StoryEditor

Európu bude strážiť spoločná pohraničná stráž, schválili europoslanci

06.07.2016, 17:52
Autor:
ČTKČTK

Európsky parlament schválil vznik spoločnej hraničnej a pobrežnej stráže. Zasiahnuť má vo chvíli, keď zlyhajú hliadky jednotlivých krajín. Stráž bude mať najmenej 1 500 členov, na hranice ich môže vyslať Rada únie. Z návrhu vypadla možnosť vyslať stráž do krajiny aj bez jej súhlasu.

Podľa podpredsedu Európskej komisie Fransa Timmermansa a eurokomisára pre vnútorné záležitosti Dimitrisa Avramopulosa bude môcť stráž zasahovať vo výnimočných prípadoch, keď členská krajina EÚ nebude sama zvládať situáciu na vonkajšej hranici. O vyslanie spoločnej stráže potom musia kvalifikovanou väčšinou rozhodnúť ministri únie.

Na ich príkaz vyrazí do postihnutej krajiny "rezervný tím rýchleho nasadenia" s najmenej 1 500 členmi naprieč Úniou. Na hraniciach budú schopní zasiahnuť do piatich pracovných dní od chvíle, keď ich na to ministri vyzvú. K dispozícii má byť po novom tiež "zásobáreň" zdrojov a odborníkov, ktorú ponúknu štáty únie.

„V okamihu, keď členský štát EÚ nezvláda neprimeraný tlak migrantov na svojej vonkajšej hranici a bude ohrozené fungovanie schengenského priestoru, nastupuje ako posila tím pohraničnej či pobrežnej stráže,“ vysvetlil postup český europoslanec Jaromír Štětina, podpredseda podvýboru EP pre obranu a bezpečnosť.

„Ide o jasný signál, že Európska únia vie riešiť problémy, ktoré sa týkajú bezpečnosti a ochrany hraníc. V situácii, kedy je potrebné nájsť zhodu viac ako dvoch desiatok krajín, sa podarilo rýchlo nájsť efektívne riešenie,“ doplnil Štětina.

Europoslanci o návrhu prvýkrát rokovali vlani v decembri, potom sa k nej vyjadrovali jednotlivé členské štáty. Po stredajšom rozhodnutí parlamentu bude ešte potrebné hlasovanie o niektorých právnych a jazykových parametroch návrhu, nasledovať bude definitívne potvrdenie všetkými štátmi EÚ.

Oproti pôvodným úvahám z návrhu vypadlo ustanovenie, ktoré by únii umožnilo vyslať stráž aj bez súhlasu dotknutej krajiny. Ostatní členovia EÚ však budú môcť v prípade, že určitý štát odmietne s novou agentúrou spolupracovať, rozhodnúť o dočasnom zavedení kontrol na jeho hraniciach - teda o vylúčení zo schengenského priestoru voľného pohybu.

Agentúra by podľa europoslancov mohla začať skutočne fungovať do konca tohto roka. Ďalšou úlohou agentúry má byť spolupráca pri navrátení tých ľudí, ktorí nemajú v EÚ právo na azyl, späť do tretích krajín.

01 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 02 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 03 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 04 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov 05 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:18