Vladimir PutinReuters
StoryEditor

Nemci chcú zaradiť Moskvu medzi najväčšie hrozby. Dávajú nás na úroveň teroristov, odkazujú Rusi

05.06.2016, 18:05
Autor:
ČTKČTK
Nemci si vypracovali Bielu knihu, dokument, ktorý mapuje najväčšie hrozby.

Nemecké ministerstvo obrany v novej koncepcii zaistenia bezpečnosti krajiny, tzv. Bielej knihe, odporúča medzi najväčšie hrozby zaradiť Rusko, ešte nedávno považované za partnera. O dokumente, ktorý má nemecká vláda prerokovať pred letnými prázdninami, informoval cez víkend nemecký denník Die Welt. "Nemecko stavia Rusko na rovnakú úroveň ako teroristov," zdôraznila v tejto súvislosti ruská televízna stanica REN.

Rusko spochybňuje európsky poriadok vytvorený po studenej vojne, hovorí sa v dokumente, ktorý na ôsmich desiatkach strán upresňuje, ako by Nemecko malo reagovať na hrozby a za pomoci akých prostriedkov. Predchádzajúca nemecká Biela kniha vyšla v roku 2006.

Rusko už nie je partnerom, ale stalo sa súperom; odvracia sa od Západu, zdôrazňuje strategické súperenie a zvyšuje vojenskú aktivitu na hraniciach Európskej únie, píše Die Welt v pasáži venovanej ruskej problematike. Cituje pritom z návrhu Bielej knihy: "Bez zásadnej zmeny kurzu bude Rusko v dohľadnej budúcnosti predstavovať problém pre bezpečnosť na našom kontinente."

Dokument okrem iného upozorňuje, že Rusko využíva digitálne komunikačné prostriedky na ovplyvňovanie verejnej mienky, a to napríklad prostredníctvom manipulácie s diskusiami na sociálnych sieťach či s informáciami na spravodajských portáloch.

V zozname hrozieb Nemci zaradili Rusko na tretie miesto: za teroristické ohrozenie a za kybernetické útoky.

Riziko terorizmu podľa Bielej knihy stúpa s návratom európskych islamistov z bojísk v Sýrii a Iraku. Títo teroristi nemajú problém podniknúť útoky aj s využitím chemických a možno aj biologických a rádioaktívnych látok. Dokument uvádza, že Nemecko je "nepriateľom a cieľom útokov" teroristov. Dodáva, že teroristické útoky predstavujú "najbezprostrednejšiu výzvu pre našu bezpečnosť".

Medzi hrozbami sa objavili aj internetoví piráti, konflikty v susedstve Európskej únie, nekontrolovateľná migrácia, radikálny nacionalizmus v členských štátoch EÚ, regionálne preteky v zbrojení, obmedzenia prístupu k zdrojom, zmeny klímy a aj riziko pandémie.

"Nekontrolovaná migrácia môže prinášať bezpečnostné riziká," upozorňuje návrh Bielej knihy. Poukazuje tiež na možnosť preťaženia kapacít pre prijímanie a integráciu utečencov, ktoré môže viesť k nestabilite. Dokument tak podľa denníka Die Welt v podstate za bezpečnostné riziko označuje nemeckú imigračnú politiku uplatňovanú v minulom roku.

Projekt európskej integrácie sa podľa dokumentu dostal pod tlak kvôli zdôrazňovaniu národných záujmov v niektorých členských krajinách Európskej únie. EÚ tak stojí pred úlohou "udržať vnútornú súdržnosť a solidaritu medzi členskými krajinami".

Biela kniha poukazuje aj na riziká spojené s klimatickými zmenami, ktoré už podľa nej mali významné účinky na niekoľko krajín a ich obyvateľov. Pre čoraz viac štátov sa stáva otázka prístupu k vode a ďalším životne dôležitým zdrojom existenčnou hrozbou, čo predstavuje významný bezpečnostno-politický faktor aj pre Nemecko. Nedostatok zdrojov totiž môže v menej stabilných oblastiach prispievať k vzniku vojen aj k migrácii, píše Die Welt.

Dokument upozorňuje tiež na riziká spojené s rastom svetovej populácie. Ten podľa neho spoločne so zvyšujúcou sa mobilitou posilňuje hrozbu šírenia chorôb a epidémií.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:26