StoryEditor

Podporovala brexit, teraz zmenila názor. Britskej političke prekážali klamstvá o Turecku a xenofóbia

20.06.2016, 18:11
Autor:
ČTKČTK

Konzervatívna členka Snemovne lordov Sayeeda Warsiová sa len niekoľko dní pred referendom o zotrvaní Británie v EÚ rozhodla opustiť tábor stúpencov brexitu. Vadili jej lživé výroky o možnom vstupe Turecka do únie aj xenofóbne výroky Nigela Farage na adresu utečencov.

Po trojdňovej prestávke od vraždy poslankyne Jo Coxovej sa pred štvrtkovým referendom opäť rozbehli kampane za zotrvanie Británie v Európskej únii i za jej odchod. 

Po smrti Coxovej, ktorá podporovala členstvo v únii, písali britské médiá o vytriezvení po veľmi často ostrých výrokoch na oboch stranách. Kampane sa v nedeľu snažili aj o umiernenejší tón.

Smrť Coxovej vrhla na záver kampane tieň, aj keď zatiaľ nie je jasné, či ovplyvní výsledok. Posledné prieskumy ukazujú vzostup formácie Remain (Zotrvanie), ale autori prieskumov zhodne tvrdia, že vražda nemala asi na výsledok vplyv. Posun je možné pripísať skôr ekonomickým argumentom.

Warsiová povedala v pondelok ráno pre BBC, že k jej rozhodnutiu prispeli "pokračujúce lži" ministra spravodlivosti Michaela Govea o vstupe Turecka do EÚ a fakt, že šéf Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage v nedeľu obhajoval plagát svojej strany so zástupom mimoeurópskych utečencov sprevádzaný nápisom Bod zlomu.

Podľa nej to bola posledná kvapka. Obvinila obhajcov brexitu, že vedú nenávistnú a xenofóbnu kampaň. Zdôraznila, že odchod podporovala od minulého roka, ale teraz bude za Remain, teda pre zotrvanie Británie v únii s tým, že má o Británii odlišnú predstavu, ako druhá strana.

Kampaň Leave tvrdí, že Warseeiová nikdy nebola jej oficiálnou členkou a že členom nie je ani UKIP a Farage.

Bývalá spolupredsedníčka konzervatívcov Sayeeda Warsiová v pondelok oznámila, že opúšťa kampaň Leave (Odísť) pre opakované

Úcta zavraždenej

Poslanci Dolnej snemovne si v pondelok uctili pri zasadnutí pamiatku Coxovej. Už v nedeľu sa však vrátili aktivisti oboch strán do britských ulíc. Pri vchodoch do metra a na ďalších miestach bolo vidieť hlavne mladých ľudí rozdávajúcich letáky. Stúpenci zotrvania v únii sa zišli v Hyde Parku, kde svojimi telami vytvorili na trávniku veľký nápis IN (Vnútri).

Kampaň pre odchod mala míting v centre Londýna, kde vystúpili všetky jej esá, vrátane Govea a bývalého londýnskeho starostu Borisa Johnsona. Ale išlo o udalosť predovšetkým pre televízne kamery, pretože Londýn je prevažne proeurópsky a stúpenci brexitu sú tu v menšine.

Svedčia o tom aj plagáty, ktoré si ľudia vložia do okien a ktorými oznamujú, ako budú hlasovať. V Londýne sú za oknami predovšetkým nápisy Remain a je len ťažké nájsť plagát vyzývajúci Vote Leave (Voľte odchod).

Okrem aktivistov na uliciach, sa v nedeľu vrátili pred kamery aj politici. Najskôr za zotrvanie v únii vystúpil šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn a minister financií George Osborne. Večer potom obhajoval britské členstvo v únii premiér David Cameron.

Vystúpil v populárnom programe Question Time, v ktorom politici odpovedajú na otázky publika v štúdiu - tentoraz rovnomerne zloženého zo stúpencov a odporcov brexitu. Na úvod zdôraznil, že „celá krajina bola šokovaná z vraždy Coxovej“. Pripustil, že obe strany doteraz viedli "vášnivú debatu".

Cameronovi neveria

Celkový tón však nevybočoval z atmosféry týchto relácií, ktoré sú charakteristické otvorenými otázkami a ostrými výmenami. Ak niečo ukázal, tak fakt, že veľká časť divákov Cameronovi neverí.

Okrem ekonomiky kampani naďalej dominuje téma migrácie. Cameron sa v debate dostával najviac pod tlak práve pri otázkach zlyhania v obmedzení prisťahovalectva. Súčasne odsúdil Farageov plagát, ktorý je podľa neho "nezodpovedný" a "má len strašiť ľudí".

Zmierniť tón v téme migrácie sa snažil pri nedeľnom zhromaždení aj Boris Johnson. Zdôraznil svojich tureckých predkov a povedal, že je nielen všeobecne za prisťahovalcov, ale aj za amnestiu pre ilegálnych imigrantov, ktorí sú v krajine aspoň 12 rokov. Mnoho jeho stúpencov pod pódiom však nieslo transparenty s nápisom Kontrolovať naše hranice.

01 - Modified: 2024-04-30 11:19:04 - Feat.: - Title: Britský kráľ Karol III. sa vrátil k plneniu verejných povinností, navštívil nemocnicu v Londýne 02 - Modified: 2024-04-30 08:37:46 - Feat.: - Title: Britský hlavný inšpektor väzníc kritizuje zadržiavanie migrantov na letiskách 03 - Modified: 2024-04-30 08:30:00 - Feat.: - Title: Najbohatší Róm Británie prelomil mlčanie. Narodil sa v karavane, teraz má miliardové impérium a žije v sídle v Monaku 04 - Modified: 2024-04-28 18:44:32 - Feat.: - Title: Írsko chce do Británie vracať migrantov, ktorí prichádzajú cez Severné Írsko 05 - Modified: 2024-04-28 09:46:16 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 01:06