trump clintonováReuters
StoryEditor

Hillary Clintonová založila Islamský štát, vyhlásil Trump. Mala by od nich dostať cenu

04.08.2016, 13:30
Autor:
ČTKČTK
Nesúhlasí s jej politikou, neuznáva jej postavenie a teraz je preňho zakladateľkou Islamského štátu. Taký je Donald Trump.

Americký republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump tvrdo kritizoval niekdajšiu blízkovýchodnú politiku svojej demokratickej súperky a bývalej šéfky diplomacie Hillary Clintonovej. Nazval ju "zakladateľkou Islamského štátu" (IS). Napísal to denník The Washington Post. Už na začiatku týždňa podľa neho Trump svoju sokyňu tituloval ako "diabla".

Trump v stredajšom prejave v meste Daytona Beach na Floride povedal, že prezident Barack Obama už „pravdepodobne ľutuje“, že Clintonovú urobil ministerkou zahraničia. „Nechali sme IS zabrať územie. Bola to chyba Hillary Clintonovej, mala by od nich (IS), ako zakladateľka Islamského štátu, dostať cenu,“ vyhlásil Trump.

Jeho výroky na adresu Clintonovej sa skôr stupňujú, hoci Trumpovi poradcovia aj strana mu radia, aby sa miernil, dodal The Washington Post. Denník tiež pripomenul skoršie Trumpove vyhlásenia na adresu demokratky ako „tá najskorumpovanejšia kandidátka na prezidenta v histórii“ alebo „patologická klamárka“.

Newyorský miliardár pre svoje kontroverzné výroky a spory s poprednými politikmi stráca podporu ďalších vplyvných republikánov či sponzorov. Naposledy Trump urazil matku padlého amerického moslimského vojaka. Niektoré americké médiá tak dokonca tvrdia, že Trumpova kampaň sa ocitla v mŕtvom bode.

Upokojiť situáciu sa pokúša aj viceprezidentský kandidát republikánov Mike Pence. Ten síce k Trumpovi zostáva lojálny, ale zároveň sa snaží naprávať jeho reputáciu, uviedla agentúra AP. Napríklad v čase nominačného zjazdu demokratov Trump vyzval Rusko, aby pomohlo nájsť a zverejnilo zmazané e-maily Clintonovej z jej súkromnej schránky z doby, kedy bola ministerkou. Takmer v rovnakej chvíli Pence zverejnil vyhlásenie, v ktorom Moskvu varuje pred zasahovaním do amerických volieb.

Podobne po Trumpovej urážke matky padlého vojaka Pence v oficiálnom vyjadrení uviedol, že on aj prezidentský kandidát vojaka považujú za "amerického hrdinu". Kým Trump k médiám hovorí nevraživo, Pence volí zmierlivejší tón.

Hovorca republikánskej kampane Marc Lotter podľa AP neodpovedal na žiadosť agentúry o rozhovor s Pencem na tému jeho vzťahu k Trumpovi. Je ale zrejmé, že tento vzťah nie je bezproblémový a že Trumpa vyhlásenie viceprezidentského kandidáta mnohokrát prekvapí, píše AP. Dva zdroje z kampane agentúre oznámili, že Penceovo vyhlásenie a tweety schvaľuje vedenie kampane.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:38