StoryEditor

Prezident Kadyrov zahynul pri atentáte v Groznom

10.05.2004, 00:00

Pri atentáte na štadióne v čečenskom hlavnom meste Groznyj včera zahynul prezident tejto kaukazskej republiky Achmat Kadyrov a spoločne s ním približne tri desiatky ľudí. Ak sa dokáže, že útok spáchali čečenskí rebeli, bude to ich najodvážnejší útok proti ruským silám a promoskovskej čečenskej správe od roku 1999, keď ruské jednotky opäť vstúpili do Čečenska. Bezpečnostné zložky zatkli v súvislosti s útokom päť ľudí. Podľa hovorcu čečenského ministerstva vnútra podozrivých zadržali hodinu po udalosti.
Nálož bola umiestnená v betónovej štruktúre stavby, preto sa ju nepodarilo nájsť pri obhliadke štadióna bezpečnostnými zložkami v sobotu večer ani včera ráno. Ruská televízia vo svojom spravodajstve uviedla domnienku, že bombu mohli útočníci skryť pri rekonštrukčných prácach na štadióne počas uplynulých troch mesiacov.
Hoci sa k atentátu včera nikto neprihlásil, ruský prezident Vladimir Putin dal jasne najavo, že zodpovednosť zaň pripisuje čečenským separatistom.
V reakcii na útok Putin vyhlásil, že odplata teroristom je neodvrátiteľná. "Nemôže byť pochýb, že odveta tým, ktorí dnes bojujú, je nevyhnutná. Bude nevyhnutná pre teroristov," uviedol Putin pred veteránmi druhej svetovej vojny, s ktorými sa stretol v rámci 59. výročia víťazstva bývalého Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.
Úrad čečenského prezidenta bude dočasne vykonávať predseda čečenskej vlády Sergej Abramov, informoval Kremeľ. Čečenská vláda sa zaviazala, že bude naďalej bojovať proti terorizmu. Tento útok "zjednotí čečenský národ proti terorizmu a dá republike druhý dych", uvádza sa vo vyhlásení vládneho kabinetu v Groznom.
Putin sa zišiel so synom zosnulého prezidenta Ramzanom Kadyrovom, ktorý je náčelníkom bezpečnostnej služby. Putin ocenil prácu prezidenta Kadyrova a povedal, že počas posledných štyroch rokov statočne plnil svoje úlohy a viedol republiku k mierovému životu. "Odišiel zo života v deň nášho štátneho sviatku, ale odišiel neporazený," povedal Putin.

Kadyrov bol mocným, kedysi uznávaným mužom
Počas prvej rusko-čečenskej vojny stál Achmat Kadyrov so zbraňou v ruke proti ruským jednotkám. Neskôr sa stal najväčším duchovným predstaviteľom Čečenska a jeho autorita bola medzi obyvateľstvom aj ozbrojencami vysoká. V roku 2000 ho Kremeľ vymenoval za šéfa proruskej správy Čečenska a pre povstalcov, ktorých režim po skončení vojny odsúdil, sa stal zradcom. Pre Moskvu a pre časť obyvateľov zničenej krajiny bol však jedinou nádejou na ukončenie násilností v Čečensku. Minulý rok bol zvolený za čečenského prezidenta. Včera sa však jeho osud spečatil. Kadyrov, ktorý v minulosti prežil viac než desať pokusov o atentát, podľahol zraneniam. Kadyrov vždy vinil z atentátov separatistov, ktorí mu vraj nemohli zabudnúť spoluprácu s Moskvou a odpor k vahhábizmu (radikálnemu islamskému smeru).

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:51