Moslimovia v BruseliMAFRA/Petr Topič
StoryEditor

Moslimskí chlapci odmietli podať ruku učiteľke, Švajčiari sa búria

07.04.2016, 00:29
Autor:
sansan
Chlapci tvrdia, že ich viera im zakazuje dotýkať sa cudzích žien. Je to náš zvyk, namietajú Švajčiari.

Švajčiarsko rieši prípad dvoch moslimských chlapcov, ktorí odmietli podať ruku svojim učiteľkám. Tunajší zvyk potriasť si pred začiatkom a po skončení školského dňa ruku s kantormi je vraj proti ich viere, pretože sa nesmú dotýkať cudzích žien. Škola im preto tento zvyk odpustila. Kritici však namietajú, že je to neoddeliteľná súčasť miestnej kultúry, píše portál iDNES.cz.

Švajčiarski žiaci si so svojimi učiteľmi bežne potriasajú rukou dvakrát denne - na začiatku i konci každého vyučovacieho dňa. Stredná škola v meste Therwil neďaleko Bazileja však vyvolala vlnu kritiky, keď dvom študentom tento spôsob pozdravu odpustila. Chlapci vo veku 14 a 15 rokov sa totiž sťažovali, že im ich moslimská viera zakazuje dotýkať sa cudzích žien, a nechceli si preto podávať ruku s učiteľkami.

Spôsob, ako situáciu vyriešila, považuje škola za prijateľný kompromis. "(Chlapcom) už nie je povolené podávať ruku žiadnym učiteľom, mužom alebo ženám," uviedol riaditeľ školy Jürg Lauener s tým, že sa tak škola zároveň vyhla aj možnej diskriminácii.

Kritici, medzi ktorými je aj mnoho politikov, však s takýmto postupom nesúhlasia. "Nemôžeme to akceptovať v mene náboženskej slobody. Podanie ruky je súčasťou našej kultúry," vyhlásila ministerka spravodlivosti Simonetta Sommarugaová pre stanicu SRF. Podobne reagovala aj Švajčiarska únia učiteľov alebo predseda komisie pre vzdelávanie vo švajčiarskom parlamente Felix Muerte. "Dnes je to potrasenie rúk, a čo to bude zajtra?" Povedal v rozhovore pre server 20 Minuten.

Zástupcovia moslimov: Chlapci si zle vyložili islamské učenie

K prípadu sa vyjadrili aj zástupcovia švajčiarskej moslimskej komunity, podľa ktorých si chlapci zle vyložili islamské učenie. "Študentom a rodičom by som navrhol nasledujúce úvahy: môže byť dôležitejšie nepotrasenie rúk než islamské prikázanie vzájomného rešpektu?" Uviedol vo vyhlásení riaditeľ Federácie islamských organizácií vo Švajčiarsku Montassar Ben Mrad.

Menšia Islamská centrálna rada má však opačný názor. "Po sexuálnych útokoch v Kolíne boli moslimovia požiadaní, aby si od žien držali odstup. Teraz sa vyžaduje, aby sa k nim dostali bližšie," vyhlásil hovorca organizácie Qaasim Illi.

Aj keď úrady miestneho kantónu Bazilej-vidiek môžu rozhodnutie školy zvrátiť, zatiaľ tak neurobili. Podľa Monicy Gschwindové, ktorá má vzdelávanie v kantóne na starosti, je to dočasné a "pragmatické" riešenie. Starosta Therwilu Reto Wolf však stanici BBC povedal, že je s rozhodnutím školy nespokojný. "V našej kultúre a našom spôsobe komunikácie je podanie ruky normálne a ukazuje úctu k druhej osobe. To musí byť privedené do rodín školákov," povedal.

Denník The Washington Post pripomína, že je to v posledných rokoch vo Švajčiarsku ďalší spor týkajúci sa moslimskej komunity. V roku 2009 Švajčiari v referende zakázali stavbu minaretov, vlani potom úrady kantónu Ticino zakázali nosenie burky pod hrozbou pokuty až 10-tisíc frankov (takmer 9 200 eur). Moslimovia teraz tvoria asi päť percent švajčiarskej populácie.

01 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 02 - Modified: 2024-04-20 21:04:50 - Feat.: - Title: Švajčiarski výrobcovia hodiniek vidia Indiu ako novú krajinu hojnosti 03 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 04 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:23