Kofi AnnanTASR/AP
StoryEditor

Štáty zlyhávajú, drogy treba zlegalizovať, vyhlásil bývalý šéf OSN Kofi Annan

25.02.2016, 17:22
Autor:
pebpeb
Bývalý šéf Organizácie spojených národov Kofi Annan otvoril kontroverznú tému. Prihovára sa za legalizáciu drog.

Drogy sú nebezpečné, ale ešte väčšou hrozbou sú protidrogové politky jednotlivých štátov. Tie dávajú väčšiu prioritu samotnému trestu ako zdraviu či ľudským právam. Vyhlásil to vo svojej eseji pre nemecký magazín Der Spiegel bývalý šéf OSN Kofi Annan.

Drogy treba podľa jeho slov legalizovať. Doterajšie metódy totiž neprinášajú žiadne výsledky.

Na prvý pohľad pomerne prekvapujúce vyhlásenia však potvrdzuje aj americký milionár Richard Branson. Ten pred pár mesiacmi napísal, že OSN plánuje vyzvať všetky vlády sveta, aby dekriminalizovala držbu a užívanie všetkých drog.

Annan tvrdí, že boj proti drogám sa úplne míňa s realitou. "Príliš často prevažujú emócie a ideológie."

"Zoberte si lekárske využitie marihuany. Vieme, že zákonné povolenie na užívanie marihuany na lekárske účely v Spojených štátoch neviedlo k jej zvýšenému užívaniu teenagerov, ako argumentovali kritici. Naopak, medzi rokmi 2010 a 2013 sa takmer trojnásobne zvýšil počet úmrtí na heroín v USA, hoci sa zákon s tvrdými trestami nezmenil," uvádza Annan.

Boj proti drogám podľa neho neprináša žiaden úspech. Každoročne stojí až sto miliárd dolárov, napriek tomu je 300 miliónov ľudí drogovo závislých. Vzniká tak obrovský čierny trh s ročným obratom 330 miliárd dolárov. "Zákaz má na ponuku alebo dopyt po drogách malý vplyv," dodáva Annan.

"Verím, že drogy zničili veľa životov, ale chybná politika vlád ich zničila oveľa viac. My všetci chceme ochrániť svoje rodiny pred možnými ničivými dôsledkami drog. Pokiaľ ale majú naše deti problémy s drogami, chceme, aby o ne bolo postarané ako o pacientov, ktorí sa potrebujú liečiť, a nie aby dostali nálepku zločincov," uvádza Annan.

Je preto na čase prestať stíhať užívateľov drog. Ich problém je podľa Annana zdravotný, nie trestný.

Podľa Annana je potrebné sa viac sústreďovať na verejnú reguláciu, prevenciu a vzdelanie. "Je čas uznať, že drogy sú nekonečne nebezpečnejšie, keď zostanú výlučne v rukách zločincov, ktorí sa na verejné zdravie a bezpečnosť vôbec nepozerajú," uzavrel Annan.

Kto je Kofi Annan

V rokoch 1997 až 2006 pôsobil ako generálny sekretár OSN. V roku 2001 získal Nobelovu cenu mieru. Má 77 rokov a v súčasnosti žije vo švajčiarskom Lausanne. Riadi vlastnú nadáciu, ktorá bojuje za bezpepečnejší svet.

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 19:14:52 - Feat.: - Title: Tisícky bosnianskych Srbov protestovali proti možnej rezolúcii OSN o genocíde v Srebrenici 03 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 04 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého 05 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:06