Naďa SavčenkováReuters
StoryEditor

Ruskom väznená pilotka Savčenková je už doma, vymenili ju za dvoch rozviedčíkov

25.05.2016, 15:00
Autor:
ČTKČTK
Savčenková bola v Rusku odsúdená na 22 rokov za údajný podiel na smrti dvoch ruských novinárov zabitých v Donbase.

Po takmer dvoch rokoch väznenia v Rusku sa dnes domov vrátila ukrajinská pilotka Naďa Savčenková, ktorú Kyjev vymenil s Moskvou za dvoch Rusov odsúdených na Ukrajine. Na moskovskom letisku Vnukovo medzitým podľa ruských médií pristálo lietadlo s Jevgenijom Jerofejevom a Alexandrom Alexandrovom prepustenými z ukrajinského väzenia.

Symbol protiruského odporu

Prílet Ukrajinky, ktorá sa od zatknutia v júni 2014 stala v krajine modlou a symbolom protiruského odporu, sa stal v Kyjeve mimoriadnou udalosťou. Na letisku Boryspil Savčenkovou vítali prezident Petro Porošenko, jej matka, sestra Vira a expremiérka Julija Tymošenková, sama dlho väznená bývalým proruským ukrajinským režimom. Savčenková potom odišla s Porošenkom do sídla ukrajinského prezidenta.

Ukrajinský server Vesti napísal, že Savčenkovej udelil milosť ruský prezident Vladimir Putin, podobne ako Porošenko udelil milosť Jerofejevovi a Alexandrovovi. Nikto z oslobodenej trojice pritom o milosť podľa advokátov nežiadal. Ruské aj ukrajinské zákony údajne umožňujú, aby namiesto odsúdených podali žiadosť ich obhajcovia alebo príbuzní či niektorá spoločenská organizácia.

Putin sa podľa agentúry TASS pred podpisom omilostenia stretol s pozostalými po dvoch ruských novinároch, za ktorých smrť je podľa ruského súdu Savčenková zodpovedná. Príbuzní prezidenta požiadali, aby z humanitárnych dôvodov milosť Savčenkovej udelil. Stretnutie s Jerofejevom ani Alexadrovom vraj Putin v pláne nemá.

Podľa informácií moskovského denníka Kommersant konečnú dohodu o výmene dosiahli počas telefonickej konferencie najvyšší predstavitelia Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska, ktorá sa uskutočnila v utorok ráno.

V hre je zrušenie sankcií

Podľa advokáta Savčenkovej Nikolaja Polozova sa Ukrajinka vrátila do vlasti ako "absolútne slobodný človek". Výmena Savčenkovej za dvoch Rusov bola podľa neho rozhodnutím politickým, nie justičným. Trest, ktorý Ukrajinke udelil ruský súd, si preto Savčenková odpykávať na Ukrajine nebude. Podľa ukrajinských médií by to ani právne nebolo možné, pretože počas väznenia v Rusku bola v Kyjeve zvolená za poslankyňu a vzťahuje sa na ňu imunita.

Podľa niektorých západných aj ruských politológov môže výmena odsúdených prispieť k otepleniu rusko-ukrajinských vzťahov, ktoré sa od zvrhnutia proruského režimu v Kyjeve a anexie Krymu v roku 2014 ocitli na bode mrazu. Savčenková bola oslobodená len niekoľko týždňov predtým, ako má Brusel rozhodnúť o ďalšom osude protiruských sankcií. Prepustenie ukrajinskej pilotky na slobodu bolo jednou z hlavných požiadaviek, ktoré západní štátnici adresovali Moskve.

Putin dnes podľa Interfaxu v Moskve vyhlásil, že výmena zajatcov "prispeje k zmierneniu napätia (v Donbase) a pomôže vyhnúť sa podobným citeľným a zbytočným stratám," akými bola smrť dvoch ruských novinárov.

01 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu 02 - Modified: 2024-04-23 13:29:43 - Feat.: - Title: Výsledok úspešnej práce. Najväčšia ruská banka Sberbank vyplatí za minulý rok rekordnú dividendu 03 - Modified: 2024-04-23 12:21:56 - Feat.: - Title: Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahiahla takmer šesť miliárd frankov 04 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:15:40 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister pôdohospodárstva je podozrivý z machinácií so štátnymi pozemkami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 15:57