čínska propagandaReuters
StoryEditor

Stovky komentárov denne, nadpriemerné zárobky a práca na zmeny. Ako funguje online propaganda?

13.08.2016, 00:00
Autor:
rdurdu
Mať na svoju stranu naklonenú verejnú mienku a podporu verejnosti si asi praje každý politik na svete. Niektorí si pomáhajú online propagandou.

Hovorí sa, že propaganda je stará ako vojna sama. Jej cieľom je ovplyvnenie verejnej mienky pomocou informácií a tvrdení, ktoré sú šírené prostredníctvom masových médií.

Internet je plný ľudí, ktorí šíria klamstvá o politike, niektorí z týchto krikľúňov sú dokonca za to vládami štátov platení. Tá čínska zaplavuje internet každoročne so zhruba 448 miliónmi falošnými komentármi na sociálnych sieťach, zistila štúdia, ktorú viedol harvardský profesor Gary King so svojím tímom. Denne je teda pridaných zhruba 1,22 miliónov falošných komentárov. Informáciu priniesol server BusinessInsider.

Použitím uniknutých emailov z čínskej kancelárie, ktorá má internetovú propagandu na starosti, výskumníci zistili, že pre ňu pracuje viac ako 43-tisíc ľudí. Títo ľudia pracujú obyčajne na plný úväzok a každé ráno dostávajú direktívy od vlády, aké argumenty majú používať, aby ovplyvnili mienku ostatných, ktorí diskutujú. To môže prebiehať dvomi spôsobmi: môžu komentovať už existujúce diskusie, alebo vytvárať úplne nové.

Ospevovať Čínu

Ai Wei Wei, jeden z týchto vládnych trolov opísal čínskym aktivistom tento postup. "Obyčajne dostaneme e-mail po nejakej udalosti, alebo ešte predtým, než je v správach. E-mail opisuje udalosť a inštruuje, ako máme ovplyvňovať verejnú mienku, na čo máme sústrediť pozornosť, či vyjadrovať potešenie nad určitými nápadmi. Keď sa dané články objavia na internete, začneme písať komentáre, či písať články. Vyžaduje to veľa skúseností."

Autori štúdie uvádzajú, že: "cieľom tejto masívnej operácie je odvrátiť pozornosť verejnosti od pálčivých tém a ospevovať Čínu, jej revolučnú históriu a iné symboly režimu."

Nadpriemerné zárobky..

Takéto konanie vidieť aj inde vo svete - v Rusku existujú armády trolov, ktoré majú za úlohu upevňovať politické posolstvo. Stovky ľudí, ktorí takto pracujú, poberajú plat v prepočte 580 eur (priemerný plat v Rusku je na úrovni 460 eur), no musia napísať aspoň 135 komentárov denne, píše Independent.com.

Náplň práce je jednoduchá. Jeden člen tímu napíše kritický koment, ostatní dvaja vládu podporujú a pomocou obrázkov potvrdzujú svoje argumenty. Tímy trolov sú určené pre Facebook a iné sociálne siete. Pred kamarátmi a známymi musia tajiť náplň ich práce.

"Je to zhruba 40 miestností, v každej sedí okolo 20 ľudí, ktorí píšu komentáre celé dni. Dostaneme kľúčové slová, napr: minister obrany, ruská armáda a komentujeme. Nezáleží na tom, ako komentár píšete, dôležité je, aby obsahoval kľúčové slová," uvádza bývalý zamestnanec Marat. 

.. ktoré dostanú na ruku

V Rusku sú takto pracujúci ľudia zamestnaní neoficiálne a plat dostávajú na ruku. Všetko kontrolujú editori, ktorí môžu udeľovať pokuty za skopírované komentáre, alebo ideologicky chybné, píše TheGuardian.com. "Prídete do práce a vystriedate predošlú zmenu. Prvá vec, ktorú sme ráno urobili, bolo, že sme zapli proxy server, ktorý skrýval našu reálnu lokalitu. No a potom sme písali. Že v Kyjeve vládnu fašisti, že opozičný politik Navaľný je skorumpovaný a podobne. Boli sme inštruovaní, aby sme nikdy nenapísali nič zlé na adresu Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky," dodáva.

"Najhoršie na tom je, že pri rozhovore s kamarátom, ktorý opakuje presne tie isté veci, ktoré sme mali písať aj my, si uvedomíte, aký to má efekt," uzatvára.

Služby trolov využíva aj Clintonová

Takáto online propaganda existuje aj v USA. V apríli sa chválili pracovníci Hillary Clintonovej, horúcej kandidátky na prezidentské kreslo, že minuli milión dolárov na kampaň, ktorá zastrešovala komentátorov na sociálnych sieťach, ktorí "bojujú proti útočníkom" a zapájajú sa do online konverzácii o Clintonovej, aby "rýchlo odpovedali na negatívne útoky a falošné príbehy". 

Pre Hillary Clintonovú takto pracuje viacero bývalých reportérov, ľudí z PR, blogeri a iní, pripomína NYDailyNews.com.

01 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 02 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 03 - Modified: 2024-04-23 18:20:04 - Feat.: - Title: Predaj nových domov v USA v marci vzrástol viac, ako sa očakávalo 04 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 05 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 22:03