po celom svete a uchováva na 200 miliónov SMS správ. Obamova reforma má upokojiť verejnú mienku a obnoviť dôveru Američanov v to, že tajné služby nezneužívajú svoje právomoci. Obama zdôraznil, že americkí spravodajcovia vedome nezneužívali špionážne programy, aby narušovali niečie súkromie. Monitorovanie podľa neho "zabránilo rade útokov a zachránilo nevinné životy - nielen v USA, ale aj inde vo svete". Pripustil ale, že bez príslušných poistiek by bolo možné špionážne programy zneužiť.

"Dal som spravodajským službám najavo, že - ak nebude k tomu naliehavý národno bezpečnostný dôvod - nebudeme sledovať komunikáciu hláv štátov a vlád blízkych priateľov a spojencov," vyhlásil Obama.

Metadáta o telefonátoch by mohli uchovávať operátori

Najväčšie diskusie v USA vyvolával program získavania takzvaných metadát o telefonátoch Američanov. Metadáta nezahŕňajú obsah hovorov a mená volajúcich, ale údaje o číslach, mieste, čase a dĺžke hovoru.

Obama v piatok oznámil, že tento program bude podrobený väčším reštrikciám a prestane "existovať v terajšej podobe". Aj v budúcnosti sa budú metadáta zhromažďovať, ale budú sa uchovávať mimo NSA. Ako konkrétne bude nové usporiadanie vyzerať v praxi, by mal rozhodnúť Kongres v spolupráci s tajnými službami. Jednou z možností je, že metadáta budú uchovávať operátori, ktorí však doteraz voči tomu vyjadrovali odpor. V prechodnom období môže NSA analyzovať databázy metadát "len po rozhodnutí súdu, alebo v naozaj naliehavom prípade", vyhlásil americký prezident.

Vyzval tiež Kongres, aby zostavil výbor, ktorý by na tajnom súde FISA hájil záujmy verejnosti. Tento tribunál povoľuje tajným službám protiteroristické a ďalšie operácie, ku ktorým je potrebné súdny príkaz. Doteraz pred tento súd predstupovali len zástupcovia štátu.

Európska komisia : Mnoho otázok zostáva otvorených

Obamov prejav vyvolal rôznorodé reakcie. Podľa denníka The Wall Street Journal ide o najvýznamnejšie obmedzenie praktík tajných služieb za viac ako desať rokov. Denník The New York Times zase upozornil, že Obama ponechal bezo zmien podstatné prvky rozsiahlej monitorovacej siete NSA.

Európska komisia reagovala vyhlásením, že ide o "začiatok dôležitého procesu, ktorý sa zaoberá obavami Európskej únie". Mnoho otázok však podľa komisie zostáva otvorených a bude potrebné sa nimi podrobne zaoberať. Rezervovane prijala správu o plánovaných zmenách aj organizácia Amnesty International. "Právo na súkromie zostáva tu doma i vo svete vážne ohrozené," vyhlásil riaditeľ americkej odbočky AI Steven Hawkins.

iHNed.cz

01 - Modified: 2005-12-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tesco otvorilo prvú benzínku
01 - Modified: 2023-12-15 12:52:21 - Feat.: - Title: Spor princa Harryho s bulvárom je na konci. Súd potvrdil, že bol obeťou odpočúvania 02 - Modified: 2023-10-20 07:15:35 - Feat.: - Title: Máte pocit, že vás vlastný telefón odpočúva? Takáto je skutočná pravda o zobrazovaní reklám 03 - Modified: 2023-08-08 11:20:12 - Feat.: - Title: Potvrdené aj prokurátorom. Policajná inšpekcia odmietla trestné oznámenie pre odpočúvanie Kočnera vo väzení 04 - Modified: 2023-05-31 21:50:53 - Feat.: - Title: Tajomník talianskej vlády poprel, že nariadil odpočúvanie novinárov a poslancov 05 - Modified: 2022-08-08 12:28:48 - Feat.: - Title: Škandál odposluchov otriasa gréckou vládou, premiér o nich vraj nevedel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 23:29