StoryEditor

"Islamský štát skončil." Karta sa obracia, radikáli sú pod tlakom na všetkých frontoch

27.05.2016, 10:14
Islamský štát po strate viacerých významných bášt musí aktuálne čeliť ofenzíve na svoje najväčšie a fakticky hlavné mesto.

Časy, keď pred radikálmi z Islamského štátu (IS) bezhlavo utekali vojaci armád v Sýrii a Iraku, sú už preč. Sily bojujúce proti radikálom sa vzmohli a zatlačili ich do hlbokej defenzívy. IS prichádza o dôležité mestá, veľkému tlaku z viacerých strán čelí tak v Sýrii, ako aj v Iraku.

IS pritom zaujíma medzi teroristami výsostné miesto. Ide o prvú a zatiaľ jedinú teroristickú organizáciu, ktorá spravuje územie a snaží sa fungovať v mnohých ohľadoch ako štát. Jeho vzniku v roku 2013 a rýchlemu rozmachu v roku 2014 vrchovatou mierou pomohli zmätky v irackej armáde, keď jej vojaci doslova pred radikálmi utekali, ale aj devastácia Sýrie, kde zúril ťažký konflikt. IS veľmi rýchlo obsadil rozsiahle územia týchto dvoch krajín, ale teraz sa karta obracia a radikáli sú pod tlakom na všetkých frontoch.

V Iraku v novembri 2015 padlo často spomínané mesto Sindžár. Podľahlo útoku Kurdov, ktorých podporovala náletmi koalícia vedená Spojenými štátmi. V decembri 2015 dobyla iracká armáda s podporou USA Ramádí, centrum strategicky dôležitej provincie Anbár. Tým sa otvorila cesta k ofenzíve na severoiracký Mosul, najväčšie mesto v Iraku držané IS, ktorá sa ešte iba pripravuje. Aktuálne je pod útokom Fallúdža, z ktorej iracké sily hlásia úspechy.

V Sýrii je situácia podobná. V marci vojaci sýrskeho prezidenta Bašára Asada s podporou ruských síl dobyli dôležité mesto Palmýra. Momentálne koalícia ozbrojených síl pod vedením sýrskych Kurdov s leteckou podporou krajín vedených Spojenými štátmi udrela na Rakku, ktorá je faktickou metropolou IS a predpokladá sa, že sa tu môže ukrývať aj vodca IS Abú Bakr Baghdádí.

Pozrite si video zobrazujúce raketové útoky irackých síl na obranné pozície IS v meste Fallúdža:

Príčin obratu vo vojne je viacero. Úlohu zohrali mocnosti, hoci Rusko a koalícia na čele s USA nie sú schopné spolupráce, či prímerie medzi Asadovým režimom a sýrskymi povstalcami. Významnou sa ukázala zmena taktiky Spojených štátov, ktoré sa zamerali na finančné zdroje radikálov. Zásadnými sú miestne sily, ktoré aj po počiatočných úspechoch islamistov vydržali a dokázali na nich vyvinúť tlak. 

Samson: Pozemná invázia by bola najväčšou chybou

Islamský štát podľa môjho skromného názoru skončil,“ hodnotí situáciu radikálov pre HNonline bezpečnostný analytik Ivo Samson. Hlavným dôvodom podľa neho je, že IS je pod permanentným tlakom náletov a nedokáže plniť očakávania ľudí, ktorých do svojich radov zlákal. Zároveň dodáva, že záväzok vytvoriť kalifát už dnes nie je splniteľný. Bezpečnostný analytik Marian Majer by bol opatrnejší. IS „zatiaľ stráca bitky“, tvrdí. Myslí si však, že úspešný postup proti radikálom bude pokračovať.

Obrat vo vojne proti militantom z IS Majer vysvetľuje ako súbor viacerých faktorov. Dôležitou je podľa neho činnosť Spojených štátov a ich spojencov a činnosť miestnych síl, najmä irackej armády. Zároveň za dôležitú považuje spoluprácu irackej vlády a koalície vedenej Spojenými štátmi. 

IS by podľa Samsonovej mienky mohol mať nádej iba v prípade pozemnej invázie mocností, o ktorej si myslí, že by bola najväčšou chybou. Mohla by totiž vyvolať masívnu podporu tohto teroristického hnutia v arabskom svete. Mocnosti však zvolili taktiku leteckých úderov, ktorá IS diskredituje, tvrdí.

Obrana šiitizmu je viac ako brániť Irak“

Dôležitým faktorom v súčasnej zlej situácii IS je iracká armáda. Po počiatočných drvivých porážkach sa vzmohla a radikálov zatlačila. „Spočiatku vyzerala veľmi úboho,“ vyhlásil Samson. Hlavný dôvod obrodenia irackých síl vidí v nevraživosti medzi šiitmi a sunnitmi. Irak je prevažne šiitskou krajinou, IS je, naopak, sunnitskou organizáciou. Práve táto historicky zakorenená náboženská nevraživosť stojí za mobilizáciou síl v Iraku. „Obrana šiitizmu je viac, ako brániť Irak, je to niečo neúprosné,“ tvrdí Samson.

Pozrite si mapu zobrazujúcu mestá, ktoré IS stratil (Sindžár, Ramádí, Palmýra), aktuálne ich musí brániť (Rakka, Fallúdža), alebo na ktoré sa pripravuje ofenzíva (Mosul):

Taktiež veľmi významnou silou stojacou proti militantom z IS sú Kurdi. Bojujú s teroristami z IS v Iraku aj v Sýrii. Samson o nich tvrdí, že ide o mimoriadne schopný národ a prirovnáva ich k Židom tohto regiónu. Zároveň pripomína, že Kurdi sú sunniti a skôr ako náboženské spory je pre nich dôležitý samostatný štát. Už teraz podľa Samsona, hoci nie oficiálne, samostatný štát de facto majú. Hoci vzhľadom na dôležitosť spojenectva s Tureckom Spojené štáty podľa Samsona neumožnia Kurdom absolútnu nezávislosť. 

Ďalšou zložkou tlačiacou radikálov je vojsko sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktoré je podporované Ruskom. Najväčšia krajina sveta podľa Samsona v Sýrii odviedla „špinavú, ale účinnú prácu“ a Asadovi veľmi pomohla. Hoci, ako dodáva, bojovala viac proti sýrskej opozícii, než proti IS.

Svet po IS

Čím viac bude IS pod tlakom, tým menšia je šanca na to, aby sa podarili útoky v Európe,“ tvrdí Samson. Majer sa však domnieva, že neúspechy IS na ich území by mohli viesť k ich zvýšenej aktivite v Európe. „Je šanca, že si budú kompenzovať neúspechy prostredníctvom menej finančne aj personálne náročných útokov v Európe,“ povedal Majer pre HNonline.

V prípade porážky IS by v islamskom radikalizme prišlo k ďalšej mutácii, myslí si Samson. Ak aj IS zmizne v geografickom priestore, radikalizmus nezmizne. Podľa Samsona sa tým nevyriešia problémy, ktoré arabský svet trápia a z ktorých radikalizmus plynie. „To si však musí vyriešiť arabský svet sám,“ dodáva. 

Podobnú mienku má aj Majer. Existencia islamského radikalizmu podľa neho nesúvisí bytostne s IS. Islamský radikalizmus vníma ako širší problém, ktorý si vyžaduje dlhodobé riešenia, vzdelávanie a riešenie sociálnej nerovnosti v problémových regiónoch.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:54