StoryEditor

Nehoda slovenského autobusu v Srbsku. Po havárii zomrelo päť ľudí

21.06.2016, 12:23
Autor:
ČTKČTKlmlmTASRTASR
Príčiny vážnej nehody sa vyšetrujú. Doprava na diaľnici nemusela byť prerušená.

Pri nehode autobusu sa slovenskou poznávacou značkou zahynulo dnes ráno v Srbsku najmenej päť ľudí. Zranenia utrpelo ďalších 23 osôb. Informovala o tom na svojom webe Belehradská televízna stanica B92 s odvolaním na informáciu srbského ministerstva vnútra.

ČTK informuje, že dve z obetí nehody boli Češky a osem Čechov bolo zranených.

K tragédii došlo okolo 03.30 h miestneho času (SELČ) na úseku diaľnice Belehrad-Skopje medzi mestami Alesksinac a Ražanj, približne 200 kilometrov južne od srbskej metropoly.

14 osôb je v nemocnici

Zo záberov, ktoré zverejnil srbský spravodajský portál B92, vyplýva, že autobus slovenskej cestovnej kancelárie Aeolus zišiel z vozovky a zastavil sa vedľa nízkeho diaľničného násypu.

Riaditeľ Klinického centra v Niši Miodrag Lazič podľa B92 povedal, že v jeho zdravotníckom zariadení bolo prijatých 14 osôb zranených pri nehode slovenského autobusu. Jeden človek má ťažké zranenia a zvyšných 13 ľahké.

Lazič srbskej štátnej televízii RTS spresnil, že do nemocnice boli zranení turisti privezení okolo piatej hodiny ráno. Jeden z postihnutých má podľa neho vážne zranenie hrudného koša. Medzi postihnutými je aj jedno dieťa, ktoré ale utrpelo ľahšie zranenia a v nemocnici nemusí zostať.

Pošleme vládny špeciál

Ministerstvo vnútra je pripravené poslať do Srbska, vládny špeciál. Pre TASR to povedal riaditeľ tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík.

Vládny špeciál pôjde podľa jeho slov do Srbska pravdepodobne na dvakrát. Časť turistov má odviezť na Slovensko ešte dnes. Vážnejšie zranených zrejme až v stredu (22.6.). "Musíme si však ešte počkať na kompletné informácie z nemocníc," spresnil Netík.

Rezort vnútra dnes do Srbska posiela krízový intervenčný tím psychológov. Odletieť by mali okolo obeda vládnym špeciálom Jak-40. V stredu by mal ísť podľa Netíka pravdepodobne do Srbska po ťažko zranených dovolenkárov nový vládny špeciál Airbus.

Na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR v Bratislave zasadol pre nehodu slovenského autobusu v Srbsku o 11.00 h krízový štáb. 

Slováci spolupracujú so srbskou políciou

B92 v prvej informácii uviedla, že zranených je 23 ľudí. Ďalší postihnutí mohli byť prevezení do iných zdravotníckych zariadení.

Sme v kontakte so srbskými úradmi. Poslali sme na miesto konzulku a nášho policajného príslušníka. Preverujeme a upresňujeme informácie o zranených. Pre príbuzných sme zriadili núdzovú linku," potvrdilo pre HNonline.sk ministerstvo zahraničných vecí.

Podľa informácií ČTK malo byť z 29 ľudí v autobuse 12 Čechov. "Informácie ešte preverujeme a stále prebieha vyšetrovanie okolností tragédie," znie stanovisko ministerstva.

Na miesto nehody vycestoval majiteľ cestovky

Autobus patril cestovnej kancelárii Aeolus so sídlom v Nitre. Viezli sa v ňom len slovenskí a českí dovolenkári. Pre TASR to potvrdila Silvia Lörincová z Aeolusu, ktorá vyvrátila dohady o tom, že v autobuse cestovali aj maďarskí dovolenkári. "V ten istý deň sa vracalo viac našich autobusov, jeden dokonca prechádzal o pár minút neskôr okolo miesta tragédie. Policajti mu nedovolili zastať na mieste, jeho vodiči nás však o udalosti informovali," povedala Lörincová.

Majiteľ cestovnej kancelárie bezprostredne po nehode kontaktoval slovenskú ambasádu v Belehrade a sám okamžite odcestoval na miesto nešťastia. "Priamo na mieste vybaví tamojší autobus, ktorý prevezie cestujúcich, ktorí budú môcť cestovať, späť na Slovensko," skonštatovala Lörincová. Pracovníci cestovnej kancelárie podľa jej slov v súčasnosti riešia poistné udalosti súvisiace s ošetrením dovolenkárov.

01 - Modified: 2024-04-20 20:47:24 - Feat.: - Title: Rely Šumava poznamenala tragická nehoda, zomrela pri nej navigátorka 02 - Modified: 2024-04-10 08:08:37 - Feat.: - Title: Nehoda za tunelom Sitina smerom do Petržalky. Polícia odkláňa dopravu 03 - Modified: 2024-04-08 06:39:16 - Feat.: - Title: V Starej Ľubovni sa rozlúčia s dievčatami, ktoré zahynuli v Spišskom Podhradí 04 - Modified: 2024-04-07 19:05:34 - Feat.: - Title: Tragédia na železničnej trati. Vlak zrazil chodca za Ložínom smerom na Bánovce nad Ondavou 05 - Modified: 2024-04-06 18:05:20 - Feat.: - Title: Biskup Judák vyjadril sústrasť rodinám obetí tragickej dopravnej nehody autobusu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:00