islamský štát bojovníciReuters
StoryEditor

Regrúti islamistov nechápu Korán a šaríu, ukázali náborové dotazníky

15.08.2016, 18:32
Verbovači džihádistov posielajú do Sýrie zmätených mladíkov, ktorí zvyčajne nerozumejú vlastnej viere.

Ukázala to analýza tisícok náborových dotazníkov. Biedna znalosť islamu podľa agentúry AP umožňuje, aby teroristi do hláv mladých moslimov nasadili myšlienky, ktoré ich vyženú na bojové pole.

Yusuf Sarwar a Mohammed Ahmed predvlani zožali posmech celej Británie. Mladí moslimovia z Birminghamu sa vtedy vydali do Sýrie, aby položili životy za teroristické hnutie Islamský štát a zapojili sa do vojny proti "neveriacim", ako islamisti s obľubou nazývajú prakticky celý zvyšok svetovej populácie.

Keď ich však po návrate z Blízkeho východu zatkla polícia, našla u Sarwara a Ahmeda nečakanú študijnú literatúru. Informácie o svojich kultúrnych koreňoch dvojica nehľadala v Koráne, ale v stručných príručkách nechápavo: Islam for Dummies a Koran for Dummies (Islam pre blbcov a Korán pre blbcov).

Britský súd poslal oboch mladíkov na 13 rokov do väzenia za členstvo v teroristickej organizácii, čím sa príbeh "nechápavých" islamistov uzavrel. Ako však v pondelok upozornila agentúra AP, podobne neznalých džihádistov mieri do výcvikových táborov v Sýrii oveľa viac. Analýza 4 030 náborových dotazníkov, ktoré unikli z kancelárií Islamského štátu, ukázala, že islamskej vierouke a zvykovému právu rozumie sotva štvrtina nových teroristov z rokov 2013 a 2014.

Korán by odrecitovalo päť džihádistov z troch tisíc

Do rúk reportérov sa dostali dotazníky, ktoré pred dvoma rokmi vypĺňali tisíce čerstvých džihádistov vtesnaných do hangáru na sýrsko-tureckom pomedzí. Zhruba tritisíc regrútov sa dostalo až k otázke, ako by na stupnici od 1 do 3 zhodnotili svoje znalosti islamského práva šaría.

Viac ako 70 percent regrútov označilo najnižšiu ponúkanú možnosť, necelá štvrtina svoje znalosti považovala za mierne pokročilé. Dobrými znalosťami islamského práva sa pochválil len každý dvadsiaty nováčik spomedzi džihádistov.

Naprosté fiasko potom prišlo pri doplňujúcej otázke, či sa regrúti naučili naspamäť Korán. Znalosť, ktorú Islamský štát považuje za vrchol všetkej potrebnej vzdelanosti, potvrdilo v dotazníku iba päť ľudí.

Vo frustrovaných moslimských mladíkoch z Európy, ktorí o svojej viere príliš veľa nevedia, vidia velitelia Islamského štátu ľahko ovládnuteľných sluhov.

"Hnutie sa takej náboženskej ignorancie rado chopí. Akonáhle sa regrúti dostanú do ich moci, môžu im extrémisti vštepiť svoj výklad islamu, postavený tak, aby ladil s ich cieľom - čo najväčší územný rozmach a krviprelievanie," hodnotí agentúra AP.

"Komu máme zavolať, keď zomriete?"

Niektorí regrúti podľa svojich slov ani netušia, že v Sýrii majú skončiť v radoch Islamského štátu. Tvrdí to napríklad tridsaťdvaročný muž z Európy, ktorý s reportérmi AP hovoril pod podmienkou anonymity. Verbovači ho údajne lákali medzi rebelov, ktorí bojujú proti režimu prezidenta Bašára Asada.

"Keď mi v dotazníku položili otázku:, Komu máme zavolať, keď zomriete?' Uvedomil som si, že nie som na správnom mieste," spomína regrút.

V tú chvíľu už bolo však na cestu späť neskoro - ak chcel prežiť, nezostávalo než podstúpiť "výcvik" pretkaný prednáškami imámov vyzývajúcich k mučeníckej smrti. Bez kontaktu s rodinou a priateľmi sa mnohí regrúti vymývaniu mozgu poddali a teroristický výklad islamu prijali za svoj.

O samovražedných atentátoch sníval každý ôsmy

Rozbor uniknutých formulárov by mohol vzbudiť dojem, že Islamský štát verbuje iba mladíkov mdlého rozumu, ktorí navyše ani netušia, kam to vlastne mieria. Je však nutné upozorniť ešte na jednu analýzu, ktorú na jar priniesla americká televízia NBC News s prestížnou vojenskou akadémiou West Point. Typická predstava o mladom nevzdelanom džihádistovi v nej dostala trhliny.

Američania zostavili databázu štyroch tisíc bojovníkov islamského štátu. Hoci dve tretiny z nich patrili do skupiny mladíkov mladších ako 30 rokov, výnimkou neboli ani oveľa starší regrúti. Štvrtine z nich bolo medzi 30 a 40 rokmi, štyridsať džihádistov v čase nástupu k IS neoslávilo ani pätnáste narodeniny a zhruba podobnému počtu (42) bolo dokonca vyše päťdesiat rokov.

Najstaršiemu džihádistovi, ktorého sa Američanom podarilo odhaliť, už pred dvoma rokmi tiahlo na 70 rokov. Otec piatich detí prišiel do Sýrie z Kirgizska s cieľom dobývať územia so zbraňou v ruke. Samovražedným atentátnikom sa však stať nechcel - o "mučeníckej" smrti snívalo ostatne len asi 12 percent regrútov.

Len 17 džihádistov zo 100 navyše v uniknutých dokumentoch uviedlo, že ich vzdelávanie skončilo vysvedčením zo základnej školy. "Sú vzdelanejší, než by sme čakali," podotkol v televízii Brian Dodwell z westpointskej akadémie. Tretina regrútov IS z rokov 2013 a 2014 absolvovala strednú školu, štvrtina dokonca aj vysokú.

Do Sýrie zamierili napríklad aj vyštudovaní lekári a právnici. Doma však často zohnali len podradnú prácu, ktorá ich diplomu nezodpovedala. To mohlo byť podľa expertov z West Pointu jednou z pohnútok, ktorá aj skúsených a vzdelaných mužov - často otcov od rodín - nakoniec priviedla do náručia teroristov.

01 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 02 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 03 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 04 - Modified: 2024-04-07 13:26:37 - Feat.: - Title: Vlani zaznamenali dynamický nárast platobnej neschopnosti firiem po celom svete, ukazuje analýza 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. apríl 2024 14:47