Kuo Po-siungReuters
StoryEditor

Usvedčený z korupcie. Druhý najmocnejší muž čínskej armády padol, dostal doživotie

25.07.2016, 19:36
Autor:
ČTKČTK
Ku korupcii sa priznal, rozsudok prijal a povedal, že sa proti nemu neplánuje odvolať.

Na doživotie bol v pondelok v Číne odsúdený bývalý druhý najvyšší predstaviteľ čínskej armády Kuo Po-siung. Bol usvedčený z korupcie.

Podľa tlačových agentúr ide o najvyššieho čínskeho armádneho činiteľa, ktorý sa za vlády súčasného prezidenta Si Ťin-pchinga stal terčom vyšetrovania v súvislosti s braním úplatkov a zneužívaním moci.

Rozsudok prijal

V súčasnosti sedemdesiatštyriročný Kuo Po-siung pôsobil desať rokov ako podpredseda Ústrednej vojenskej komisie, ktorá je rozhodujúcim politickým orgánom, ktorý ovláda čínske ozbrojené sily. V jej čele stojí prezident Si Ťin-pching. Kuo z funkcie odstúpil v roku 2012. Vlani čínska vláda oznámila, že je stíhaný s obvinenia z korupcie.

Kuo Po-siung bol takisto od roku 2002 do roku 2012 členom vplyvného 25-členného politického byra ústredného výboru Komunistickej strany Číny.

Pondelkové súdne konanie sa uskutočnilo za zatvorenými dverami kvôli obavám z možného vyzradenia vojenských tajomstiev a podrobnosti o ňom neboli zverejnené.

Čínske médiá však uviedli, že prokuratúra predložila dôkazy, že Kuo a ďalší členovia jeho rodiny prijímali úplatky výmenou za povýšenie príslušníkov armády. Kuo sa ku korupcii priznal, rozsudok prijal a povedal, že sa proti nemu neplánuje odvolať, napísala agentúra Nová Čína.

Vyšetrujú aj syna

Hongkongský denník South China Morning Post s odvolaním sa na anonymný armádny zdroj napísal, že Kuo prijal úplatky vo výške 80 miliónov jüanov (11 miliónov eur). Od minulého roka je vyšetrovaný aj jeho syn Kuo Čeng-kang.

Súd podľa tlačovej agentúry Nová Čína tiež rozhodol, že Kuo bude zbavený hodnosti generála a musí odovzdať všetok svoj majetok čínskemu štátu.

Armádni dôstojníci, penzionovaní aj v aktívnej službe, tvrdia, že úplatkárstvo je v ozbrojených silách také rozšírené, že by mohlo oslabiť schopnosť Číny viesť vojnu.

Tajné skrýše v podzemí

Niektorí vysokí generáli údajne nahromadili v tajných podzemných úkrytoch neslýchané bohatstvo v hotovosti a darčekoch, medzi ktorými nechýbajú zlaté sochy Mao Ce-tunga či luxusný alkohol.

Kuo Po-siung bol ako prvý podpredseda Ústrednej vojenskej komisie celé desaťročie zodpovedný za každodenné operácie 2,3 miliónovej čínskej armády. Za jeho éry sa každoročne výrazne zvyšoval rozpočet čínskych ozbrojených síl, čo vyvolávalo boj o potenciálne lukratívnu kontrolu nad financiami, bojovými jednotkami a podpornou infraštruktúrou, ako je napríklad stavebníctvo.

Pre podozrenie z brania úplatkov a zneužitia moci bol vyšetrovaný tiež ďalší bývalý podpredseda Ústrednej vojenskej komisie Komunistickej strany Číny Sü Cchaj-chou. Vlani v marci ale zomrel na rakovinu a konanie proti nemu bolo zastavené. Podľa zdrojov agentúry Reuters trpí rakovinou aj dnes odsúdený Kuo Po-siung.

01 - Modified: 2024-04-25 19:33:41 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva podozrivý z korupcie ponúkol rezignáciu 02 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 03 - Modified: 2024-04-25 18:17:00 - Feat.: - Title: Európsky parlament reagoval na škandál s Katarom zriadením etického orgánu na boj proti korupcii 04 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 05 - Modified: 2024-04-25 14:20:49 - Feat.: - Title: Peking si predvolal nemeckú veľvyslankyňu v spojitosti so zatknutiami za špionáž
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:14