Gina-Lisa LohfinkReuters
StoryEditor

Exmodelka si vymyslela znásilnenie, ktoré zmenilo nemecké zákony

23.08.2016, 12:00
Autor:
ČTKČTK
Súdny proces môže mať podľa nemeckých komentátorov okrem zmeny trestného zákonníka aj ďalšie spoločenské dopady.

Jednoznačným verdiktom skončil v pondelok v Nemecku najsledovanejší súdny proces z poslednej doby, v ktorom išlo o údajné znásilnenie niekdajšej modelky Giny-Lisy Lohfinkovej. Sudkyňa dospela k záveru, že si dvadsaťdeväťročná žena znásilnenia vymyslela a odsúdila ju k pokute 20 000 eur za krivé obvinenie dvojice mužov. Prípad mal v Nemecku i politickú odozvu a menil sa kvôli nemu dokonca trestný zákonník.

Lohfinková, ktorá je známa predovšetkým z nemeckých reality šou, tvrdila, že ju v júni 2012 znásilnila dvojica mužov. Sebastian C. a Pardise F., ktorí už boli predtým potrestaní za šírenie videonahrávky z onej noci, to celý čas popierali, sex bol podľa nich dobrovoľný. Súd im teraz dal za pravdu.

Počas procesu sa na berlínskom súde, pred budovou ktorého protestovali pravidelne podporovatelia Lohfinkovej, štyri roky staré udalosti podrobne rozoberali. Sudkyňa na jednom z pojednávaní napríklad s advokátmi oboch strán sledovala video, ktoré Sebastian C. a Pardise F. natočili, a hlasno pritom popisovala, čo vidí.

Kľúčový bol spor o niekoľko momentov, kedy Lohfinková jasne hovorí "nie" a "prestaňte". Kým obhajcovia exmodelky tvrdili, že tým dala hlasno najavo, že ďalší sex nechce, podľa obžalovaných aj súdu sa jej výhrady týkali výhradne na natáčanie. Keď ju totiž muži upokojili slovami o tom, že nahrávku zmažú, vždy v sexuálnych aktivitách pokračovala.

Práve dohady o interpretácii odmietavých slov Lohfinkovej viedli nakoniec nemeckých zákonodarcov k rozšíreniu kvalifikácie trestného činu znásilnenia, ktorý nanovo obsahuje princíp "nie znamená nie". Na preukázanie znásilnenia by teraz malo stačiť, keď sa ukáže, že páchateľ ignoroval verbálne alebo neverbálne vyjadrenú vôľu obete, že sex odmieta. Použitie násilia alebo nátlaku už nebude pre naplnenie skutkovej podstaty tohto trestného činu potreba.

Niektorí odborníci ale majú obavy, že nová úprava povedie k navýšeniu krivých obvinení, tak ako sa to podľa súdu stalo v prípade Lohfinkovej.

Tej pritom v očiach sudkyne na vierohodnosti nepridalo niekoľko okolností. Lohfinková totiž aj po údajnom znásilnení zostala s mužmi v byte a dala si s nimi pizzu. Jednému z nich potom posielala milostné správy a niekoľko dní po udalosti s ním znovu mala sex. Jej tvrdenie o tom, že bola mužmi omámená akousi látkou, zase rozporoval toxikológ, ktorý pre to vo videozázname nenašiel žiadny dôkaz.

A Lohfinkovej najskôr veľmi nepomohli spočiatku ani jej právnici, ktorí pôvodne požadovali len trest za šírenie videonahrávky, na ktorej bol podľa ich vtedajších slov zaznamenaný dobrovoľný sexuálny styk.

Súdny proces, proti ktorého výsledku sa chce Lohfinková odvolať, môže mať podľa nemeckých komentátorov vedľa zmeny trestného zákonníka aj ďalšie spoločenské dopady. Niektorí totiž vyjadrujú obavu, že kvôli Lohfinkovej môžu mať v budúcnosti skutočné obete sexuálnych trestných činov zábrany domáhať sa spravodlivosti.

01 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty 04 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb 05 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 06:13