StoryEditor

Francúzsko sa bojí o povesť i peniaze. Turistickú veľmoc drví útok za útokom

19.07.2016, 19:18
Autor:
emoemo
Francúzsko je najnavštevovanejšou krajinou sveta, teroristické útoky ju však môžu ekonomicky poškodiť.

Thomas Benillouz vo francúzskom meste Nice predáva potravinové špeciality a lahôdky. Jeho obchod Aperitiv stojí asi 450 metrov od prístavu plného jácht. Jachtárom doteraz zadarmo doručoval napríklad víno, destiláty a šampanské. Tohtoročné leto ale bude v jeho biznise slabšie. Kvôli štvrtkovému útoku, pri ktorom zomrelo najmenej 84 ľudí, píše portál iDnes.cz.

„Určite to bude mať dopad,“ cituje Benillouza agentúra Bloomberg. „Myslím, že ľudia buď svoj pobyt skrátia, alebo vôbec neprídu. Vzhľadom k tomu, čo sa stalo, je to logické,“ doplnil. Philippe Bitouni, ktorý v Nice predáva plážové vybavenie a suveníry, zdieľa Benillouzove obavy.

„Turisti, ktorí tu sú teraz, možno zostanú. Ale ako to bude s novými, neviem. Teraz sa ale nehodí hovoriť o biznise, v prvom rade myslím na všetkých, ktorí neprežili,“ hovorí.

Hotelieri hlásia masové rušenie dovoleniek

Analytici, ktorí skúmali ekonomický dopad najväčších teroristických útokov od pádu newyorských dvojičiek v septembri 2001 až po vraždu novinárov z parížskeho magazínu Charlie Hebdo na začiatku minulého roka, nedávajú obchodníkom príliš za pravdu. Ekonomický dopad terorizmu je totiž podľa nich sotva badateľný. Na druhej strane, vo Francúzsku ide už o tretí veľký útok za menej ako dva roky.

A cestovné kancelárie a hotely už varujú, že útok v Nice na Azúrovom pobreží, ktoré láka každoročne státisíce turistov, sa na francúzskom cestovnom ruchu nepochybne negatívne prejaví. Hotelieri už teraz hlásia masové rušenie dovoleniek. Tamojší turistický biznis sa pritom ešte spamätáva z parížskych teroristických útokov vlani v novembri.

„Opakovanie útokov môže mať dôsledky, ktoré sme v minulosti nezažili,“ hovorí Philippe Waechter, hlavný ekonóm parížskej spoločnosti Natixis Asset Management. „Pôjde hlavne o vplyv na povesť Francúzska,“ doplnil.

Francúzsku ide o veľa. S 84 miliónmi turistov ročne je najnavštevovanejšou krajinou na svete. Návštevníci tu ročne generujú okolo sedem percent celkovej ekonomickej aktivity. Benillouz sa sťažuje, že tohtoročná letná sezóna pri Stredozemnom mori bola už aj tak postihnutá teroristickými útokmi v Paríži a v Bruseli, rovnako ako májovým a júnovým štrajkom v doprave.

Jeho domnienky potvrdzujú aj oficiálne dáta. Podľa francúzskeho štatistického úradu Insee klesol počet zahraničných hostí vo Francúzsku v poslednom minuloročnom štvrťroku, kedy teroristi zabili v Paríži 130 ľudí, medziročne o 8,7 percent. V prvých troch mesiacoch roka 2016 tu bolo o 2,7 percenta turistov menej ako v predchádzajúcom období minulého roka.

Riziková krajina

„Cudzinci môžu začať Francúzsko vnímať ako rizikovú krajinu,“ podotýka Philippe Waechter. „To môže mať dopad aj na investície,“ dodal.

To všetko prichádza v čase, keď sa Francúzsko vracia k prvému reálnemu rastu od doby, keď v rokoch 2011 a 2012 eurozónu zasiahla dlhová kríza. Ministerstvo financií očakáva, že hrubý domáci produkt tento a budúci rok porastie o 1,5 percent. Ekonómovia ale teraz budú skúmať, či opäť nepríde spomalenie.

01 - Modified: 2024-05-01 08:07:41 - Feat.: - Title: Francúzsky šéf diplomacie navštívi Káhiru, aby posilnil šance na prímerie 02 - Modified: 2024-04-30 13:11:07 - Feat.: - Title: Francúzska EDF a kórejská KHNP sa uchádzajú o jadrový tender v Česku 03 - Modified: 2024-04-29 09:21:39 - Feat.: - Title: Čínsky prezident Si Ťin-pching sa chystá navštíviť Francúzsko, Srbsko a Maďarsko 04 - Modified: 2024-04-28 19:08:05 - Feat.: - Title: Šéf francúzskej diplomacie vyzýva posilniť spoluprácu v oblasti európskej obrany 05 - Modified: 2024-04-28 18:31:56 - Feat.: - Title: Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom, mení trestný zákon
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
01. máj 2024 23:19