kurdi milíciaReuters
StoryEditor

Sýrske letectvo bombardovalo kurdskú Hasaku aj s americkými špeciálnymi jednotkami

19.08.2016, 17:37
Autor:
ČTKČTK
Sýrske kurdské úrady z mesta ležiaceho na severovýchode krajiny evakuovali tisíce civilistov. 

Pri náletoch na sýrske mesto Hasaká zahynuli za uplynulých 48 hodín desiatky ľudí, uviedol hovorca kurdských milícií YPG Redur Xelil. Oblasť je už druhým dňom terčom intenzívneho ostreľovania zo strany vládnych lietadiel.

V čase náletov sa v meste nachádzali aj príslušníci amerických špeciálnych jednotiek. Informovala o tom dnes televízia NBC s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva obrany USA (Pentagón).

Podľa Xelila sa v Hasake odohráva najprudšia bitka medzi kurdskými milíciami a sýrskou armádou za uplynulých viac ako päť rokov občianskej vojny v Sýrii. "Hasaká je teraz svedkom ozajstnej vojny," citovala hovorcu agentúra Reuters. Hasaká je rozdelená na zóny, ktoré ovládajú Kurdi a časť pod kontrolou režimu prezidenta Asada.

Väčšina evakuovaných sú ženy a deti. "Ktokoľvek dokáže udržať zbraň, bojuje proti režimu a jeho gangom," uviedol Xelil. Sýrska armáda bombardovanie Hasaky zatiaľ nijako oficiálne nekomentovala. Prvýkrát vládne lietadlá oblasť ostreľovali vo štvrtok.

Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu v krajine monitoruje z Británie, uviedla, že kurdské jednotky získali v poslednom čase pod kontrolu ďalšie územia v južnej časti Hasaky.

Podľa Ramiho Abdara Rahmána zo SOHR boje vypukli tento týždeň a provládne milície zadržali niekoľko kurdských mladíkov. Kurdské bezpečnostné zložky na to reagovali postupom do vládou držaných oblastí. Aj aktivisti zo SOHR potvrdili, že z bojovej zóny uteká množstvo civilistov. Tamojšie nemocnice navyše nemajú dostatok krvi a liekov, aby pomohli všetkým zraneným.

Spojené štáty vyslali stíhačky nad severnú Sýriu, potom čo dva sýrske bombardéry zhodili svoj náklad bômb "nebezpečne blízko" pozícií amerických špeciálnych jednotiek v oblasti, píše Jamie McIntyre z Washington Examiner. 

Hovorca Pentagónu kapitán Jeff Davis potvrdil, že americké špeciálne jednotky v čase sýrskych náletov skutočne v danej oblasti vykonávali pozemné operácie, avšak všetci ich príslušníci sú v poriadku.

Príslušníci amerických špeciálnych jednotiek tam pôsobili ako vojenskí poradcovia bojovníkov YPG. Po začiatku útoku taktických bombardérov Su-24 americká strana okamžite kontaktovala velenie ruských síl a upozornila ho, že ak dôjde k útoku na spojenecké jednotky, americké letectvo bude reagovať.

Keď sa ukázalo, že útok v Hasake nevedú ruské vzdušné sily, americké letectvo vyslalo do oblasti svoje stíhačky, avšak sýrske lietadlá medzičasom priestor opustili, uviedol Davis a dodal, že Američania sa pokúšali kontaktovať aj sýrskych pilotov, ale tí na ich výzvy nereagovali.

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 03 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda 04 - Modified: 2024-04-11 17:05:54 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zatkla Sýrčana, ktorý je podozrivý z toho, že bol v Islamskom štáte 05 - Modified: 2024-04-09 14:16:15 - Feat.: - Title: V Libanone zadržali siedmich Sýrčanov podozrivých z vraždy miestneho politika
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:42