Choreograf Ján ĎurovčíkTASR
StoryEditor

Slovenské osobnosti reagujú na brexit: Ako môže kuchár rozhodovať o osude Európy?

25.06.2016, 00:00
Slovenských osobností sme sa pýtali, čo hovoria na vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie.

Veľká Britána sa vo štvrtkovom referende rozhodla, že chce opustiť Európsku úniu. Situácia okamžite spustila vlnu reakcií z celého sveta. Slovenských osobností sme sa pýtali, čo hovoria na vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie?

Daniel Dangl, herec, scenárista, producent

Brexit som sledoval veľmi ostražito a z výsledkov som sklamaný. Povaliť niečo je oveľa jednoduchšie ako to vybudovať. Postoj Britov, ktorí hlasovali za vystúpenie z Európskej únie, preto považujem za mierne egoistický. Šmahom ruky zrútili niečo, čo sa stavalo celé roky. A ten tesný rozdiel vo výsledku považujem až za neférový, pretože dve percentá hlasov rozhodli o ďalšom osude nielen Veľkej Británie, ale aj ostatných 27 krajín Európskej únie.

Andy Kraus, scenárista, producent

K týmto politickým záležitostiam neviem zaujať fundovaný postoj, pretože im nevenujem veľa pozornosti. Vnímam to vecne. Taká je demokracia, tak sa Briti rozhodli a tak to skrátka je. Predpokladám, že zvyšok Európskej únie sa nepotopí spolu s odchodom Veľkej Británie. A pokiaľ výsledky brexitu neznamenajú, že už nebudem môcť cestovať do Londýna, tak v nich nevidím koniec sveta.

Csongor Kassai, herec

Takže Briti vystúpili? Možno je to naivná predstava umelca, ale mám pocit, že Brexit sa ma vlastne nijako netýka. Nie som obchodník, nerobím nijaký import-export, s Britániou nič neriešim. Z tohto dôvodu a tiež preto, že mám v živote oveľa akútnejšie záležitosti, ktoré si vyžadujú moju pozornosť, šlo celé britské referendum tak trochu mimo môj zorný uhol. K výsledkom teda neviem zaujať nijaký vyhranený postoj, či už objektívny alebo subjektívny.

Ján Ďurovčik, choreograf, režisér

Brexit je rukolapný dôkaz toho, že referendum je najhorší spôsob rozhodovania o akýchkoľvek záležitostiach. S pomocou týchto demokratických spôsobov sa svet rúti do záhuby. Je nemysliteľné, aby o hocijakých témach, ktoré si vyžadujú erudovanosť, rozhodoval ľud. Nič proti napríklad kuchárom, ale ako môže zmeniť politicko-ekonomický osud Európy názor kuchára z Londýna, z Westmistru alebo z nejakej village? Navyše, keď si názor ukoval na základe klamlivých informácii, ktorými ho kŕmili médiá? Keby som ja sám dostal možnosť voliť o zotrvaní v Európskej únii, tak sa tejto výsady vzdám, pretože o problematike takmer nič neviem. A to sa o ňu ešte celkom zaujímam. Nerozumiem, na čo sú nám voľby, kde si vyberáme ľudí, na ktorých delegujeme svoje politické názory, keď o veľkých politických otázkach máme napokon rozhodnúť aj tak my sami v referende. Nabudúce nech sa vypíše referendum o tom, kto bude hrať Rómea v najnovšej inscenácii Rómeo a Júlia a nech si najlepšieho herca nevyberie režisér, ale občania tohto štátu. Celá táto situácia je doslova tragikomická.

Eva Borušovičová, spisovateľka, scenáristka

Je to rozhodnutie síce tesnej, ale predsa len väčšiny britských občanov a my to musíme rešpektovať. Veľká Británia bola ešte nedávno veľkou koloniálnou mocnosťou, ktorá rozhodovala o osudoch miliónov ľudí. Verím, že Briti zvážili, čo robia a prečo, s vedomím všetkých súvislostí a nutnosti prevziať zodpovednosť za dôsledky. Nikto teraz nevie, či je to v širšej perspektíve dobré alebo zlé rozhodnutie. Je to však ich rozhodnutie o ich krajine a my to musíme s rešpektom akceptovať.

Daniel Čapkovič, operný spevák

Nečakal som to. Nuž ale vôľa ľudu, vôľa božia. Ťažko teraz posúdiť, aké bude mať vystúpenie Británie z Európskej únie dôsledky, to možno ešte nevedia ani samotní politickí lídri. Moje prekvapenie je skôr negatívne. Aj preto, že si myslím, že rozhodnutie Britov je dôsledkom politickej manipulácie s utečeneckou krízou, zastrašovania a zámerného vyvolávania xenofóbie.

Michal Truban, Websupport

Je to škoda, ale ja vnímam zmenu vždy ako novú výzvu. Novú výzvu spraviť EÚ ešte lepšou a silnejšou.

01 - Modified: 2024-04-02 11:08:59 - Feat.: - Title: Poznáme víťaza ankety Svetové auto roka 2024. Kórejský obor získal dve ocenenia 02 - Modified: 2024-03-23 17:23:18 - Feat.: - Title: „Tentoraz to nenechám len tak.“ Slováci si vyberajú ďalšieho prezidenta, takto sa volí v Bratislave (+ video) 03 - Modified: 2024-03-05 13:20:00 - Feat.: - Title: „Spaľováky“ bez šance: Poznáme finalistov prestížnej ankety Svetové auto roka 2024 04 - Modified: 2024-02-27 10:30:44 - Feat.: - Title: Poznáme Európske auto roka 2024. Víťazom sa stal opäť elektromobil, porazil aj prémiu 05 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 11:19