StoryEditor

Výsledky rakúskych prezidentských volieb neplatia. Musia sa opakovať, rozhodol súd

01.07.2016, 13:26
Autor:
ČTKČTK
Rakúsky ústavný súd dnes zrušil výsledok druhého kola prezidentských volieb kvôli nezrovnalostiam pri sčítaní korešpondenčných hlasov.

Druhé kolo volieb sa bude opakovať v celom Rakúsku. V máji pri hlasovaní zvíťazil bývalý predseda zelených Alexander Van der Bellen nad kandidátom pravicovo populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbertom Hoferom len o 30 863 hlasov.

Je to vôbec prvý prípad v demokratickej krajine, kedy súd zrušil prezidentské voľby a nariadil ich opakovanie.

rakúsko ústavný súd Reuters

Neexistujú indície o manipulovaní s hlasmi

Výsledok volieb napadla na súde FPÖ. Pri korešpondenčnom hlasovaní, ktoré využilo 570-tisíc ľudí, totiž niektoré hlasy boli spočítané ešte pred stanoveným termínom pre otvorenie obálok. V niektorých prípadoch navyše obálky otvárali ľudia, ktorí na to nemali oprávnenie.

Predseda ústavného súdu Gerhart Holzinger v zdôvodnení rozsudku uviedol, že neexistujú žiadne indície o tom, že by členovia volebných komisií s odovzdanými hlasmi manipulovali. Podľa neho je ale pre spochybnenie výsledkov volieb postačujúca už skutočnosť, že k takýmto manipuláciám kvôli chybám pri otváraní obálok vôbec mohlo dôjsť.

Chybný postup sa podľa Holzingera týkal takmer 78-tisíc hlasov, čo by vzhľadom k tesnému rozdielu medzi kandidátmi stačilo k zmene celkového výsledku.

Rozhodnutie má posilniť dôveru v demokraciu

Holzinger zdôraznil, že cieľom ústavného súdu nie je rozhodovať o víťazovi a porazenom. "Voľby sú základom našej demokracie a ústavný súd ju musí udržiavať funkčnú. Naše rozhodnutie má posilniť dôveru občanov v náš právny štát a v demokraciu," povedal.

Kvôli zrušeniu výsledkov volieb nebude možné, aby Van der Bellen prevzal vedenie krajiny po odchádzajúcom prezidentovi Heinzovi Fischerovi. Prezidentské právomoci preto od 8. júla prevezme predsedníctvo rakúskeho parlamentu, ktorého členom je okrem iného aj Hofer.

Rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka navrhne v utorok po dohode s kancelárom Christianom Kernom termín opakovania druhého kola prezidentských volieb. Kern súčasne vyjadril želanie, aby volebná kampaň bola krátka a bez emócií. Podľa neho inak hrozí ďalšie štiepenie spoločnosti.

"Dôsledok fatálnych ľudských chýb"

Sobotka už pred dvoma týždňami uviedol v televízii ORF, že by Rakúšania mohli v prípade zrušenia volieb znova hlasovať na jeseň. Podľa rakúskych médií sa Sobotkov úrad na vypísanie opakovaných volieb začal pripravovať už v polovici júna.

Po dnešnom oznámení verdiktu ústavného súdu Sobotka novinárom povedal, že opakovanie volieb bude stáť zhruba desať miliónov eur. Podľa neho to je dôsledok fatálnych ľudských chýb a do budúcnosti bude treba zmeniť volebné zákony, aby sa podobná vec nemohla opakovať.

Kern označil za dôležité, že ústavný súd voľby zrušil kvôli procesným nezrovnalostiam a nie kvôli ovplyvňovaniu výsledkov. Zároveň vyzval Rakúšanov, aby v opakovanom hlasovaní využili svoje volebné právo, aj keď sa môžu cítiť unavení toľkými voľbami v krátkej dobe.

Pozrite si rozhovor so starostom prihraničnej obce Wolfsthal o prezidentských voľbách v Rakúsku:

Van der Bellen verí v zopakovanie víťazstva

Bývalý šéf rakúskych Zelených Alexander Van der Bellen rešpektuje rozhodnutie ústavného súdu zrušiť výsledky druhého kola prezidentských volieb kvôli nezrovnalostiam pri sčítaní hlasov. Van der Bellen v ňom v máji tesne porazil kandidáta Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norberta Hofera. Dnes vyjadril presvedčenie, že sa mu podarí zvíťaziť aj v opakovanom hlasovaní.

"Samozrejme budem kandidovať pri opakovanom druhom kole volieb a mám v úmysle druhýkrát vyhrať," povedal Van der Bellen. Verí, že sa mu opäť podarí zhromaždiť za sebou širokú koalíciu voličov zo všetkých vrstiev spoločnosti. Od vyhlásenia rozhodnutia ústavného súdu dnes napoludnie už jeho kampaň získala prvé príspevky od dobrovoľných darcov.

Van der Bellen nemá pocit, že by Hoferovi mohlo zrušenie výsledkov volieb nejakým spôsobom v kampani pomôcť. Domnieva sa však, že by do kampane pred opakovanými voľbami mohla zasiahnuť aj debata o odchode Británie z Európskej únie a špekulácie, že by sa k rovnakému kroku mohlo rozhodnúť aj Rakúsko. FPÖ už skôr uviedla, že zatiaľ vystúpenie z EÚ presadzovať nechce, ale požaduje zásadnú reformu únie.

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 03 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 04 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 05 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:30