putin erdogan stretnutieReuters
StoryEditor

Konflikt strieda spojenectvo. Putin a Erdogan si vyjadrili vzájomnú podporu

09.08.2016, 14:30
Autor:
ČTKČTK

Ruský prezident Vladimir Putin sa dnes na úvod prvej schôdzky so svojim tureckým náprotivkom od vlaňajšieho zostrelenie ruského bombardéra tureckými stíhačkami vyslovil pre obnovu vzťahov medzi oboma štátmi. Recep Tayyip Erdogan na oplátku poďakoval Putinovi za podporu po nedávnom neúspešnom pokuse časti armády o puč.

"Som presvedčený, že spolupráca s Ruskom významne prispeje k riešeniu mnohých problémov v regióne," povedal Erdogan v zjavnej narážke na konflikt v Sýrii, kde Ankara podporuje povstalcov proti režimu Bašára Asada, ruského spojenca v Damasku.

Stretnutie oboch prezidentov v Putinovom rezidencii v Petrohrade začalo s viac ako hodinovým meškaním oproti pôvodne plánovanému termínu.

Moskva odpovedala na zostrelenie svojho lietadla na sýrsko-tureckých hraniciach vlani v novembri uvalením sankcií na Turecko. Za päť mesiacov tohto roka sa podľa ruských štatistík vzájomný obchod prepadol o 43 percent. Ruská odveta citeľne zasiahla turecký turistický priemysel: v júli na turecké pláže dorazilo o 97 percent menej Rusov ako pred rokom, v júni o 93 percent menej.

Erdoganovo ospravedlnenie za incident ale odštartovalo bleskové zmierovanie, vrátane odvolania ruských sankcií. Putin zase podporil Erdogana v polovici júla pri pokuse o prevrat v Turecku s 240 obeťami na životoch.

"Chcem ešte raz vyjadriť naše principiálne stanovisko: vždy sme kategoricky vystupovali proti akýmkoľvek pokusom o protiústavné kroky," povedal dnes Putin a dodal, že pod Erdoganovým vedením si turecký ľud poradí a zase bude nastolený ústavný poriadok.

Erdoganova petrohradská misia má podľa pozorovateľov odstrániť posledné zvyšky nedôvery medzi oboma vodcami. Špekulácie o možnom novom spojenectve podporuje aj súbežné zhoršenie vzťahov so Západom, ktorý je znepokojený Erdoganovým tvrdým postihom údajných sprisahancov.

V predvečer schôdzky Erdogan ubezpečil o ochote podniknúť kroky k realizácii nového rusko-tureckého plynovodu Turkish Stream, ktorým by malo cez Čierne more podľa skorších plánov spočiatku putovať asi 31,5 miliardy metrov kubických ruského plynu ročne.

01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 03 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 04 - Modified: 2024-04-17 11:15:19 - Feat.: - Title: Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa stala spolužiačka Putina. Rozhodnutie prijali jednohlasne 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 22:10