Teror v NiceReuters
StoryEditor

Je jednoduché ich spraviť a ťažké im zabrániť. Podobné útoky sa budú opakovať, píše Financial Times

15.07.2016, 15:06
Autor:
ČTKČTK

Francúzsko zostáva v hľadáčiku teroristov a to aj napriek tomu, že sa územie Islamského štátu zmršťuje. Nie je vylúčené, že podobné útoky budú pokračovať, píše denník Financial Times (FT).

Na štvrtkových udalostiach v Nice je znepokojujúce, aké ľahké bolo útok vykonať a ako ťažké je takémuto útoku predísť. Vrah za volantom ťažkého nákladiaku prechádzal davmi ľudí zhromaždených na pobreží. Zbesilá jazda bola dlhá skoro dva kilometre a vyžiadala si 84 mŕtvych. Vrah na zhromaždených zaútočil vo chvíli najväčšej zraniteľnosti a to počas osláv francúzskeho štátneho sviatku, ktorý prilákal davy, vrátane rodín s deťmi, na ohňostroj. Pripomienka dobytia Bastily je spájaná so slobodou nielen vo Francúzsku, ale aj medzinárodne.

Francúzsko vedelo, že je v hľadáčiku džihádistov, ktorí podľa policajných správ pravdepodobne stoja za štvrtkovým útokom. V novembri teroristi Islamského štátu (IS) v Paríži zabili 130 ľudí. Tento týždeň boli v súvislosti s útokom na istanbulskom letisku, ktorý sa udial minulý mesiac, uzavreté francúzske diplomatické misie v Ankare, Istanbule a Izmire a oslavy štátneho sviatku boli odvolané kvôli reálnej teroristickej hrozbe. V tieni udalostí boli prerušené oslavy štátneho sviatku v rezidencii francúzskeho veľvyslanca v Libanone.

Francúzsko je americkým spojencom vo vzdušnej vojne proti IS. Podieľa sa stovkami vojakov, špeciálnymi jednotkami a zároveň sa zapája v pozemných i vzdušných operáciách v Sýrii a Iraku a tiež sa zúčastňuje mierovej misie v Libanone, kde má okolo 900 ľudí. Významne sa tiež zapája v subsaharskej Afrike.

Podľa európskych a arabských bezpečnostných činiteľov je Francúzsko najväčším európskym zdrojom cudzineckej légie Islamského štátu. Džihádisti už dlho apelujú na nespokojných moslimov, aby vykonávali osamelé útoky, kdekoľvek sa naskytne príležitosť. Zverstvá v Nice a v Orlande pravdepodobne patria do tejto kategórie. Naproti tomu, minuloročné útoky v Paríži a tohtoročné útoky v Bruseli a Istanbule boli starostlivo naplánované. Ich súčasťou bola stratégia aj teroristické komando.

Niektorí analytici tvrdia, že kvôli vojenským neúspechom vnútri samozvaného chalifátu v Sýrii a Iraku, sa IS presúva do cudziny. Medzitým sa vojenská koalícia pod americkým vedením zameriava na znovuzískanie miest Mosul a Rakka a v súvislosti s tým zvažuje spoluprácu s Ruskom. Avšak Islamský štát podnecoval k útokom "osamelých vlkov" už pred dvoma rokmi. Útoky mimo územia zmietaného vojnou a ich nepravidelnosť vždy tvorili súčasť stratégie IS.

Hoci sa územie IS zmenšuje, teroristické útoky budú pravdepodobne pokračovať. Francúzske a európske mestá zostanú v hľadáčiku útočníkov. Spolupráca európskych spravodajských služieb je absolútne nedostačujúca, ako sa ukázalo počas februárových útokov v Bruseli. Európsku spravodajskú spoluprácu čakajú krušné chvíľky a je možné, že ju ovplyvní brexit.

Vrah z Nice nebol francúzskou políciou označený za bezpečnostnú hrozbu, bol však registrovaný kvôli menším krádežiam. Či už vyplávajú na povrch akékoľvek informácie o tomto útoku, jedno je jasné: ako politicko-vojenský jav s dlhým a prispôsobivým dosahom je IS ďaleko od toho, aby utekal.

01 - Modified: 2022-04-03 19:59:06 - Feat.: - Title: Žiť s covidom neznamená tváriť sa, že už neexistuje 02 - Modified: 2017-11-03 07:09:47 - Feat.: - Title: Počas bitky o iracký Mósul zahynulo vyše 2500 civilistov 03 - Modified: 2017-04-22 18:41:52 - Feat.: - Title: Útokov ISIS v Európe bude pribúdať. Posunie sa to aj k nám 04 - Modified: 2016-12-23 12:35:46 - Feat.: - Title: Útočníka z Berlína polícia dlho sledovala. Pil alkohol a nemodlil sa, hovorí o ňom rodina 05 - Modified: 2016-08-05 18:43:17 - Feat.: - Title: Lavrov hovoril Kerry o Sýrii. Chce znásobiť útoky proti extrémistom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 12:13