netanyahu erdogancalvin.edu
StoryEditor

Izrael a Turecko normalizovali vzťahy. Šesťročnú krízu vystrieda strategické partnerstvo

27.06.2016, 14:52
Autor:
ČTKČTK
Vzťahy poškodil zásah izraelskej armády proti tureckej flotile pre Gazu v roku 2010. Zomrelo pri ňom desať tureckých občanov.

Turecko a Izrael po šesťročnej kríze normalizovali svoje vzťahy. Oznámil to dnes v Ankare turecký premiér Binali Yildirim. Krátko po ňom dohodu potvrdil z Ríma izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Yildirim vyhlásil, že dohoda o obnovení vzťahov zahŕňa aj palestínske Pásmo Gazy. Turecko podľa premiéra pošle ešte tento týždeň do izraelského Ašdódu prvú loď s 10 000 tonami humanitárnej pomoci pre Pásmo Gazy.

Veľvyslanci oboch krajín sa vrátia do Ankary a Tel Avivu a Izrael poskytne 20 miliónov dolárov na zaplatenie odškodného rodinám obetí izraelského zásahu proti flotile.

Izraelský plyn v Európe?

Podľa Netanjahua má dohoda pre Izrael "strategický význam" a prispeje k stabilite v nepokoji, ktorý panuje na Blízkom výhode. Turecko sa podľa neho v dohode zaviazalo, že zabráni príprave teroristických aktivít proti Izraelu zo svojho územia.

Turecko pôvodne chcelo tiež vyjednať zrušenie izraelskej blokády Pásma Gazy, ale Netanjahu k tomu povedal, že tá bude zachovaná. Izrael umožní humanitárne dodávky pásmu, ale len cez svoje územie. Podľa izraelského premiéra sa dohodou otvára možnosť dodávok izraelského plynu do Európy cez územie Turecka.

"Blízkym východom zmieta nepokoj. Chcem svojou politikou vytvoriť ostrovy stability s našimi najbližšími susedmi. Táto dohoda je prospešná pre obe strany," povedal podľa médií Netanjahu.

Pomoc s Hamasom

Podľa izraelských médií Turecko pomôže Izraelu získať dve osoby nezvestné z vojny s radikálnym palestínskym hnutím Hamas z roku 2014. Turecko vraj môže s Hamasom vyjednať vydanie nezvestných a tiež pozostatky dvoch padlých vojakov.

Izrael Turecku umožní budovať v Pásme Gazy infraštruktúru, elektráreň a továreň na odsoľovanie morskej vody. Humanitárna pomoc Turecka pásmu nie je limitovaná, ale musí prechádzať cez Ašdód.

Netanjahu tiež povedal, že Turecko upustilo v rámci rokovaní o normalizácii vzťahov od právneho prenasledovania vojakov, ktorí sa zúčastnili zásahu proti flotile. Za incident sa už v roku 2013 Turecku ospravedlnil.

Kritika za odškodnenie

Podľa izraelských médií by mali v utorok dohodu podpísať generálni riaditelia ministerstiev zahraničia oboch krajín, ale nezídu sa osobne a dokumenty podpíšu zvlášť v Jeruzaleme a v Ankare. Peniaze pre pozostalých po obetiach budú uvoľnené, až dohodu potvrdí turecký parlament.

Vodca izraelskej opozície Jicchak Herzog Netanjahua za dohodu kritizoval. "Táto dohoda s Tureckom zodpovedá jeho politike - začne veľkými vyhláseniami, prejde ku sľubom a skončí tým, že sa plazí. Zmieriť sa s Tureckom je významný diplomatický cieľ, ale je neprijateľné odškodňovať tých, ktorí útočili na izraelských vojakov," povedal Herzog na facebooku .

Aktivisti z tureckej lode Mavi Marmara boli ozbrojení nožmi a tyčami a Izraelčania, ktorí mali za úlohu loď prinútiť plávať do Ašdódu miesto do Gazy, boli odporom aktivistov zaskočení.

01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 03 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 04 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 05 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:57