StoryEditor

Brusel dnes ochromili výbuchy, polícia zatkla troch podozrivých a potvrdila smrť Laachraouiho

25.03.2016, 14:38
Belgická protiteroristická jednotka zasahovala na predmestí Schaerbeek v severnej časti Bruselu. Podľa svedkov sa z miesta ozvali dve explózie, pri námestí Meiser pracoval aj robot na vyhľadávanie mín.

Jedného podozrivého zadržali dnes policajti pri rozsiahlej razii na bruselskom predmestí Schaerbeek, ktorá súvisela s vyšetrovaním utorkových teroristických útokov v belgickej metropole i odhalením plánov na spáchanie atentátu vo Francúzsku. Uviedol to starosta Schaerbeeku Bernard Clerfayt pre verejnoprávnu televíziu RTBF.

Zadržaný bol podľa starostu zranený, pričom RTBF uviedla, že mal pri sebe ruksak alebo kabelu s výbušninami.

Odvolaná ceremónia kladenia vencov

Pri zásahu oddielov osobitného určenia belgickej polície v Schaerbeeku, ktorý sa medzičasom podľa miestnych médií skončil, bolo z oblasti počtu tri výbuchy i streľbu. Clerfayt uviedol, že išlo o riadené explózie.

Polícia oblasť okolo dôležitej križovatky úplne uzavrela a odklonila odtiaľ automobilovú aj verejnú dopravu. Na mieste boli aj armádni pyrotechnici, pričom aj po odchode ťažko ozbrojených policajtov tam pokračovali v práci experti okrem iného s robotmi na likvidáciu výbušnín, uviedli reportéri agentúry AP.

Vzhľadom na operáciu odvolal belgický premiér Charles Michel účasť na ceremónii kladenia vencov na bruselskom letisku s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym.

Na inkriminovanom predmestí sa žije pokojne

Schaerbeek je spoločne so štvrťou Molenbeek v médiách často popisovaný ako liaheň európskych džihádistov.

Spravodajkyňa iDnes.cz predmestie v stredu navštívila a hovorila s tamojším zástupca primátora Sadik Köksal.

"Nikdy tu nedošlo k žiadnym útokom, žijeme tu celkom pokojne. Je pravda, že títo ľudia - teroristi - tú zrejme bývali. Ale žiadny každodenný strach tú nepociťujeme. Keď vyjdem na ulicu, necítim sa v ohrození. A to ani v noci," vykreslil atmosféru na predmestí, ktoré zhruba zo štyridsiatich percent obývajú moslimovia.

Prokuratúra potvrdila zatknutie troch podozrivých i smrť Laachraouiho

Belgická prokuratúra dnes oznámila, že pri protiteroristických raziách v Bruseli v priebehu dňa zadržali troch podozrivých. Zásahy podľa nej súviseli s plánovaním nového útoku vo Francúzsku, ktoré vo štvrtok zmarili tamojšie orgány, informovali agentúry Reuters a AP.

Federálna prokuratúra v oznámení uviedla, že tri osoby zadržali na troch rôznych predmestiach belgickej metropoly - Schaerbeek, Forest a Saint-Gilles. Zatknutými sú Tawfik A., Salah A. a zatiaľ nemenovaný muž, ktorého zadržali pri poslednej popoludňajšej razii v Schaerbeeku. Ten utrpel rovnako ako Tawfik A. zranenia nohy.

V ďalšom oznámení prokuratúra informovala, že prepustila troch zo šiestich ľudí zadržaných vo štvrtok. Vo väzbe naďalej ostávajú Faycal C., Abou A. a tretia nemenovaná osoba.

Oznámenie dodáva, že na základe DNA testov bol jedným z dvoch samovražedných atentátnikov, ktorí sa v utorok odpálili na bruselskom letisku, Najim Laachraoui. Prokuratúra tým potvrdila príslušné správy belgických médií z predošlých dní.

Laachraoui, 24-ročný belgický občan, sa na medializovanom zábere z bezpečnostnej kamery z letiska, zachytávajúcom troch mužov spájaných s útokmi v Bruseli, nachádza naľavo. Bol považovaný za komplica Salaha Abdeslama, ktorého zadržali minulý piatok v Bruseli v súvislosti s teroristickými útokmi z Paríža z novembra 2015. Laachraouiho DNA našli na dvoch vestách samovražedných útočníkov z francúzskej metropoly, ako aj v dome a v byte v Belgicku, ktoré využívali útočníci z Paríža.

Razie v Belgicku, Francúzsku i Nemecku

Schaerbeek sa vo štvrtok večer stal dejiskom niekoľkých razií, ďalšie akcie polícia podnikla v Európskej štvrti i v samotnom centre metropoly. Podľa médií skončilo v celách šesť ľudí podozrivých z napojenia na samovražedných atentátnikov.

Podľa denníka De Standaard policajti zadržali človeka, ktorý v utorok sprevádzal samovražedného atentátnika Khalida El Bakraouiho do stanice metra Maelbeek.

Prokuratúra to však zatiaľ nepotvrdila a iné médiá píšu, že v rukách polície skončil dosiaľ neidentifikovaný terorista, ktorý po útoku dvoch svojich kolegov utiekol z odletovej haly medzinárodného letiska.

Vo štvrtok sa zatýkalo aj vo Francúzsku. Minister vnútra Bernard Cazeneuve vyhlásil, že tam bezpečnostné zložky zmarili chystaný teroristický útok v pokročilom štádiu prípravy.

Nemeckí strážcovia zákona zatkli neďaleko Frankfurtu nad Mohanom muža, ktorý v deň útoku dostal podozrivé SMS správy. Figurovalo v nich meno Khalida El Bakraouiho a niekoľko minút pred výbuchom v metre mu ktosi napísal: "Koniec".

01 - Modified: 2024-05-04 21:51:39 - Feat.: - Title: Cikajúci chlapec v Bruseli sa opäť obliekol do detvianskeho kroja 02 - Modified: 2024-04-27 15:54:27 - Feat.: - Title: Výbuch munície na kambodžskej základni pripravil o život 20 vojakov, ďalší sú zranení 03 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 04 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 05 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 10:34